VIDEO | Nicușor Dan, prima reacție după ce Tribunalul București a anulat suspendarea PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4: ”Sunt bulversat!”

Publicat: 03/03/2023, 16:35
Actualizat: 03/03/2023, 17:14

Tribunalul București a respins anularea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) pentru Sectoarele 2 și 4 ale Capitalei, sentința putând fi atacată cu recurs, în termen de 15 zile, iar Nicușor Dan – primarul general al Bucureștiului – are o primă reacție, declarându-se bulversat de o astfel de hotărâre a instanței.

După ce Nicușor Dan a declanșat procedura prin care Planurile Urbanistice Zonale de sector (PUZ) au fost suspendate, Capitala a intrat într-un adevărat război al declarațiilor și al reacțiilor adverse, vorbindu-se despre blocaj economic și social al Bucureștiului, investițiile aflate în derulare  – sute de milioane de euro, în multe dintre cazuri fiind vorba despre fonduri europene – fiind în pericol de a fi stopate.

Starea de suspendare a PUZ-urilor coordonatoare i-ar fi ”convenit de minune” lui Nicușor Dan, au explicat specialiștii contactați de Gândul, dar sentința Tribunalului București înseamnă ”revenirea la normalitate”.

”Orice dezvoltator poate să aibă pretenții pentru un act al autorității care îl lezează”

În urma deciziei judecătorilor, pot fi eliberate, acum, certificate de urbanism, iar primarul general al Capitalei și-a manifestat surprinderea, argumentând că în alte 26 de litigii au fost luat decizii care transmiteau că ”PUZ-urile de sector sunt nelegale”

În primul rând, sunt bulversat de hotărârea pe care instanța a luat-o, pentru că – înainte de acest litigiu – au fost 26 de alte litigii care vizau PUZ-urile de sector. În toate cele 26 de litigii, instanța a mers în direcția în care PUZ-urile de sector sunt nelegale.

Acest litigiu inițiat de un ONG – ar fi trebuit să fie inițiat de prefect – a fost judecat în fond, efectul respingerii acțiunii în fond este că se întrerupe și suspendarea pe care același ONG o obținuse, până la judecarea recursului. Eu aștept să ne judecăm în recurs.

Orice dezvoltator poate să aibă pretenții pentru un act al autorității care îl lezează. Un investitor din sectorul 3, care a cumpărat în baza PUZ Sector 3, poate să se îndrepte împotriva Consiliului General pentru că nu și-a realizat investiția și, bineînțeles, judecătorul va aprecia dacă e ceva real sau virtual, dacă a cheltuit doar cu proiectarea sau s-a împrumutat la bănci. Situațiile sunt diverse dar – până în acest moment, pe tot ce înseamnă PUZ-uri de sector, mai puțin cineva care ne-a cerit 20.000 de lei – nu există niciun litigiu”, a declarat Nicușor Dan.

Totodată, Nicușor Dan a făcut din nou referire la ”speculatorii imobiliari”, îndreptând un deget acuzator către fosta administrație. În ultimă instanță, edilul Capitalei a transmis că ”noi eliberăm certificate de urbanism”, în contextul în care decizia Tribunalului București a însemnat, practic, că PUZ-urile Sectoarelor 2 și 4 produc efecte.

Îmi închipui că speculatorii imobiliari așteaptă ca, la un moment dat, conducerea primăriei să meargă cum mergea înainte. Îi asigur că nu se va întâmpla. Desigur (n.red. – primăria va elibera certificate de urbanism), noi eliberăm certificate de urbanism, este un act de informare, informează mai multe lucruri, printre care regimul urbanistic. Problema este într-o foarte mică măsură a Primăriei București, pentru că cele două PUZ-uri se sector nu se prea atingeau de zonele protejate”,  a mai declarat primarul general al Capitalei.

Avocat: ”Aiureli de-ale lui, că s-au betonat suprafețe verzi, că sunt blocuri între case”

În exclusivitate pentru Gândulavocatul Radu Dinulescu a transmis că este vorba despre confirmarea faptului că aceste PUZ-uri, la fel ca și celelalte pe care Nicușor Dan le-a anulat, sunt ”perfect legale”.

În același timp, aceste două PUZ-uri produc deja efecte, astfel că pot fi obținute certificate de urbanism și autorizații de construire în baza lor. Mai mult, avocatul Radu Dinulescu a explicat și întreaga filieră prin care Nicușor Dan a dorit să aibă câștig de cauză, numai că nu a reușit, iar revenirea la normalitate, în două sectoare ale Capitalei, este o realitate.

Instanța consideră că aceste 2 PUZ-uri, care sunt identice cu toate celelalte pe care el le-a anulat, profitând de faptul că și-au retras recursurile primarii de sector – le-a anulat prin mijloace dolosive, prin manopere, nu prin judecată corectă prin cele două căi pe care le permite legea, respectiv fond și recurs -, sunt perfect legale.

Pot fi depuse, imediat, de către titularii dreptului de proprietate asupra terenurilor din cele două sectoare, cereri pentru eliberarea certificatelor de urbanism, pentru obținerea de autorizații de construire, în baza reglementărilor PUZ coordonator Sector 2 și PUZ coordonator Sector 4. Adică în baza a ceea ce s-a gândit, cu 36 de avize, acorduri și studii, de către specialiști, în 2 ani.

Practic, se revine la normal în două sectoare ale Municipiului București, ajungem, în fine, la normalitate. Ajungem la un lucru extraordinar, începem să eliberăm Bucureștiul de această pecingine useristo-nicușoristă, nici nu știu cum să îi spun, o nebunie…

Este vorba despre două victorii corecte ale instanței de judecată. Judecătorii declară PUZ-urile coordonatoare ale Sectoarelor 2 și 4 ca fiind perfect legale. Suspendarea obținută de Nicușor Dan, împreună cu prietenii lui, a fost dată de instanță doar până la judecarea pe fond a cauzei”, a declarat avocatul Radu Dinulescu. (mai multe informații AICI)

Președintele ADU: ”Autoritățile nu pot finanța ONG-uri decât dacă sunt de utilitate publică”

Alexandru Pânișoară – președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU) –  a explicat, într-o ediție specială a emisiunii „Cu Gândul la București”, cum s-a ajuns la atacarea PUZ-urilor sectoarelor 2 și 4 de către Asociația Ecopolis, printr-o acțiune de doar trei pagini, pe care Tribunalul București a respins-o pe motiv că este neîntemeiată (informații detaliate AICI).

Instanța a confirmat, practic, că aceste PUZ-uri sunt perfect legale, iar decizia le repune în vigoare, după ce fuseseră suspendate în februarie 2021, prin hotărâri ale Consiliului General.

Ce este foarte curios este că această Asociație Ecopolis, când a introdus acțiunea (n.red. – de anulare a PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4), pe data de 28 decembrie, cu patru zile înainte, a primit o finanțare de 96.000 de lei. Nelegală, atenție! Autoritățile nu pot finanța ONG-uri decât dacă sunt de utilitate publică, iar utilitatea publică se recunoaște de către Guvern.

Asta este legea, așa scrie în Codul Administrativ, că autoritățile nu au voie să finanțeze ONG-uri decât dacă sunt de utilitate publică, recunoscute de Guvern”, a spus Alexandru Pânișoară, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii „Cu Gândul la București”.


Citește și:

Bucharest Real Estate Club: ”Decizia Tribunalului București de a respinge anularea PUZ-urilor din Sectoarele 2 și 4, un prim pas spre deblocarea unei situații create în mod artificial”

EXCLUSIV | Tribunalul București îi administrează o dublă înfrângere lui Nicușor Dan. Anularea PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4, respinsă de instanță. Avocat: ”E o zi istorică, revenim la normalitate în două sectoare ale Capitalei!”

EXCLUSIV | De ce a ”refuzat” Clotilde Armand 3 milioane € din PNRR destinate stațiilor STB inteligente: ”La acest proiect nu am participat” / ”În clădirea de pe Banu Manta se face orice, mai puțin administrație”

CCR, lovitură pentru Nicușor Dan, USR și ONG-urile care pun ”frână” urbanismului în Capitală: ”A respins, ca NEÎNTEMEIATĂ, obiecția de neconstituționalitate formulată”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Andreea Bălan și-a aniversat ziua de nume la spital: ”Ce să zic, la mulți ani!”
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu