EXCLUSIV | De ce a ”refuzat” Clotilde Armand 3 milioane € din PNRR destinate stațiilor STB inteligente: ”La acest proiect nu am participat” / ”În clădirea de pe Banu Manta se face orice, mai puțin administrație”

EXCLUSIV | De ce a ”refuzat” Clotilde Armand 3 milioane € din PNRR destinate stațiilor STB inteligente: ”La acest proiect nu am participat” / ”În clădirea de pe Banu Manta se face orice, mai puțin administrație”
Publicat: 27/02/2023, 15:00
Actualizat: 27/02/2023, 16:42

Conform primei variante a proiectului “Sistem ITS Integrat Smart & Green Mobility pentru Regiunea București-Ilfov; informarea călătorilor în stațiile de transport public” –  aprobată în toamna anului trecut de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) -, ar fi trebuit digitalizate 304 stații la nivelul Sectorului 1. Totul se transformă, însă, într-un mare scandal, iar acuzațiile o vizează nu numai pe Clotilde Armand, ci și pe Tudor Roșca, administratorul public la Primăria Sectorului 1. 

Practic, era vorba despre o investiție cu bani europeni în afișare electronică, cu spațiu destinat pentru hărți și programul de funcționare al STB, dar și dezvoltarea unor elemente ITS integrate care să informeze în timp real călătorii.

Potrivit informațiilor obținute, în exclusivitate de Gândul, Clotilde Armand a ”refuzat” un astfel de proiect, cu toate că primarii celorlalte sectoare s-au implicat de la bun început. Administratorul public Tudor Roșca a transmis, pe de altă parte, că Primăria Sectorului 1 și, implicit, Clotilde Armand, ”nu a fost informată în timp util”, iar semnele de întrebare și-au făcut apariția. A știut sau nu a știut Clotilde Armand că este derulat un astfel de proiect?

  • Prin hotărârea CGMB nr. 545 din data de 10 octombrie 2020, a fost aprobată depunerea cererii de finanțare cu titlul “Sistem ITS Integrat Smart & Green Mobility pentru Regiunea București-Ilfov; informarea călătorilor în stațiile de transport public”, în cadrul apelului de proiecte PNRR/2022/C10 – Fondul Local.
  • Aceeași hotărâre a aprobat și încheierea unui acord de parteneriat între Municipiul București – prin primarul general Nicușor Dan – și toate cele șase sectoare ale Capitalei, reprezentate, fiecare, prin primarul de sector.
  • Conform HCGMB 545 din 10 octombrie 2022, a fost aprobată valoarea totală a proiectului de 68.659.708,3 lei fără TVA, adică 13.947.751,11 euro, la care se adaugă o valoare neeligibilă pentru fondurile PNRR de 331.800,7 lei fără TVA.
  • Primăria Capitalei a primit, astfel, aprobarea Consiliului să participe la proiect cu o sumă eligibilă de 3.364.527,81 de lei fără TVA și cu o sumă neeligibilă de 331.802,29 de lei fără TVA.
  • Restul sumelor eligibile din PNRR urmau a fi atrase de primăriile de sector.

Viceprimarul Sectorului 1: ”Am întrebat eu de ce nu am depus actele respective pentru proiect, fiind atenționată de la PMB”

Gândul a solicitat explicații referitoare la această speță controversată din partea Ramonei Porumb, viceprimarul Sectorului 1 al Capitalei, iar răspunsul este unul tranșant.

După o atenționare din partea Primăriei Municipiului București, viceprimarul Sectorului 1 a solicitat lămuriri, fiind informată că nu s-a participat la acest proiect din luna octombrie 2022 – “Sistem ITS Integrat Smart & Green Mobility pentru Regiunea București-Ilfov; informarea călătorilor în stațiile de transport public” – fiindcă fuseseră depuse cereri de finanțare pentru alte ”3 proiecte mari”. Ceea ce înseamnă, practic, că primarul Clotilde Armand avea cunoștință despre acest proiect, însă prioritățile au fost altele.

Acum o lună, când am întrebat eu de ce nu am depus actele respective pentru proiect, fiind atenționată de la Primăria Municipiului București, am primit următorul răspuns:

«Noi (n.red. – Primăria Sectorului 1) am depus, în parteneriat cu PMB, un proiect pentru semaforizare inteligentă. Proiectul s-a depus în mai 2022 și au participat toate sectoarele, însă la proiectul prevăzut in HCGMB 545/2022 noi nu am mai participat, pentru că acesta s-a depus în octombrie și, în acea perioadă, noi am depus cereri de finanțare pentru 3 proiecte mari, cel cu stațiile de încărcare, cel cu locuințele noi și cel cu renovările de blocuri»”, a precizat Ramona Porumb, viceprimarul Sectorului 1, în exclusivitate pentru Gândul.

PNL Sector 1 îi cere primarului Armand să îl demită pe administratorul public care a ratat 15 milioane lei din PNRR

Reprezentanții PNL Sector 1 transmit că ”incompetența și impostura ating noi limite la Primăria Sectorului 1” și acuză că – ”după ce au ratat o finanțare de peste 15 milioane lei din PNRR (n.red. – 3 milioane de euro), pentru modernizarea stațiilor STB, Clotilde Armand și gașca de incompetenți cu care conduce Sectorul 1 invocă din nou războaie imaginare și comploturi universale, încercând să distragă atenția de la adevărata problemă”.

Liberalii mai avertizează că – de peste doi ani – Sectorul 1 al Capitalei este ”administrat la cel mai slab nivel din istorie”, că nu sunt proiecte majore și nu se fac investiții, lipsa implicării și aroganța de care dau dovadă Clotilde Armand și administratorul public Tudor Roșca au consecințe grave.

Practic, s-a transmis prin intermediul unui comunicat de presă, Sectorul 1 va fi singurul din București care va rămâne cu stațiile de transport public nemodernizate (deși are cele mai multe), pentru că ”în clădirea de pe Banu Manta se face orice, mai puțin administrație”.

PNL Sector 1 îi solicită urgent primarului Armand să îl demită din poziția de administrator public pe acest Tudor Roșca, numit de aceeași Armand fără concurs și care nu a demonstrat decât incompetență. Chiar și în al doisprezecelea ceas, în loc să își asume greșeala și, eventual, să își dea demisia de onoare, protejatul lui Armand încearcă să invoce un complot al celorlalți primari, cel mai probabil un nou război cu inamici imaginari.

Le reamintesc celor care conduc această primărie că administrația locală este o treabă serioasă. Afirmația «primarul Sectorului 1 nu a fost informat în timp util» este de-a dreptul hilară. Există o hotărâre a Consiliului general al Municipiului București din octombrie 2022, publicată în Monitorul Oficial. Toate celelalte Primarii de sector au aprobat proiectul și asocierea cu Primăria Capitalei, mai puțin cel al sectorului 1.

Sunt documente oficiale, nu discuții purtate la cafea care nu au ajuns și la Clotilde Armand. Este efectiv o oportunitate de modernizare a sectorului, cu peste 15 milioane de lei din PNRR, ratată din cauza incompetenței. Trebuie să existe consecințe”, a declarat Dinu Gheorghe, consilier local la Sectorul 1 și lider al grupului de consilieri PNL.

”Cerem demiterea city managerului Tudor Roșca. În loc să își facă treaba, exprimă conspiratiile publice ale celorlalți 6 primari din oraș, de la Radu Mihaiu la Nicușor Dan”

Daniel Ciungu, consilier local PNL Primăria Sector 1

PNL, acuzații grave la adresa Clotildei Armand și a administratorului public Tudor Roșca

Alexandru Pânișoară: ”Solicit ca primarul Sectorului 1 și administratorul public să își depună demisiile”

Calitatea vieții bucureștenilor din Sectorul 1 suferă din cauza incompetenței primarului Clotilde Armand, avertizează Alexandru Pânișoară. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, urbanistul și președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului (ADU) arată că Primăria Sectorului 1 este singura din București care nu va primi finanțare din PNRR pentru implementarea sistemului informatic în stațiile de transport în comun.

Pentru acest nou gest care denotă incompetență, Clotilde Armand ar trebui să demisioneze, cere Alexandru Pânișoară.

Solicit ca de îndată primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, și administratorul public Tudor Roșca să își depună demisiile pentru neîndeplinirea obligațiilor legale și prejudicierea Sectorului 1 cu milioane lei reprezentând pierderea unei finanțări nerambursabile din PNRR (componenta 10 – Fondul local).

