Actrița Ștefana Samfira, în vizită la Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul

Actrița Ștefana Samfira, în vizită la Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul
Publicat: 14/07/2022, 16:45
Actualizat: 14/07/2022, 19:06

Cunoscuta actriță Ștefana Samfira – cadru universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” (UNATC) București – a vizitat Institutul Cultural Român ”Dimitrie Cantemir” din Istanbul și s-a bucurat de o primire deosebită în orașul aflat pe două continente.

În timpul acestei vizite, actrița a avut o întâlnire profesională cu Dragoș Tiberiu Niță, ministru-consilier în cadrul Ministerului Român al Afacerilor Externe și directorul reprezentanței culturale, în timpul căreia au discutat despre prezența filmului românesc la diferite festivaluri de profil din Turcia, precum Festivalul Internațional de Film IKSV, anul acesta fiind selectate și prezentate mai multe producții românești, Plastic Semiotic” (2021) de Radu Jude; „Întregalde” (2021) de Radu Muntean și „Crai Nou – Blue Moon” (2021) de Alina Grigore.

De asemenea, au fost amintite proiecțiile aparținând Universității Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” din București la Festivalul Internațional de film de scurtmetraj IFSAK, 2022.

În cadrul întâlnirii s-a făcut referire și la succesul teatrului românesc în spațiul cultural turcesc, respectiv la punerea în scenă a piesei  ”Tartuffe” de Moliere (regia, muzica originală și adaptarea textului – Vlad Trifaș; scenografia – Oana Cernea; light design – Bogdan Gheorghiu) de către talentații actori ai Teatrului Regina Maria din Oradea, în cadrul ediției a IX-a a Festivalului Internațional al Țărilor Balcanice ”Balkan Breeze”, care s-a desfășurat în martie, la Bursa.

Actrița Ștefana Samfira, alături de Dragoș Tiberiu-Niță, directorul Institutului Cultural Român din Istanbul

Teatrul Regional Ahmet Vefik Pașa din Bursa a apreciat în mod deosebit prezența românească în cadrul festivalului internațional

De asemenea, Niță și-a exprimat satisfacția că Teatrul Regional Ahmet Vefik Pașa din Bursa a apreciat în mod deosebit prezența românească în cadrul festivalului internațional menționat, propunând regizorului român Vlad Trifaș punerea în scenă a piesei ”Othello” de William Shakespeare, avanpremiera piesei de teatru având loc, de curând, la Bursa.

  • Vlad Trifaș – regizor și muzică
  • Özdemir Nutku – traducere
  • Murat Gülmez – decor
  • Fatma Sarıkurt – costume
  • Sinan Mahçup – design
  • Ali Bircan Teke – regizor-secund
  • Ipek Abama și Baran Balkanlar – asistenți regie

Premiera va avea loc în toamna acestui an, au declarat surse apropiate ICR Istanbul.

O colaborare de succes cu reprezentanța de pe Bosfor

Vizita profesoarei de teatru a avut loc în contextul unei colaborări de succes cu reprezentanța culturală de pe Bosfor, respectiv aniversarea Zilei Culturii Naționale – 2022, atunci când au fost traduse mai multe poeme eminesciene și au fost puse în scenă de tineri actori de la UNATC București, conceptul artistic aparținând chiar Ștefanei Samfira.

Cei cinci studenți talentați si implicați în proiectul, din 15 ianuarie 2022, și care au dat viață poemelor „La Steaua”, „Ce te legeni codrule”, „Revedere”, „Dorință” și „Iubind în taină”, au fost Valentina Boldurescu, Teodora Crișan, Ciprian Chiujdea, Bianca Archip și Radu Ștefan Bănică jr.

Actriță de teatru si film, cadru universitar și soție a cunoscutului designer vestimentar Cristian Samfira, Ștefana Samfira a jucat în: Dublu (2016); Aniela (2009) – Regina Maria; Îngerașii (2008) – Dr. Stănculescu; Doctori de mame (2008) – Natalia;  Iubire ca in filme (2006) – Adina Andreescu.

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult