Vladimir Putin, nemulțumit de răspunsurile SUA și NATO: ”A fost ignorată problema centrală. Nu au ținut cont de preocupările fundamentale ale Rusiei”

Vladimir Putin, nemulțumit de răspunsurile SUA și NATO: ”A fost ignorată problema centrală. Nu au ținut cont de preocupările fundamentale ale Rusiei”
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. Oligarhii ruși „trădători”, amenințați de Putin: „Astfel de oameni își pot vinde propria mamă” / Foto: Profimedia Images
Publicat: 28/01/2022, 17:24

Vladimir Putin și președintele francez Emmanuel Macron au discutat telefonic, vineri, despre criza de la granița Ucrainei, dar și despre securitatea europeană, în general. Situația rămâne la fel de tensionată, chiar și după ce SUA și NATO au transmis răspunsuri scrise în legătură cu garanțiile de securitate solicitate de Rusia.

Vladimir Putin i-a transmis omologului său francez că nu este mulţumit de răspunsurile pe care Rusia le-a primit din partea SUA şi NATO privind garanţiile de securitate.

Totuși, liderul de la Kremlin a transmis și că Moscova dorește ca dialogul cu partenerii occidentali să fie continuat, precizând că analizează răspunsurile trimise de SUA și Alianța Nord-Atlantică, urmând a fi stabilite ”viitoarele acțiuni”. De asemenea, Vladimir Putin i-a spus lui Emmanuel Macron că intenţionează să continue și discuţiile pentru soluţionarea conflictului separatist din estul Ucrainei.

”Răspunsurile Statelor Unite şi ale NATO nu au ţinut cont de preocupările fundamentale ale Rusiei. A fost ignorată problema centrală, privind modul în care Statele Unite şi aliaţii se gândesc să aplice principiul potrivit căruia nimeni nu trebuie să îşi consolideze propria securitate în detrimentul altor ţări”, a comunicat Preşedinţia Rusiei după discuția telefonică dintre Putin și Macron, potrivit Mediafax.

Emmanuel Macron va discuta vineri seară, în contextul tensionat din ultimele luni, și cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

”Dacă Zelenski vrea să discute despre normalizarea relaţiilor bilaterale, noi suntem pregătiți”

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a menționat că Rusia rămâne deschisă la dialog, în ceea ce privește criza de granița ucraineană, citându-l pe Vladimir Putin. Acesta a afirmat că, dacă președintele Ucrainei dorește o întâlnire, atunci Rusia este pregătită.

Totuși, respectiva întâlnire ar trebui să abordeze ”normalizarea relațiilor bilaterale” dintre Rusia și Ucraina, nu problema crizei din Donbas. Pentru ca acest subiect să fie abordat, Volodimir Zelenski ar trebui să respecte decizia Grupului Normandia, ceea ce înseamnă negocieri directe între Kiev – Doneţk şi între Kiev – Lugansk.

”Rusia nu vrea război. Dacă ar depinde de noi, noi nu vrem război. Dar nu vom permite ca interesele noastre să fie încălcate sau ignorate în mod grosolan. Vladimir Putin este dispus să aibă o întâlnire cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pentru discuţii despre normalizarea relaţiilor bilaterale. Preşedintele Vladimir Putin a spus aşa: «Dacă Zelenski vrea să discute despre normalizarea relaţiilor bilaterale – afectate de acţiunile unilaterale ale regimului său, iar noi bineînţeles că am reacţionat la aceste acţiuni -, noi suntem pregătiţi pentru acest lucru, nicio problemă. Să vină la Moscova, Soci sau Sankt-Petersburg, oriunde va fi stabilit. Dar dacă vrea să discute despre criza din Donbas, trebuie să revină la Grupul de Contact, care, conform deciziei Grupului Normandia, trebuie să analizeze aceste probleme în mod direct între Kiev şi Doneţk şi între Kiev şi Lugansk»”, a afirmat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe.

Volodimir Zelenski a propus – cu două săptămâni în urmă – o întâlnire cu Joseph Biden şi Vladimir Putin, pentru detensionarea situaţiei la frontiera ucraineano-rusă, Rusia fiind acuzată că a mobilizat aproximativ 100.000 de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, pericolul unei invazii fiind iminent. Chiar președintele SUA, Joe Biden, a avertizat că Rusia ar putea invada Ucraina până la mijlocul lunii februarie.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politicăciteste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase