Vadim Ostanin, fost colaborator al lui Navalnîi, condamnat la 9 ani de închisoare pentru ”extremism”. Memorial: ”Este prizonier politic”

Vadim Ostanin, fost colaborator al lui Navalnîi, condamnat la 9 ani de închisoare pentru ”extremism”. Memorial: ”Este prizonier politic”
Vadim Ostanin, fost colaborator al lui Navalnîi, condamnat la 9 ani de închisoare pentru ”extremism”

Vadim Ostanin, în vârstă de 46 de ani, a fost condamnat la 9 ani de închisoare, fiind acuzat de procurorii ruși de ”extremism”. Aceștia ceruseră judecătorilor ca fostul colaborator al disidentului Alexei Navalnîi să primească 11 ani de închisoare pentru activitățile sale considerate ”periculoase”.

Ostanin a fost arestat în luna decembrie a anului 2021, alături de alți cinci colaboratori ai lui Alexei Navalnîi, atunci când autoritățile din Rusia au plasat organizația disidentului pe o așa-numită ”listă neagră” unde s-au regăsit cele mai multe asociații critice la adresa Kremlinului.

Vadim Ostanin a fost coordonator al rețelei politice a lui Alexei Navalny în orașul siberian Barnaul. Condamnarea lui Ostanin survine la o lună după ce o altă aliată-cheie a lui Navalny, Liliya Chanysheva, a fost condamnată la șapte ani și jumătate de închisoare pentru aceeași acuzație – ”extremism”. (mai multe detalii AICI).

”La sosirea mea la Barnaul, de la Moscova, fără nicio explicaţie, am fost plasat într-o celulă solitară, de aproximativ şase metri pătraţi, într-un subsol cu o fereastră acoperită cu moloz. Aproximativ o săptămână mai târziu, celula a fost inundată cu apă până la glezne… În aceste celule erau şobolani, furnici, păianjeni”, a transmis Vadim Ostanin într-un mesaj publicată de echipa lui Alexei Navalnîi.

Ostanin a declarat că a fost ”maltratat” în timp ce se afla în arest preventiv

Fostul colaborator al lui Alexei Navalny a declarat că sănătatea sa s-a deteriorat din cauza condițiilor proaste din penitenciar și pentru că a fost ”maltratat” în repetate rânduri.

Grupul Memorial – care monitorizează drepturile omului în Rusia – l-a recunoscut pe Ostanin drept ”prizonier politic”.

La rândul său, Alexei Navalnîi este ținta unui nou proces intentat de autoritățile din Rusia și așteaptă sentința care ar urma să fie dată în data de 4 august 2023, riscând o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, așa cum au cerut procurorii ruși. Aflat în închisoare de maximă securitate IK-6 Melekhovo, Navalnîi ispășește o pedeapsă de 9 ani de închisoare pentru ”fraudă”.

Alexei Navalnîi – considerat ”pericolul nr. 1 pentru Vladimir Putin – a spus în fața judecătorilor că Rusia s-a prăbușit și a distrus totul în jur. Dar Alexei Navalnîi și-a manifestat și speranța că aceeași Rusie va reuși să se ridice și să treacă într-o nouă etapă.

”Rusia mea a făcut câteva salturi, dându-i la o parte pe toți cei din jur, dar apoi a alunecat și, cu un vuiet, distrugând totul, s-a prăbușit. Acum se bălăcește într-o baltă, fie de noroi, fie de sânge, cu oase rupte, cu o populație săracă și jefuită, iar în jur zac zeci de mii de oameni uciși în cel mai stupid și fără sens război al secolului XXI”, a declarat Alexei Navalnîi în fața judecătorilor.

Sursa foto – Vadim Ostanin/Facebook


Citește și:

EXCLUSIV | Au plătit pentru îngrijire, au primit tortură și înfometare. Anchetă pentru înșelarea familiilor bătrânilor din ”azilele groazei”

EXCLUSIV | Divorțul secret al unuia dintre cei mai bogați români! Fosta soție, abandonată pentru MISS Transilvania, îl acuză că a deposedat-o de avere

EXCLUSIV| Un al doilea Parchet știa de patru luni de azilele groazei. Cum s-a plimbat de la Corpul de control la procurori prima plângere către Ciucă

Evgheni Prigojin și noua ”agendă” a mercenarilor Wagner: ”Ce se întâmplă pe front e o rușine, nu vrem să facem parte din asta!”

Asasinarea lui Oleg Horjan | Vadim Krasnoselski, liderul de la Tiraspol, discuție cu ambasadorul UE în R. Moldova: ”Ancheta este sub controlul meu”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
BREAKING! Anunț de la Buckingham despre starea de sănătate a Regelui Charles. Comunicat oficial emis...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Informația momentului despre ION ILIESCU. Anunțul făcut chiar de avocatul său
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
Persoană înecată în mare, în stațiunea Mamaia. Tragedie de Florii pe litoral
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu îmi ieșeau bine analizele, eram pe perfuzii” Problemele de sănătate cu care s-a confruntat...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică