Va schimba cazul „azilele groazei” soarta celor din centrele sociale? Ministrul Muncii vrea o mai mare implicare a ONG-urilor în asistență socială

Va schimba cazul azilele groazei soarta celor din centrele sociale? Ministrul Muncii vrea o mai mare implicare a ONG-urilor în asistență socială
Peste 600 de persoane din centre sociale, relocate după controale. Căminele pentru vârstnici, adevărate pepiniere de făcut bani
Publicat: 11/07/2023, 16:02
Actualizat: 11/07/2023, 17:02

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat că dorește o implicare mai mare a organizațiilor neguvernamentale în asistență socială, în contextul publicării scrisorii deschise a Platformei Sociale din România cu privire la situația persoanelor vârstnice și a persoanelor cu dizabilități instituționalizate. Oficialii de la Ministeruil Muncii au precizat că, ținând cont de contextul actual, este importat să identifice cele mai bune soluții care să conducă la creșterea calității serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice și persoanele cu dizabilități instituționalizate.

Marius Budăi, ministrul Muncii, a organizat luni o întâlnire de lucru consultativă cu reprezentanții societății civile, explicând că principalul scot îl reprezintă ideea că serviciile sociale trebuie să se concentreze asupra creșterii calității vieții beneficiarilor.

„Vom invita autoritățile publice cu atribuții de control, pentru a identifica formula corectă în demersul inițiat”

„În cadrul acestei întâlniri au fost semnalate principalele probleme care au dus la situația abuzivă din cadrul centrelor de îngrijire, pe care dorim să o remediem, în primul rând, prin crearea unui parteneriat solid si transparent cu reprezentanții societății civile.

Pentru a ne adresa primului punct din scrisoare și pentru a nu permite perturbarea activității furnizorilor care respectă standardele minime și drepturile beneficiarilor, am propus ca aceste reuniuni să fie lunare, în aceeași formulă minim (așteptăm participarea mai multor ONG-uri) unde vom invita autoritățile publice cu atribuții de control, pentru a identifica formula corectă în demersul inițiat.

De asemenea, se vor constitui de urgență două grupuri de lucru împreună cu specialiști din cadrul societății civile pentru modificarea Legii 448/2006, actualizată 2020, privind protecția si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap și a Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale. Totodată, am solicitat urgentarea modificării Legii 292/2011 a asistenței sociale, lege care în prezent se află în procedură de avizare interministerială”, se arată în comunicatul venit de la Ministerul Muncii.

Ce se va urmări în cadrul grupurilor de muncă?

  • Adaptarea legislației la nevoile societății civile cu privire la activitatea centrelor de îngrijire;
  • Lansarea unei proceduri transparente, deschise, pentru implementarea unui mecanism de monitorizare care va viza evaluarea calității serviciilor, dar si respectarea drepturilor beneficiarilor;
  •  Criteriile de selecție care trebuie să fie transparente, obiective și predictibile, iar stabilirea acestora realizată într-o maniera participativă;
  •  Modificarea procedurilor de avizare, monitorizare control, cu implicarea tuturor factorilor decizionali.

„Dorim să identificăm cele mai bune soluții care să conducă la creșterea calității serviciilor sociale”

„Având în vedere că în spațiul public au apărut o serie de articole referitoare la întâlnirea de luni cu privire la faptul că au fost invitate ONG-uri care sunt plătite de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, facem precizarea că Organizațiile reprezentante ale persoanelor cu dizabilități, membre în Consiliul Național al Dizabilității din România, care sunt plătite lunar, conform legislației în vigoare de MMSS, nu au fost invitate la această dezbatere, tocmai, pentru a nu afecta demersul de consultare inițiat de ministrul Muncii și totodată pentru a elimina orice incidență de conflict de interese.

Împreună dorim să identificăm cele mai bune soluții care să conducă la creșterea calității serviciilor sociale pentru persoanele vârstnice și persoanele cu dizabilități instituționalizate, într-un mod eficient, prin remedierea anumitor deficiențe și îmbunătățirea sistemului de servicii sociale așa încât să devină mai responsabil, relevant și eficace”, se mai precizează în informarea transmisă presei.

Ministrul Muncii spune că demisia sa, cerută în speța „azilelor groazei” nu contează

Ministrul Muncii, Marius Budăi, spune că demisia sa, cerută în scandalul „azilelor groazei”, „nu contează”. Oficialul subliniază, în schimb, că ceea ce are de făcut este să se concentreze pe rezolvarea problemelor.

„Cred că nu contează mai mult sau mai puțin demisia mea, contează foarte mult ce o să facem de acum încolo. Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă și politică să facă altcineva. Putem pune o grămadă de întrebări: De ce? De ce? De ce? Haideți să facem, să schimbăm lucruri și să preîntâmpinăm aceste întâmplări nefericite.”

