VIDEO | Cea mai fierbinte zi din an. Temperatura în București la nivelul solului a ajuns la 54 de grade. ”Este foarte greu de suportat”

Publicat: 25/07/2023, 19:58

Capitala și județele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov și Călărași au fost, marți, sub avertizare cod roșu de caniculă, temperaturile depășind 40 de grade Celsius. Aproape la fel de cald a fost și în alte 18 județe aflate sub avertizare cod portocaliu, unde s-au înregistrat cu doar câteva grade mai puțin.

  • Miercuri, vor fi temperaturi caniculare în jumătatea de est a țării, dar și zone unde, pentru scurt timp, vor fi ploi torențiale, vijelii și chiar grindină.
  • De joi, se schimbă radical vremea în toată țara. 

În București, a fost cea mai fierbinte zi din an, temperaturile au depășit 40 de grade, iar aerul a sufocant. La ora 13:00, în București erau 35 de grade, apoi temperatura a crescut. Căldura resimțită a fost însă mult mai mare, din cauza indicelui temperatură-umiditate care a depășit 80 de unități.

În timp ce afară erau 35 de grade, temperatura la nivelul asfaltului a ajuns la 54 de grade.

Temperatura înregistrată în București, la ora 13:00/ Temperatura la nivelul asfaltului, la ora 13:00

Chiar și așa, oamenii nu au rămas în case și au ieșit afară, la ora prânzului, deși atmosfera era sufocantă.

„Sunt 41 de grade anunțate la umbră, e insuportabil. Am ieșit afară pentru că am cumpărat câte ceva. Ce să facem? Stăm la umbră, bem un pic de apă și mergem acasă. E un dezastru. Tot anunță cu încălzirea globală, ce să mai credem? La ora aceasta cred că sunt în jur de 37-38 de grade. Mai târziu, pe betonul acesta, cred că vor fi 50 de grade”, a spus un bărbat care a mers la piață.

„E greu de suportat. Mai ales când ai probleme de sănătate, e foarte greu de suportat. Trebuie să ne hidratăm, să încercăm să facem piața cât mai de dimineață. E foarte cald. Eu am trăit la țară și mă jucam toată ziua în soare, dar nu resimțeam căldura aceasta sufocantă și apăsătoare. Cred că sunt 39-40 de grade, aproape. Sunt deja transpirată”, a spus o femeie.

O altă femeie spune că suportă foarte greu temperaturile ridicate, dar a fost nevoită să iasă din casă, ca să meargă la doctor.

„Cam greu, dar de nevoie, trebuie să ieșim din casă. Am avut un control medical și am fost nevoită să ies din casă. Sunt peste 40 de grade, se resimt și la umbră. Un pic de apă, mai mergem pe la umbră, până să ajungem acasă. Dacă nu iei măsuri la nivel global, va fi din ce în ce mai greu”, a spus aceasta.

Nu pot nici să merg. Abia merg pe stradă, dar ce să facem, situația este de așa natură că trebuie să mai pleci. Am fost nevoită să ies afară. Cred că sunt 36-37 de grade acum. Mai târziu vom avea 40 de grade. Cei care sunt bolnavi, nu știu cum se descurcă. Foarte greu e, foarte, foarte greu. Nu mai e cum era pe vremuri. Pe timpul meu, știai când e vară, știai când e iarnă. Acum, nu mai știi când e luna lui cuptor. Dacă o ține așa, e vai de noi. Copiii mei stau la țară și s-au uscat toate pe câmp, nimic nu mai e. E foarte greu”, a spus o altă femeie.

„O să fie o răcire între 10 și 15 grade”

Conform meteorologilor, până la ora 15:00, erau deja 41 de grade, temperatură înregistrată la Zimnicea. Aceștia au precizat că și miercuri vor ajunge temperaturile la 42 de grade.

„Pentru zilele următoare, valul de căldură va persista la intensitate mare în partea de sud, de est și parțial în centrul țării, unde avem și acele avertizări meteorologice generale, inclusiv codul roșu. Pe partea de sud și sud-est a țării, vremea va fi caniculară, cu disconfort termic accentuat, indicele temperatură-umezeală va depăși 80 de unități, iar maximele, în general, vor fi cuprinse între 31 și 40 de grade în restul zonelor.

Pentru ziua de miercuri, instabilitatea atmosferică va fi în accentuată. Vor fi intervale cu înnorări, averse torențiale, descărcări electrice și pe alocuri vijelii și grindină, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și jumătatea de nord a Moldovei, iar local și în restul țării”, a spus, pentru Gândul, meteorologul Raul Ilea.

Totodată, meteorologii anunță că, joi, vremea se va răci semnificativ.

„Poimâine, vremea se va răci semnificativ și în partea de sud, centru și est a țării, unde, cum spuneam, mâine va fi cald, însă răcirea aceasta va aduce maxime, la nivelul întregii țări, cuprinse între 18 și 29 de grade și minime între 8 și 18 grade. O să fie o răcire între 10 și 15 grade, posibil și mai mult în anumite zone”, a adăugat meteorologul de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie.


CITEȘTE ȘI:

Omenirea, vinovată pentru valurile de caniculă extremă. Schimbările climatice au afectat planeta iremediabil

Vremea extremelor! Cod galben de furtuni şi ploi torenţiale în mai multe județe din România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Ștafeta torței olimpice de la Paris 2024 va include 30 de situri din patrimoniul UNESCO