UPDATE Ședință de guvern/Pe ordinea de zi:RCA pentru trotinete, facilități pentru transportul elevilor și suplimentarea numărului de lucrători străini

UPDATE Ședință de guvern/Pe ordinea de zi:RCA pentru trotinete, facilități pentru transportul elevilor și suplimentarea numărului de lucrători străini
Publicat: 29/12/2023, 10:07
Actualizat: 29/12/2023, 17:36

Ședință de guvern cu oră neprecizată la Palatul Victoria. Guvernul are pe masă, pentru a doua zi consecutivă, proiectul referitor la modificarea Legii nr.132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, prin care se va introduce şi obligativitatea încheierii de poliţe RCA şi pentru trotinetele şi bicicletele electrice. Pe masa executivului se regăsesc și facilități pentru transportul elevilor și suplimentarea contigentului de lucrători străini.

UPDATE 17:00

Toate cele trei proiecte au fost adoptate în ședința de guvern de vineri, a declarat purtătorul de cuvânt al executivului, Mihai Constantin, în cadrul briefingului de presă de la finalul ședinței.

Știrea inițială:

Legislația în domeniul răspunderii civile auto necesită a fi revizuită conform noilor prevederi ale legislației europene, prevederi ce în baza art. 148 alin. (2) din Constituția României, republicată, ce au un caracter obligatoriu și au prioritate în raport cu prevederile contrare ale legislației naționale.

Este vorba de Directiva (UE) 2021/2118 de modificare a Directivei 2009/103/CE privind asigurarea de răspundere civilă auto și controlul obligației de asigurare a acestei răspundere, text cu relevanță pentru SEE, cu termen de aplicare depășit deja, respectiv sâmbăta dinainte de Ajun de Crăciun, 23 decembrie. (detalii AICI)

Astfel, ca urmare a dezvoltării tehnologice, pe piața din România au intrat numeroase tipuri noi de vehicule
motorizate, vehicule care datorită caracteristicilor acestora nu se supun obligației de înmatriculare/înregistrare însă produc accidente din care rezultă daune materiale dar și vătămări corporale, se arată în descrierea situației actuale.

Potrivit notei de fundamentare, „ca urmare vor intra sub obligația de asigurare și vehicule ce conform legislației naționale nu sunt supuse înmatriculării/înregistrării (trotinete electrice, biciclete electrice și alte vehicule)”.

Bani pentru transportul elevilor

Cabinetul Ciolacu are pe masă și Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport pentru elevi.

Se propune prin prezentul proiect de act normativ modificarea și completarea H.G. nr. 810/2023 pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport pentru elevi în vederea acordării avizului conform al A.N.R.S.C. hotărârilor consiliilor județene, hotărâri prin care se stabilește cuantumul sumei forfetare ce se acordă elevilor care sunt școlarizați într-o altă localitate decât localitatea de domiciliu și între localitatea de domiciliu și localitatea în care se află unitatea de învățământ la care sunt școlarizați nu sunt asigurate servicii publice de transport de către autoritățile publice locale, nu sunt nici beneficarii unui serviciu de transport de tip curse școlare, organizat în condițiile prevăzute la art. 83 alin. (11) din Legea nr. 198/2023 și nici de transport cu mijloace de transport aparținând unităților de învățământ sau consiliilor locale.

Potrivit notei de fundamentare, „această modificare legislativă va permite acordarea de către unitățile de învățământ a sumelor forfetare lunare elevilor care locuiesc în zone defavorizate, în vederea asigurării dreptului la educație și acestor elevi”.

Suplimentarea contigentului de lucrători străini

Guvernul are pe ordinea de zi, pentru a doua zi consecutiv, o HG privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2024.

Astfel, se propune stabilirea pentru anul 2024 a uni contingent de 100.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România.

Potrivit notei de fundamentare, în anii 2022 și 2023 contingentul de lucrători nou-admiși a fost majorat la 100.000 de avize.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV VIDEO | Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „2023, anul stabilității. 2024, anul provocărilor politice”

PROIECT. Introducerea obligativității încheierii de poliţe RCA pentru trotinete şi biciclete electrice, pe masa Guvernului

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
ORDINUL s-a dat deja de la primărie. Se întâmplă în FIECARE NOAPTE, începând cu ora...
Românii caută aceste zone de 1 Mai. A fost bătaie pe rezervări
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Alphabet, compania care deține Google, depășește o capitalizare de 2.000 de miliarde de dolari