Tulpina Omicron se răspândește la nivel mondial. EMA: Putem aproba în 3-4 luni un vaccin contra noii tulpini

Tulpina Omicron se răspândește la nivel mondial. EMA: Putem aproba în 3-4 luni un vaccin contra noii tulpini
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30/11/2021, 20:40
Actualizat: 30/11/2021, 20:40

Tulpina Omicron a devenit o preocupare majoră la nivel mondial, după ce unele evaluări, printre care cea a directorului companiei Moderna, indică o eficienţă mai redusă a vaccinurilor actuale. Între timp, Omicron a ajuns in Japonia, Spania şi Danemarca.

Olanda precizează că a identificat varianta înaintea aterizării curselor din Africa de Sud, potrivit stiri.tvr.ro.

Companiile Pfizer, Moderna şi Johnson au început să lucreze la vaccinuri care vizează varianta Omicron. Serurile intră în producţie dacă se dovedeşte că actualele vaccinuri nu sunt eficiente împotriva noii variante. Directorul Agenţiei Europene pentru Medicamente a declarat la Bruxelles că se pregăteşte pentru această posibilitate.

 42 de cazuri de infectare cu Omicron au fost raportate în 10 ţări din UE, a anunţat şefa Autorităţii pentru prevenirea şi controlul bolilor. A precizat că pacienţii sunt tineri, au simptome uşoare sau sunt asimptomatici. Olanda testează mii de pasageri care au călătorit în ultimul timp în ţări din sudul Africii.

Autorităţile au anunţat că au depistat varianta Omicron în probe recoltate înainte ca Africa de Sud să anunţe noua variantă.

Acesta este laboratorul unde a fost descoperit Omicron, care are 50 de mutaţii. În 36 de ore, cercetătorii au dat alertă mondială.