VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII LA GÂNDUL: ”Cărui profesor îi purtați recunoștință, unuia sever sau unuia îngăduitor?” Ce au răspuns Ilinca Vandici, Matei Dima, Cristian Pulhac și Ion Cristoiu

Publicat: 13/03/2023, 08:00

Gândul a întrebat mai mulți invitați în emisiunile din ultima săptămână dacă au învățat mai mult de la un profesor sever sau de la unul îngăduitor, de ce ar alege pe unul sau pe altul dintre aceștia ca model și dacă au întâlnit un îndrumător care i-a ajutat să facă alegerile potrivite.    

Ilinca Vandici mărturisește că Teo Trandafir i-a ”marcat traseul profesional”, iar Ion Cristoiu povestește cum a fost cenzurat în revista școlii din Găgești.

Ce amintiri au legate de educatori, învățători și profesori, cât de importanți au fost aceștia pentru ei în timpul școlii, aflați de la invitații care au răspuns la întrebarea săptămânii de la Gândul.

Ilinca Vandici, prezentator TV

”Inițial, am crezut că mă duci în zona de școală, dar odată ce ai zis că mi-a marcat traseul profesional, clar mă voi duce spre un om care îmi e foarte drag și pe care-l admir enorm, și care într-adevăr și-a pus amprenta asupra evoluției mele, iar omul acesta se numește Teo Trandafir.

Teo Trandafir realmente mi-a fost mentor la un moment dat în cadrul unui proiect pe care l-am prezentat. Job-ul ei era acela de a mă ajuta să evoluez. Cât de cool poate să fie asta!

Au fost niște discuții și au fost niște exemple pe care Teo mi le-a dat și pe care le port în minte și în suflet, care, de ce nu, pot să spun că mi-au schimbat puțin modalitatea în care priveam lucrurile și uite-mă astăzi. Îți mulțumesc Teo Trandafir!”

Marius Avram, fost arbitru

”Trebuie să spun că am prins vremurile în care profesorii mai trăgeau de urechi sau îți mai luai și o palmă, sau te mai trăgeau de păr. Nu-mi amintesc deloc cu plăcere de momentele alea. Așa erau vremurile.

Cu mai mult drag îmi amintesc de un profesor sever, ferm, dar într-un mod verbal sau din alt punct de vedere decât fizic, decât de unul prea îngăduitor, până la urmă. Nici prea îngăduitor nu e bine, dar e clar că în ziua de astăzi nu se mai poate întâmpla ce s-a întâmplat când eram eu copil și anume violența fizică.”

Matei Dima (BRomania), actor, regizor și producător

”Profesorul sever este memorabil atunci când are și un moment în care e îngăduitor. Cred că aceia sunt profesorii pe care-i țin minte cel mai mult.

Dacă ai un profesor sever și timp de un semestru te distruge, iar după aceea, într-un moment de umanitate, în cancelarie sau undeva, îl vezi că e de treabă și-ți zice ceva, pe acela îl ții minte cel mai mult, pentru că îți dai seama că, de fapt, este un om bun care doar vrea să-ți ofere cea mai bună educație pe care poate să ți-o dea.”

Cristian Pulhac, fost fotbalist

”Doamna educatoare a fost senzațională. Era și bună, era și ca o mamă.

Antrenorii ne-au plăcut cei mai puțin severi, pentru că mai puteam sări și noi calul , dar și cei severi, deoarece cu ei făceam performanță.

La fel ca la școală, cei severi te ajută să ajungi într-un fel, din punctul meu de vedere, mai bine educațional.”

Dinu Gheorghe, fost președinte al FC Rapid

” În 17 ani de școală – atât am apucat să fac -, am avut momente deosebite și diferite în același timp.

Pot să spun că n-am să uit niciodată primii patru ani cu învățătoarea, care a fost precum o mamă pentru noi. Eram copii, eram mici, 7-8 ani, lipseam de acasă patru ore, cât mergeam la școală.

Mi-ar fi plăcut să am profesori foarte serioși, exigenți în același timp în ore, dar aceiași profesori să fie mai prietenoși în afara cursurilor, orelor, pentru că și relația asta umană, cu cât înaintezi în vârstă, contează. E foarte important să ai încredere, să fii convins că ce se întâmplă la clasă te ajută pe tine.

Am avut profesori de toate felurile. Am avut șansă. Când am făcut eu școala, era școală. Era un respect deosebit pentru cadrele didactice.

În același timp, și ei erau apropiați, mulți, de noi, de elevi, dar poate asta lipsește învățământului românesc, pe lângă aceste reforme care apar odată la doi-trei ani, cum se schimbă ministrul învățământului, lipsește și acest respect, care ar trebui să fie obligatoriu, între elevi și profesori.”

Profesor universitar doctor Ioan Scurtu, istoric

Mai curând, port recunoștință unui profesor sever.

Unul dintre primii astfel de profesori a fost Ghiță Adăscădiței, de la Școala Generală din Dochia, care ne-a învățat gramatică și, în ceea ce mă privește, cu gramatica învățată atunci, în școala generală, am rămas toată viața, pentru că ulterior, la liceu, profesorii au pus accent pe literatură, iar la facultate, evident că nu s-a mai făcut gramatică.”

Ion Cristoiu, publicist și scriitor

”Evident, port recunoștință profesorilor severi, chiar dacă n-am suficientă memorie să le țin minte măcar numele. Știu că prin unii profesori îngăduitori se explică faptul că nu știu bine rusește și nici prea bine franțuzește, pentru că cei doi profesori de la liceu nu erau severi cu mine.

La ora actuală, este o modă ca profesorul să fie îngăduitor, elevul, dacă se poate, să-i ia locul profesorului la catedră.

La un moment dat, cei din Găgești, la școală au scos o revistă și m-au pus și pe mine să colaborez, acum vreo doi-trei ani, dar mi-au cenzurat titlul, că titlul era: ”Port recunoștință profesorilor răi”. Și profesorii probabil au considerat că este împotriva regimului și mi-au dat un titlu neutru. Totuși, am ajuns să fiu cenzurat, și bine mi s-a făcut, chiar de către conducerea școlii din Găgești.”


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Gândul lansează ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: Se va face rotativa PSD-PNL în luna mai sau va fi amânată?

VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: ”În cazul unei probleme de sănătate, unde preferați să vă tratați, la stat sau la privat?”

VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: „Ce cadouri faceți medicilor, profesorilor și învățătorilor și cum le alegeți?”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
David Popovici a cucerit-o pe Zsuzsanna Jakabos, cea mai frumoasă înotătoare a Ungariei
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
Vedete care împlinesc 60 de ani, dar nu-și arată vârsta GALERIE FOTO
Boala cruntă de care suferă Gelu Duminică: Nu știu dacă o să apuc 47 de...
Noi detalii în cazul morții lui Beatrice, tânăra ucisă de patronul magazinului la care lucra....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut! Ce a dus la decesul micuței...
Aceasta e cea mai mare pensie din România! De cealaltă parte, peste 1 milion de...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Emisiunea de la care Rona Hartner credea că i s-a declanșat boala: 'Acolo am slăbit...
Cele mai CIUDATE obiceiuri ale lui Napoleon! Ce FEMEI îi plăceau cel mai mult?
Stela Enache va fi înmormântată în Cimitirul Bellu. Anunţ trist despre marea cântăreaţă
Mirela Vaida, absentă de la Acces Direct ca să-și scoată album
Ștefan Bănică, moment emoționant pe scenă, alături de fiica lui, Violeta Bănică. Adolescenta și-a acompaniat...
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...