Persoanele cu dizabilităţi erau ţinute subnutrite, nespălate şi închise în camere

Reamintim că peste 5.000 de centre sociale din toată ţara au început să fie controlate începând de luni, 10 iulie, iar cazurile descoperite până acum sunt de-a dreptul revoltătoare, ridicând mari semne de corectitudine și moralitate din partea celor care „păstoresc” aceste centre al căror scop, cel puțin la nivel declarativ, este acela de a proteja și îngriji  persoanele neajutorate.

Situația a deschis „Cutia Pandorei” în ceea ce privește felul în care sunt tratați cei care au nevoie de îngrijire specială și ajung în centre private care funcționează cu bani publici.

Pe lângă înjurături, jigniri şi umiliri, pacienţii bolnavi şi cei cu dizabilităţi erau bătuţi crunt și puși la muncă forțată, paradoxal, chiar de către cei plătiți să-i îngrijească. În anumite încăperi, erau ploşniţe, gândaci sau chiar păduchi, în timp ce persoanele cu dizabilităţi erau ţinute subnutrite, nespălate şi închise în camere.

Ministrul Muncii ne-a notificat și ne-a spus că retrage accesul CRJ în aceste instituții

Managerul programului „Pledoarie pentru Demnitate” a precizat că rapoartele de monitorizare realizate de organizația sa în județul Ilfov – la Centrul ”Sfântul Gabriel cel Viteaz”, la Centrul ”Armonia” și la Casa ”Cora” – au fost preluate de jurnaliștii de investigație de la Centrul de Investigații Media și Buletin de București.

Georgiana Pascu susține că, în ciuda faptului că CRJ a sesizat toate autoritățile cu competență în materie, niciuna dintre acestea nu a dispus măsuri concrete față de aspectele sesizate, până la acest moment al perchezițiilor din ancheta DIICOT.

„Documentarea coordonată de jurnalistul Ovidiu Vanghele a condus la colectarea unui număr și mai mare de dovezi și atragerea atenției opiniei publice asupra abuzurilor la care sunt supuse aceste persoane. DIICOT a ajuns să cunoască mai bine legislația și standardele din materia
«asistenței sociale» a persoanelor cu dizabilități instituționalizate decât autoritățile competente.

Ministrul Muncii, după ce au apărut în spațiul public materialele documentate de jurnaliștii de investigație de la Centrul de Investigații Media și de la Buletin de București, ne-a notificat și ne-a spus că retrage accesul CRJ în aceste instituții.

Au existat autorități ale statului care au fost sesizate și au negat aceste informații. În afara celor celor responsabili și care conduc aceste rețele de recrutare și de trafic, aș vrea să vedem cine anume din sistemul public de asistență socială răspunde.

Pentru că vorbim de ani de zile despre un malpraxis în asistență socială pe care nu îl documentează nimeni. Nu am văzut nicio sancțiune aplicată. Lăsăm oameni lipsiți de apărare la dispoziția unor privați care – unii pot fi de bună-credință, alții nu. Cunoaștem și furnizori de servicii sociale, ONG-uri, cu care colaborăm foarte bine, dar care cred că sunt trei în toată țară și care nu au acces la aceste contracte, în acest regim cu autoritățile statului”, a mai spus Georgiana Pascu.

CITIȚI ȘI:

Arafat, despre bătrânii găsiți într-o casă în construcții: „Cine i-a trimis acolo, nu i-a trimis ca să fie în siguranţă, i-a trimis ca să îi ASCUNDĂ”

BREAKING NEWS. 11 bătrâni, unii cu dizabilități, descoperiți într-o casă în construcții din Voluntari. Anchetatorii au aflat de unde au fost aduși

EXCLUSIV | O psiholoagă de la DGASPC Sector 4 a fost concediată pentru că ar fi ascuns posibile abuzuri asupra minorilor instituționalizați

CONTROALE masive la centrele sociale din țară, după atrocitățile descoperite la „azilele groazei.” Marcel Ciolacu: „Termenul va fi unul foarte scurt”

Ciolacu: „Persoane neajutorate au fost jefuite de grupuri infracționale, le-au furat bunuri, case, pensii. Soluționarea cauzelor să fie o prioritate”

EXCLUSIV | Discuții halucinante din „azilele groazei”. Bătrânii erau bătuți, subnutriți, cu musculatura atrofiată. „Băi, ești nebună, e neagră toată!”

EXCLUSIV | Dezvăluiri șocante din ”azilele groazei”. ”A bătut-o folosind o bară din inox cu care a lovit-o peste spate și fese”

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Devine obligatoriu și în România. Măsura se aplică în toate țările UE
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Hans Christian Orsted, pionierul electromagnetismului