VIDEO| Primele rețineri în cazul „Victor Babeș”: Directorul tehnic și un instalator acuzați pentru tragedia din ”TIR-ul morții”

Publicat: 16/06/2021, 13:45
Actualizat: 16/06/2021, 16:16

Două persoane au fost reținute în cazul tragediei de la Spitalul „Victor Babeș” din 12 aprilie, unde trei paciente cu COVID-19 au murit, după o defecțiune la instalația de oxigen. Avocatul Adrian Cuculis a declarat pentru GÂNDUL.RO că este vorba despre șeful serviciului tehnic și unul dintre instalatorii unității medicale. Aceștia sunt acuzați de ucidere din culpă.

UPDATE: Reprezentanţii Spitalului „Victor Babeș” afirmă că ambele persoane îndeplinesc toate condiţiile legale şi de pregătire profesională pentru ocuparea posturilor pe care au fost angajaţi.

Imediat după producerea evenimentului tragic din ziua de 12.04.2021 – când trei pacienți au decedat în Unitatea mobilă de Terapie intensivă amplasată de DSU în curtea spitalului, ca urmare a blocării ventilatoarelor la care erau conectați bolnavii de COVID 19 -, conducerea și personalul unității sanitare au acordat întregul sprijin organelor de anchetă pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii tragediei”, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului „Victor Babeș” din Capitală.

–––––––

Totodată, acesta a precizat pentru GÂNDUL.RO că persoanele reținute au declarat în fața anchetatorilor că de la început au existat presiuni din partea unor generali pentru a pune în funcțiune TIR-ul ATI, cu toate că la acel moment nu era angajat un inginer. Rolul de inginer ar fi fost substituit șefului serviciului tehnic, care nu era însă inginer.

Cei doi au fost chemați, miercuri, la audieri după ce experții care au verficat instalația de oxigen au trimis procurorilor un raport în care au arătat că a fost vorba de o eroare umană. Surse judiciare au declarat pentru GÂNDUL.RO că aceștia au mai fost audiați imediat după producerea tragicului eveniment, însă aceștia ar fi încercat să-i inducă în eroare pe procurori.

Cei doi, șeful serviciului tehnic și un instalator vor fi prezentați judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile

Anchetă pentru ucidere din culpă în cazul Victor Babeș

Pe 12 aprilie, trei paciente dintre cei opt bolnavi internați cu COVID-19 în secția mobilă de terapie intensivă a Spitalul „Victor Babeș” au decedat în urma unei defecțiuni la instalația cu oxigen. Ceilalți cinci pacienți au fost transferați la alte spitale COVID. Pacientele care au murit aveau vârstele de 66, 74 și 84 ani, iar decesele au survenit în intervalul 17:30 – 18:10.

Cele trei paciente au murit din cauza insuficienței respiratorii acute, ca urmare a privării de oxigen timp îndelungat, au stabilit medicii legiști.

Decesele celor trei paciente de la Spitalul „Victor Babeș” sunt cercetate de procurorii Parchetului Tribunalului București, care au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Una dintre ipotezele luate în calcul de anchetatori încă de la început a fost că, din greșeală, o persoană a crescut presiunea din instalația de oxigen printr-o manevră care ar fi dus la blocarea ventilatoarelor, au declarat pentru Gândul surse judiciare.


Citește și:

Ventilatoarele morții de la ”Victor Babeș”, cumpărate pe filiera fiului unui fost general din Servicii. Familia lui Sebastian Vlădescu este doar ”vârful icebergului” în această afacere! | EXCLUSIV

DSU confirmă dezvăluirile Gândul și contrazice firma Medist: Ventilatoarele morții din TIR-ul de la ”Victor Babeș” nu sunt cumpărate de la societatea familiei fostului ministru Vlădescu (EXCLUSIV)

Explicațiile unui specialist după defecțiunea de la ventilatoarele TIR-ului ATI de la „Victor Babeș”

Plângere penală și un milion de euro daune cerute de familia unei paciente care a murit în TIR-ul groazei de la Spitalul Victor Babeș (EXCLUSIV)

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Anunț pentru PROPRIETARII de case și terenuri. Guvernul PREGĂTEȘTE schimbări majore
Unde merg românii în minivacanță. Destinațiile aflate în top
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani