Toți ochii pe România în AIR Schengen! Un europarlamentar explică de ce perioada aderării parțiale trebuie să fie fără greșeală: „Va fi monitorizată!”

Toți ochii pe România în AIR Schengen! Un europarlamentar explică de ce perioada aderării parțiale trebuie să fie fără greșeală: Va fi monitorizată!
Publicat: 29/03/2024, 08:30
Actualizat: 29/03/2024, 09:13

Europarlamentarul Victor Negrescu  a explicat – într-un interviu pentru Gândul- ce înseamnă pentru România și pentru români aderarea la spațiul aerian și maritim. Interlocutorul Gândul a punctat ce se va schimba după aderarea la AIR Schengen, din 31 martie. Mai exact, controlul documentelor va fi eliminat, atât la plecarea de pe aeroporturile din România, cât şi dacă vom ateriza într-un stat membru al spaţiului Schengen.

Pe lângă beneficiile care vor veni la pachet cu aderarea parțială la spațiul de liberă circulație, Victor Negrescu susține că, în toată această perioadă, România va fi monitorizată, de aceea totul trebuie să fie fără cusur.

În plus, recunoaște europarlamentarul, această perioadă reprezintă ocazia potrivită pentru a arăta Austriei că România și românii merită să intre și terestru în spațiul Schengen.

Austria a spus „NEIN” la aderarea României la Schengen

Reamintim că, după 13 ani de așteptare, România nu a primit, la finalul lui 2022, undă verde pentru a intra în spațiul Schengen, deși autoritățile române, dar și oficiali străini susțin că România a bifat, de ani buni, cerințele tehnice impuse. Austria a fost singura care s-a impus aderării României, motivul invocat fiind cel al migrației.

„De asemenea, atunci când călătorim pe cale maritimă, aceste noi reguli se aplică și mărfurilor”

Europarlamentarul Victor Negrescu a explicat cum se vor petrece lucrurile și care vor fi noile reguli, după ce, în două zile, vor fi ridicate controalele la frontiera aeriană  și la frontiera maritimă.

„În dimineața zilei de 31 martie vor fi ridicate controalele la frontiera aeriană  și la frontiera maritimă, dintre România și celelalte state din spațiul Schengen. În consecință, dacă acum se efectuează controlul documentelor de identitate, începând cu 31 martie, acest control nu va mai fi efectuat atunci când călătorim cu avionul.

De asemenea, atunci când călătorim pe cale maritimă, aceste noi reguli se aplică și mărfurilor. Practic, nu vor fi efectuate controale suplimentare, care erau prevăzute pentru produsele, mărfurile care veneau dintr-o țară non-Schengen spre o țară Schengen și viceversa.”

„Un minor poate părăsi țara doar în prezența unui părinte și în prezența unor documente legale”

Interlocutorul Gândul a explicat cum vor fi  modificate regulile pentru părinții care vor ieși din țară însoțiți de copii, începând din 31 martie, când românii vor putea călători fără control la documente în spațiul Schengen aerian și maritim.

Astfel, potrivit Ordonanței de Guvern, părinții trebuie să aibă asupra lor un act valabil, atât pentru ei, cât și pentru copii, dar nu vor mai fi nevoiți să treacă prin controalele Poliției de Frontieră.

„Trebuie menționat faptul că atunci când vorbim de minori, nici ei nu vor efectua controale suplimentare, însă în continuare, conform legilor în vigoare, Poliția de Frontieră poate verifica documentația legală privind părăsirea țării de către minori. 

Acest lucru este normal și este valabil și pentru alte state din spațiul Schengen, adică un minor poate părăsi țara doar în prezența unui părinte și în prezența unor documente legale care confirmă autorizarea adultului de a acompania minorul și este normal să existe în continuare acest lucru.

Însă, nu vor fi controale, așa cum există în prezent, ci poliția de Frontieră va verifica cazurile suspecte sau va face acest lucru, printr-o formulă, în care să nu îngreuneze traficul, dar și de a se asigura în același timp că minorii călătoresc în condiții de siguranță. Practic, asta înseamnă că atunci când intri în aeroport, pe lângă filtrul de bagaje, mergi direct la poartă și acolo prezinți biletul pentru a putea să te îmbarci”, punctează europarlamentarul.

„Toate argumentele negative, prezentate de Austria, să fie destructurate”

Victor Negrescu a explicat că această aderare parțială la spațiul de liberă circulație reprezintă un succes pentru România, în condițiile unei așteptări de 13 ani la poarta Schengen.

Europarlamentarul a mărturisit că, din 31 marie, România va fi – așa cum se întâmplă pentru toate statele din spațiul Schengen – monitorizată de mecanismele specifice zonei de liberă circulație.

Interlocutorul Gândul a mai precizat că România nu a renunțat la posibilitatea integrării totale în Schengen, anunl 2024 fiind definitoriu în acest sens.

„Este un succes pentru România această aderare la Spațiul Schengen pe cale aeriană și maritimă, în contextul în care am așteptat deja 13 ani ca să facem acest pas. Iată că avem o primă etapă, privind integrarea noastră în zona de liberă circulație și există speranțe privind posibilitatea de a intra în totalitate în Schengen, printr-o decizie pe care noi ne-am dori-o în cursul acestui an.

În acest sens, probabil după alegerile din Austria, putem relua discuțiile, undeva spre finalul anului, în speranța de a ajunge la un consens și să vedem România integrată total în zona de liberă circulație. Trebuie să vă mai spun că, începând cu 31 martie, România va fi – așa cum se întâmplă pentru toate statele din spațiul Schengen – monitorizată de mecanismele specifice zonei de liberă circulație.

Sunt convins că datele vor confirma faptul că țara noastră este pregătită și ar trebui să se integreze în totalitate în spațiul Schengen. De aceea, este foarte important ce se va întâmpla, începând cu 31 martie în următoarele luni, în așa fel încât, toate acele argumente negative, prezentate de Austria, să fie destructurate și să dovedim ceea ce știm deja, că țara noastră respectă criteriile Schengen.”

Vizită în Austria a ministrului Predoiu

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, va face o vizită în Austria în 2 aprilie, pentru a marca intrarea României în „Air Schengen.”

În acest sens, oficialul român va susține declarații, împreună cu ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, la aeroportul din Viena. Reamintim că Austria se opune în continuare intrării României în Schengen cu frontierele terestre.

Marcel Ciolacu, împreună cu Nicolae Ciucă vor fi sâmbătă la inaugurarea terminalului de la Timişoara

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, despre aderarea la Schengen pe aerian şi maritim, că este ferm convins că vom face paşi mari, precizând că va avea discuţii şi cu premierii Ungariei, Serbiei, Bulgariei.

„Haideţi să vedem cum funcţionează Schengen aerian şi maritim şi sunt ferm convins că vom face paşi mari”, a mărturisit şeful Executivului în legătură cu acest subiect.

„Ce am stabilit eu cu cancelarul Nehammer a fost o colaborare directă şi nu în ultimul rând atât eu cât şi domnul cancelar am avut nişte cuvinte de laudă pentru cei doi miniştri de interne. Domnul ministru Predoiu a şi fost săptămâna trecută la Viena, urmează să meargă în continuare”, a mai afirmat premierul Marcel Ciolacu.

CITIȚI ȘI:

Trei zile ne despart de AIR SCHENGEN. Ce se va schimba, pas cu pas, pentru pasagerul Schengen vs. non Schengen. „Experiența va fi una mai simplă”

LIVE UPDATE: România, în zodia Schengen. Consiliul JAI, ziua decisivă. Austria, singurul stat care se opune aderării României și Bulgariei / Ciucă: „Mergem până la capăt” / Bode: „Orice compromis în interesul României îl vom accepta”

EXCLUSIV | De ce nu pot fi separate România și Bulgaria la votul pentru aderarea la Schengen. Generalul Virgil Bălăceanu: ”Trebuie luate la pachet pentru că au un spațiu comun, deschiderea la Marea Neagră, care reprezintă o vulnerabilitate”

EXCLUSIV VIDEO | De ce se opune Austria intrării României în Schengen? Andrei Caramitru: ”La un veto clar, este posibilă judecata la Curtea de Justiție Europeană pe discriminare. Ar fi forțată așa o aderare, plus despăgubiri” 

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?