Tupeu incredibil al escrocilor cibernetici. Cum se folosesc de numele lui Ion Țiriac pentru a-și atrage victimele

Tupeu incredibil al escrocilor cibernetici. Cum se folosesc de numele lui Ion Țiriac pentru a-și atrage victimele
Publicat: 26/07/2023, 14:11
Actualizat: 26/07/2023, 14:38

Pericolul știrilor false – fake news – este din ce în ce mai mare în spațiul public, iar țintele unor escroci care coordonează astfel de ”evenimente” sunt personalități ale momentului, jurnaliști cunoscuți sau oameni de afaceri ale căror nume fac ”senzație” în contextul unor subiecte inventate de escroci cibernetici care se ascund în spatele anonimatului, pe site-uri obscure, încercând să obțină foloase materiale sau, pur și simplu, să ”atace” imaginea celor vizați.

Omul de afaceri Ion Țiriac a fost ”prins”, la rândul său, într-un astfel de scenariu fake-news, escrocii cibernetici transmițând în mediul online că acesta poate ajunge în arest din cauză că a fost dat în judecată de ”Banca României” pentru unele declarații făcute la TV.

Povestea este, bineînțeles, cusută cu ață albă, numai că, pentru a câștiga ”credibilitate”, escrocii se folosesc, în acest caz, de sigla Digi 24. Escrocheria se desfășoară atât pe Facebook, cât și pe Instagram.

O astfel de postare apare ca fiind făcută publică de Greenville Municipal Auditorium, un link ducând către site-ul unde s-ar afla știrea de ultimă oră care îl vizează pe omul de afaceri Ion Țiriac.

O poveste absurdă și link-uri către o… propunere de afaceri!

Cei care cad în plasa unor astfel de escrocherii și accesează linkul respectiv ajung pe un site unde este ”creionată” o poveste absurdă care să ofere așa-zise informații despre respectivul interviu și declarațiile incriminate.

Firește, totul este doar fake-news, iar ”precizările” de pe site-ul fantomă sunt elocvente.

”Adevărul uluitor a fost expus în direct la televizor, iar Ion Țiriac nu a rezistat. Scandalul a izbucnit atunci când Ion și-a dezvăluit secretul în timpul unei interviu live. Cuvintele sale au captat atenția multor telespectatori, care au început să trimită mesaje. În consecință, programul a fost întrerupt de Comisia Română de Securitate, care a cerut ca programul să fie reziliat imediat.

Convingându-l pe directorul «Știri TVR», am reușit să obținem o copie a înregistrării emisiunii. Este demn de remarcat faptul că acest articol, la fel ca emisiunea, poate fi ștearsă în curând”, se precizează pe site-ul care găzduiește o astfel de ”escrocherie media”.

După accesarea respectivului site, ”curioșii” descoperă – plasat pe mai multe cuvinte-cheie – un link care îi duce către o… propunere de afaceri, acesta fiind, în ultimă isntanță, scopul escrocheriei.

Alte nume implicate într-o ”înșelătorie de zile mari”

Alte două nume importante din mass-media au ajuns, fără voia lor, implicate într-o înșelătorie de zile mari, care circulă de câteva săptămâni pe internet. Mai exact, Mihai Gâdea și Adrian Artene, directorul editorial al trustului Gândul, ar fi promovat un site prin care se presupune că oamenii ar fi putut obține sume mari de bani dacă se înscriu într-o platformă și își depun economiile acolo.

Practic, au fost copiate două site-uri importante din România, pentru ca păcăleala să pară purul adevăr. Este vorba despre Digi 24 și Libertatea. În momentul în care internauții accesează link-ul sunt redirecționați în aceste pagini care seamănă izbitor cu cele reale. Sunt doar câteva elemente care le diferențiază, însă dacă nu ești atent poți intra foarte ușor în această capcană.

Pe paginile respective a fost, ulterior, urcat un articol mincinos! Mai exact, există un dialog care ar fi avut loc între Mihai Gâdea și Adrian Artene, în timpul participării directorului Antena 3 la podcastul de la Gandul.ro al jurnalistului. În rândurile respective, Gâdea îi explică lui Artene cum poți face bani mulți într-un timp foarte scurt, fără niciun fel de efort. Pur și simplu îți transferi economiile pe acea platformă, apoi câștigi mii de euro în numai câteva ore. Pentru ca totul să pară și mai credibil, au fost urcate în articol capturi din podcastul respectiv. (mai multe detalii AICI)

”Dezmint categoric implicarea mea în acest fel de afaceri. Dialogul apărut pe acea platformă fantomă nu a existat niciodată, invitatul meu de atunci, Mihai Gâdea, nu mi-a vorbit niciodată, în niciun context, despre o astfel de platformă. Voi depune plângere la poliție și sper ca oamenii să nu cadă în capcana acestor infractori”

Adrian Artene

Și Ion Țiriac Jr. a reclamat o astfel de ”țeapă”

Ion Țiriac Jr. a avertizat, la rândul său, că numele familiei a fost folosit de o companie care face afaceri cu monede crypto. Anonimii reprezentanți ai respectivei firme anunțat că omul de afaceri Ion Țiriac este implicat în business, ceea ce ar fi ajutat enorm la creșterea profiturilor.

Numai că totul era doar o minciună ordinară.

„Vin în atenția oamenilor de bună credință care au crezut în niște zvonuri, cum că familia Țiriac a investit în această platformă. Niciodată nu s-a pus problema de o asemenea investiție! Nu știm și nu am auzit de acești oameni care se folosesc de numele și imaginea noastră. Se pare că au clonat și site-ul Capital pentru a va câștigă credibilitatea…

Ne dorim că acești infractori să returneze banii oamenilor, iar că să îi putem prinde avem nevoie de voi. Oferim un apartament aceluia care ajută la arestarea lor! De asemenea, rugăm DNA-ul și celelalte structuri ale statului să se sesizeze și să vină în ajutorul oamenilor păgubiți! Va mulțumim!”, a scris Ion Alexandru Țiriac pe Instagram.


Citește și:

Vadim Ostanin, fost colaborator al lui Navalnîi, condamnat la 9 ani de închisoare pentru ”extremism”. Memorial: ”Este prizonier politic”

Europarlamentarul Victor Negrescu: ”Atacurile Rusiei în apropiere de frontierele României necesită coordonare cu aliații noștri și o strategie comună”

Anchetă a Comisiei de Afaceri Externe a Marii Britanii: ”Grupul Wagner să fie inclus pe lista organizațiilor teroriste”

Alexandru Petrescu, despre Clotilde Armand și conducerea ”eșuată” a Sectorului 1: ”Nu contenește să mă surprindă și să mă indigneze deopotrivă”

EXCLUSIV | Au plătit pentru îngrijire, au primit tortură și înfometare. Anchetă pentru înșelarea familiilor bătrânilor din ”azilele groazei”

VIDEO | Marcel Ciolacu, mesaj tranșant pentru Florin Talpan: ”Nu arde niciun stadion Steaua, bazele sportive sunt ale statului român!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021