Sectorul 1 este singurul care nu a depus («că nu a știut») Acordul de parteneriat în termenul limită pentru a putea accesa finanțarea nerambursabilă, încălcând astfel HCGMB nr. 545/2022 în vreme ce celelalte 5 sectoare și municipiul București urmează să implementeze Sistemul ITS de informare a călătorilor în stațiile de transport public, obținând 10 milioane euro nerambursabili, Sectorul 1 obține 0”, transmite Alexandru Pânișoară, care amintește că Sectorului 1 i-ar fi revenit cea mai mare parte din bani, pe teritoriul său fiind aproape 500 de stații de transport în comun.

Sectorul 1 nu va avea nicio stație de transport public modernizată cu mijloace de informare a călătorilor. În Sectorul 1 sunt cele mai multe stații de transport public – 483 (reprezentând 21,2% din totalul de 2.271 din București), Valoarea totală a finanțării nerambursabile fiind 68.327.000 lei. Incompetența ne costă bani și ne scade considerabil calitatea vieții”, subliniază Alexandru Pânișoară.

Tudor Roșca, administrator public Sector 1: ”Primarul sectorului 1 NU a fost informat despre aceste proiect”

Tudor Roșca, administratorul public la Primăria Sectorului 1, a fost cel care a declanșat un adevărat scandal după ce a scris în mediul online că Clotilde Armand nu a fost informată despre proiectul referitor la stațiile STB.

Administratorul public a precizat că Primăria Sectorului 1 s-ar fi implicat în acest proiect dacă ar fi fost informată, declanșând o adevărată sarabandă a semnelor de întrebare.

Observ că circulă de câteva zile o manipulare abjectă menită să discrediteze primarul sectorului 1. (…) Primarul sectorului 1 NU a fost informat despre aceste proiect sub nicio formă în timp util. Eu am fost contactat de o doamna, după programul de lucru cu o zi înainte de termenul limită pentru depunerea proiectului. Îmi cerea să îi trimit urgent o hotărâre de consiliu local pentru participarea Sectorului 1 (care nu exista).

Un HCL este un act normativ, similar unei legi. Nu poți face în câteva ore o lege și să o și publici, în condițiile respectării legislației. Poți desigur să o întocmești tovărășește și să publici noaptea acte normative in Monitorul Oficial, însă noi nu facem așa ceva, chiar dacă asta nu e «harasho» pentru tovarășii de prin instituții.

Sectorul 1 nu participă la acest proiect STB cu fonduri prin PNRR pentru că a fost informat despre existența lui cu câteva ore înainte de termenul limită pentru depunere, timp în care legal nu se mai putea face nimic.

Actuala administrație a sectorului 1 își dorea să participe la acest proiect DACĂ era informată în timp util de existența lui. Sunt foarte curios dacă apare ca prin minune pe undeva o «hârtie» care «era trimisă» dar care până acum nu a fost văzută de nimeni din primărie. Orice alte discuții sunt inutile”, a transmis Tudor Roșca pe pagina sa de socializare.


Citește și:

CCR, lovitură pentru Nicușor Dan, USR și ONG-urile care pun ”frână” urbanismului în Capitală: ”A respins, ca NEÎNTEMEIATĂ, obiecția de neconstituționalitate formulată”

Dinu Gheorghe, consilier local: ”Mandatul lui Clotilde Armand se rezumă, în realitate, la o LUPTĂ IMAGINARĂ cu conspirațiile. Nu mai merge cu păcălelile!”

EXCLUSIV | Viceprimarul Sectorului 1 avertizează că pasivitatea Clotildei Armand poate cauza o TRAGEDIE: ”Sala de sport a liceului «Nicolae Iorga» stă să cadă. Primarul este indiferent la nevoile părinților și ale profesorilor!”

EXCLUSIV | Urbanistul Alexandru Pânișoară prezintă 15 ”realizări” ale primarului Clotilde Armand: ”E ca o CRUCE pe care trebuie să o ducem, are alte preocupări, nicidecum bunăstarea cetățenilor”

EXCLUSIV | Clotilde Armand pierde încă un proces. Avocat: ”A invocat că prețul ofertat este prea mic, o absurditate rară. Profesionalism zero, orgoliu imens!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția