Les Films de Cannes à Bucarest, în octombrie: „Triangle of Sadness”, premiat cu Palme d’Or, în premieră națională

Publicat: 20/09/2022, 17:11

Cea de-a 13-a ediţie a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest va avea loc în perioada 21 – 30 octombrie, iar lungmetrajul premiat cu Palme d’Or anul acesta, „Triangle of Sadness”, va fi proiectat în premieră națională în cadrul evenimentului.

„Am devenit interesat de regia de film pentru că imaginea e foarte, foarte puternică atunci când vine vorba de schimbarea comportamentului uman”, spunea regizorul suedez Ruben Östlund, laureat cu Palme d’Or în 2022 pentru pelicula considerată o capodoperă caustică, inclasabilă, ce va fi prezentată la Les Films de Cannes à Bucarest. Copil teribil al cinematografiei suedeze contemporane, Ruben Östlund nu vrea ca publicul său să se simtă confortabil. El propune un cinematograf al disconfortului, care străpunge în mod hilar pretențiile burgheze și demontează structurile fragile ale societății contemporane.

Filmele sale, brutal de amuzante, subminează cu veselie răutăcioasă imaginea de sine a Suediei, care e păzită cu strășnicie ca bastion al liberalismului progresist. Cu o bucurie subversivă, Östlund testează limitele idealurilor sociologice ale națiunii sale, înregistrând adesea de la distanță, ca un fotograf de animale sălbatice care a dat, cu uimire, peste o specie extraterestră, potrivit organizatorilor evenimentului bucureștean.

În foarte amuzantul „Triangle of Sadness”, care va avea premiera în cinema pe 18 noiembrie, ierarhia socială este răsturnată, dezvăluind relația de prost gust dintre putere și frumusețe. Un cuplu celebru de fotomodele, Carl (Harris Dickinson) și Yaya (Charlbi Dean), este invitat într-o croazieră de lux pentru cei foarte bogați, condusă de un căpitan de vas dezlănțuit (Woody Harrelson). Ceea ce părea la început instagramabil se termină catastrofal, lăsându-i pe supraviețuitori blocați pe o insulă pustie și luptând pentru supraviețuire. Această fabulă modernă despre drepturile și dinamica puterii este considerată și un puternic pretendent la premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original.

Les Films de Cannes à Bucarest revine cu secțiunile clasice și invitați de marcă

Secţiunea Avanpremierele Toamnei se întoarce cu filme româneşti ce urmează să fie lansate în cinematografe și care vor putea fi văzute în premieră. Revin şi programele Managing Talents, care se adresează cu precădere nevoilor comunităţilor de actori, WiP – Work in Progress – o iniţiativă care îşi propune să expună proiectele de film încă în lucru ale unor cineaști români profesioniştilor din industria de film internaţională.

Proiecţiile celor mai premiate filme de la Cannes de anul acesta se vor desfăşura la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Eforie.

CITEȘTE ȘI: Charlbi Dean, actriță cunoscută pentru rolurile din „Triangle of Sadness” și „Black Lightning”, a murit la doar 32 de ani

INTERVIU | Ofelia Popii: „Mi-a plăcut să joc în filmul «Om Câine», tânjesc după momente din astea. Este mai greu în filme decât în teatru, nu am suficientă experiență pentru a fi creativă la capacitatea maximă, dar îmi plac enorm amândouă”

”Imaculat” este propunerea României pentru o nominalizare la categoria ”Cel mai bun film internațional” la Premiile Oscar 2023

Foto: Les Films de Cannes a Bucarest