Turiștii români întorși din stațiunea Hurgada fac acuzații grave la adresa autorităților egiptene, după moartea Roxanei. Spun că i-au mințit și ar fi încercat mușamalizarea tragediei

Turiștii români întorși din stațiunea Hurgada fac acuzații grave la adresa autorităților egiptene, după moartea Roxanei. Spun că i-au mințit și ar fi încercat mușamalizarea tragediei
FOTO - Facebook.com/roxana.donisan
Publicat: 05/07/2022, 10:11
Actualizat: 05/07/2022, 10:54

Turiștii români care s-au întors, luni seară, din stațiunea Hurgada, chiar cu avionul în care trebuia să se afle și Roxana Donisan, femeia de 44 de ani ucisă de un rechin, spun că autoritățile egiptene au tratat problema ca și cum ar fi fost una banală și chiar îi acuză că i-ai mințit.

Oamenii se plâng că nu li s-a transmis adevăratul motiv pentru care au fost închise plajele, în contextul în care un copil i-ar fi avertizat pe salvamarii că a văzut un rechin în apă, chiar înainte de atacuri, dar nimeni nu a crezut-o și chiar au râs de ea. Mai mult, autoritățile egiptene ar fi încercat să mușamalizeze tragedia.

Iată ce au declarat câțiva turiști, la întoarcere, pentru Antena 3:

  • „Acolo nu se vorbește prea mult de chestia asta”;
  • „Nu ne-au mai dat voie să mai mergem în apă, au spus ca e motorină, ulei în apă”;
  • „Au securizat plajele, nu i-au mai lăsat pe oameni să intre pe plajă, în mare. Nu știam că atacă la mal, știam că sunt niște specii de rechini mici. Am făcut scufundări, am înotat în Marea Roșie, am făcut scufundări cu o zi înainte, scufundări la 30 de metri!”;
  • „N-am mai intrat la plajă! Nu ne-am speriat, a fost tragic dar nu a fost în zona noastră!”;
  • „Chiar în ziua în care s-a întâmplat mersesem cu barca în larg, dar n-am văzut, erau acolo mai mulți români care au văzut, noi nu!”.

O fetiță a anunțat prezența unui rechin, dar salvamarii au râs de ea

O fetiță ar fi anunțat salvamarii, chiar înainte de atacul rechinului, prezența acestuia în zonă, dar aceștia chiar ar fi râs de situație, crezând că în apă se află un delfin.

„Au vorbit toți în resort și au spus că a fost o fetiță care a spus că e un rechin, însă toți au luat-o în râs și au spus că e delfin”, povestește un bărbat.

Roxana Donisan era din Suceava plecase în vacanță cu o ofertă „last-minute” în Egipt, pentru două săptămâni. Apropiații știau de pasiunea ei pentru călătorii și scufundări. Femeia lucra ca inspector la Administrația Finanțelor Publice din orașul său natal şi pe biroul său chiar avea un afiș cu adâncurile Mării Roșii. Rechinul a ucis-o chiar în ultima ei zi de conediu.

Cu puțin timp înainte, o austriacă de 68 de ani a fost ucișă în același mod și cam în același loc. Ea era măritată cu un bărbat din Egipt și locuia cu el.

Părinții Roxanei sunt devastați. Era unicul lor copil

Părinții Roxanei sunt devastați, după ce au primit vestea morții fiicei lor, unicul copil al familiei. Femeia mergea pentru a treia oară în vacanță în Egipt, a declarat tatăl acesteia și era un înotător prudent, motiv pentru care șocul știrii a fost extrem de mare pentru familie.

Ea lipsea de două zile din hotelul de 5 stele din Egipt în care se cazase, au declarat surse din stațiunea de la Marea Roșie, unde a fost ucisă de rechin.

„Nu am nicio informație, cum a fost, cum a decurs. Am aflat de la știri că o româncă a murit mâncată de rechin, apoi după două ore că are 40 de ani. A venit apoi poliția să ne ia date personale, probabil și să mă înștiințeze că va lua legătura consulul din Egipt. Era vorba de fata noastră. Certificarea a fost în momentul când consulul a luat legătura și a confirmat că este fata noastră și că este la spital, dar nu mai e în viață. Să pic de pe scaun, stăteam la masă și vorbeam la telefon. Soția a avut o presimțire rea de cum a văzut informația pe TV, lucru care s-a confirmat. Fiind duminică și personalul fiind liber, la societatea de turism, la urgențe a răspuns, mi-a confirmat și domnișoara aia. Discuțiile au durat până la 22.00, după care nu am putut dormi toată noaptea”, a povestit tatăl româncei, în exclusivitate, pentru observatornews.ro.

Detalii despre rechinul care a atacat-o pe româncă în Egipt

Rechinul care le-a atacat și ucis pe cele două femei face parte din specia Mako, una foarte agresivă. De obicei, trăieşte în larg şi rar îşi face apariţia în zona costieră, dar acum mai multe exemplare ar fi fost atrase la mal de cadavrele unor oi, purtate de curenţi, în urma unui nauvragiu produs acum o lună, între Egipt şi Sudan.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri precum antena1.ro (a1.ro), Observator.tv (actualul citeste mai mult