VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: Credeți că trotinetele electrice de închiriat ar trebui interzise în București, după modelul Parisului?

Publicat: 17/04/2023, 09:00

Părerile despre păstrarea sau interzicerea trotinetelor electrice care pot fi închiriate sunt împărțite. Deși aceste trotinete au căpătat popularitate, mai ales în rândul tinerilor, pentru că sunt o soluție de transport rapid și la îndemână, care poate rezolva problema traficului aglomerat, acestea au ridicat multe semne de întrebare în ceea ce privește siguranța în trafic.

Un studiu realizat anul trecut de Academia franceză de Medicină a relevat faptul că majoritatea accidentelor rutiere în care sunt implicate trotinetele electrice au consecințe grave, 75% dintre acestea fiind cauzate de neatenție. Toate aceste incidente au condus la decizia de a interzice trotinetele electrice de închiriat în Paris, începând cu 31 august anul acesta, când se vor încheia contractele cu operatorii privați. Decizia a fost luată de cetățenii Parisului în cadrul unui referendum la care aproape 90% dintre votanți au fost de acord cu interzicerea trotinetelor electrice de închiriat.

Ar fi potrivită și în România o astfel de decizie sau ar fi suficientă o mai bună reglementare a folosirii trotinetelor electrice și înăsprirea sancțiunilor pentru cei care încalcă regulile? GÂNDUL a întrebat invitații din cadrul emisiunilor ce părere au despre închirierea trotinetelor electrice.

Dacă omul de afaceri Ovidiu Tender consideră trotinetele electrice un pericol ”atât pentru pietoni, cât și pentru conducătorii auto”, Florin Prunea nu crede că acestea ar trebui interzise cât timp se respectă regulile.

Iată ce au răspuns invitații la ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII: ”Credeți că trotinetele electrice de închiriat ar trebui interzise în București, după modelul Parisului?”

Denise Rifai, prezentatoare TV

”Absolut! Și trebuie să facem chestiunea aceasta cât mai curând cu putință. Dincolo de orice, România chiar nu are infrastructură pentru trotinete. Sunt foarte multe accidente.

Nu este cazul. Deci, pentru cine dorește să meargă cu trotineta, să se amenajeze niște spații, altfel este foarte periculos”.

Ovidiu Tender, om de afaceri

”Cu siguranță da. Și dacă trebuie să motivez, am constatat cu neplăcută surprindere că reprezintă din nou un pericol, atât pentru pietoni, cât și pentru conducătorii auto, neavând trasee bine stabilite sau definite pentru ei”.

Alexandru Bourceanu, fost fotbalist

”Ar trebui interzise, de ce: pentru că mulți oameni care le folosesc, nu fac sport și echilibrul lor nu e neapărat foarte bun. În al doilea rând, unii oameni se urcă și cu copiii sau chiar unii copii care au aplicație se urcă pe aceste trotinete și își riscă viața lor, plus că pun conducătorii auto într-o situație de a merge la pușcărie.

În al treilea rând, ești participant la trafic și mulți dintre ei merg pe stradă și nu au permis, la fel ca toți ceilalți participanți la traficul de pe stradă, de pe carosabil.

În al patrulea rând, sunt acele culoare pe trotuar pentru biciclete, iar viteza cu care merg cei cu trotinetele este incredibilă. Pot accidenta oamenii, dar și pe ei. Și probabil că mai sunt și alte motive”.

Ion Cristoiu, scriitor și publicist

”Indiscutabil, da, din simplul motiv că, deși ele sunt chiar vehicule – și cazul Dan Barna arată că trebuie să fie vehicule conduse de oameni responsabili, pentru că nu poți să treci pe zebră cu o trotinetă electrică în viteză, ci ești obligat de Codul Rutier să cobori, să devii pieton. Trebuie interzise și create după asta, pentru ele, chiar anumite căi ca să meargă, pentru că sunt vehicule și dacă se vor dezvolta, vor crește ca număr, trebuie neapărat să aibă aproape o jumătate sau un sfert din carosabil.

Deci, din punctul acesta de vedere, avem o situație absurdă, ele sunt considerate un fel de jucării pentru copii, numai că pe ele merg oameni mari – uite, și candidați la președinție -, atunci cei care merg consideră că e o glumă și că nu trebuie să se supună niciunei legi.

Dacă te lovește o trotinetă cu un vlăjgan pe ea, e mai rău decât dacă te-ar lovi o mașină, iar cei care suferă, cert, sunt aproape sigur, luarea lor în serios, în a doua fază după ce sunt interzise ca vehicule”.

Florin Prunea, fost fotbalist

”Nu, eu sunt adeptul. Eu conduc mașina, dar am văzut oameni chiar în costum. Nu, atât timp cât se respectă legile și cât nu avem o rată foarte mare a accidentelor, nu văd o schimbare.

Eu nu m-am plimbat, dar fiica mea se mai plimbă.”

Cristian Pistol, director general CNAIR

”Eu nu cred că ar trebui interzise. Din punctul meu de vedere, sunt un mijloc de locomoție facil, care permite utilizatorilor un timp de deplasare mai scurt.

Pe de altă parte, cred că ar trebui puțin mai bine reglementate, astfel încât incidentele să fie din ce în ce mai puține, și mă refer la faptul că, în ultima perioadă de timp, au fost destul de multe accidente cu trotinete implicate.

Probabil că ar trebui reglementate de la o anumită categorie de vârstă în sus, probabil un curs de legislație rutieră, astfel încât cei care utilizează un astfel de vehicul să înțeleagă puțin ce înseamnă semnele de circulație, ce înseamnă o circulație pe drumurile publice, dar nu cred că se impune interzicerea acestui mod de a te deplasa, cum nu cred că ar trebui interzise nici bicicletele, ele fiind, din punctul meu de vedere, undeva, similare.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: ”În cazul unei probleme de sănătate, unde preferați să vă tratați, la stat sau la privat?”

VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: Se va face rotativa PSD-PNL în luna mai sau va fi amânată?

VIDEO | ÎNTREBAREA SĂPTĂMÂNII la GÂNDUL: „Ce cadouri faceți medicilor, profesorilor și învățătorilor și cum le alegeți?”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe...
Vești proaste pentru proprietarii de clădiri istorice. Urmează amenzi usturătoare
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
O femeie de 101 ani nu poate să-și cumpere bilete de avion din cauza vârstei