VIDEO | Președintele Klaus Iohannis și premierul Luxemburgului au discutat cu militarii NATO staționați la baza Cincu

Publicat: 05/09/2023, 18:13

Șeful statului împerună cu premierul luxemburghez, Xavier Bettel, au vizitat marți Grupul de Luptă NATO de la Cincu, județul Brașov. Cei doi au stat de vorbă cu militarii dislocați în contextul complicat de securitate din regiunea Mării Negre.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi, la centrul de Instruire Întrunită „Getica”, că „România reprezintă astăzi un centru important al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO pe Flancul Estic şi la Marea Neagră, regiune de interes strategic pentru securitatea spaţiului euroatlantic”.

Șeful statului a ținut să le mulțumească statelor europene care și-au dislocat soldații în baza militară NATO de la Cincu. Grupul de Luptă de la Cincu reuneşte militari din Franţa, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg și „constituie nucleul acestei construcţii aliate”,a spus Klauss Iohannis la finalul întâlnirii cu Xavier Bettel.

Mulțumesc militarilor din Statele Unite, Franța, Belgia, Polonia, Portugalia, Spania, Macedonia de Nord, Luxemburg și Marea Britanie pentru prezența și activitatea în cadrul diferitelor structuri NATO din țara noastră. Împreună cu Aliații, vom întări pe mai departe structurile NATO de pe teritoriul României, în special acest Grup de Luptă, a transmis Președintele României.

Klaus Iohannis a făcut referire la evenimentul de luni dimineață, în care mai multe drone rusești au atacat porturile Dunărene de la Reni și Ismail. Dmitro Kuleba a transmis imediat după atac că părți din drone au căzut pe teritoriul românesc, lucru infirmat de MAPN prin ministrul Angel Tîlvăr.

La ultimul Summit NATO am hotărât asupra unor lucruri concrete şi ştiu exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO, dacă are loc un eveniment, dacă magnitudinea evenimentului este ceva ce depăşeşte lucruri foarte clare statuate în procedurile noastre, ştie toată lumea foarte clar când şi cum să facă”, a spus şeful statului, întrebat ce va face România în momentul în care pe teritoriul ei ar cădea o dronă din războiul pe de teritoriul Ucrainei şi dacă este posibil să se activeze Articolul 5 şi batalionul aflat la Cincu să se angajeze în operaţiuni de luptă, a declarat șeful statului.

Totodată, Iohannis a făcut precizarea că marți au fost înregistrate atacuri la 800 de metri de granița cu România, iar situația rămâne una în permanentă monitorizare.

Am avut chiar astăzi, mi-a spus dl. ministru al apărării, atacuri care au fost verificate la 800m de granița noastră. Deci foarte, foarte aproape. Suntem însă alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați, a transmis Președintele.

Întrebat de jurnaliști cât de pregătită este România în cazul unui atac rusesc pe teritoriul național, Klaus Iohannis a spus: „Cu siguranţă, da, avem un scenariu, da, avem un plan pentru fiecare incident posibil. E evident, nu înseamnă şi că ne dorim să se întâmple aşa ceva. Nu ne dorim să aibă loc aceste incidente pe pământ NATO, care, în cazul de faţă, este România”.

Iohannis, mulțumit de bugetul apărării

Președintele a vorbit și despre starea Armatei Române și a percizat că „suntem în faza în care dotarea Armatei noastre trece în cu totul şi cu totul nou nivel, prin alocarea a 2,5% din PIB”. Şeful statului a arătat că dotările recente au schimbat complet faţa Armatei României şi „important este că banii sunt foarte bine folosiţi pentru dotare şi pentru pregătirea militarilor”.

Xavier Bettel este de profesie jurist și face parte din Partidul Liberal din Luxemburg. Din 4 decembrie 2013 deține funcția de prim ministru al țării, ca succesor al lui Jean-Claude Juncker, fostul șef al Comisiei Europene între 2o14 și 2019.

CITIȚI ȘI:

Vladmir Putin se întâlnește cu dictatorul de la Phenian. Ultimele pregătiri înaintea vizitei lui Kim Jong-un de la Vladivostok

VIDEO | Va decide coaliția impozitarea băncilor? Posibile scenarii: 16% impozit pe profit și 1% din cifra de afaceri

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii