Klaus Iohannis, de Ziua Culturii Naționale: Performanțele de anul trecut nu ne împiedică să vedem urmele adânci și dureroase lăsate în mediul cultural de pandemie

Klaus Iohannis, de Ziua Culturii Naționale: Performanțele de anul trecut nu ne împiedică să vedem urmele adânci și dureroase lăsate în mediul cultural de pandemie
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 15/01/2022, 11:41
Actualizat: 15/01/2022, 11:53

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 15 ianuarie 2022, un mesaj cu prilejul Zilei Culturii Naționale. El afirmă că performanțele deosebite care au marcat anul trecut muzica, teatrul, patrimoniul, filmul, artele plastice ori literatura nu ne împiedică să vedem urmele adânci și dureroase lăsate în mediul cultural românesc de pandemia de COVID-19.

Șeful statului afirmă că „ne dorim ca acest nou an, 2022, să ne aducă mai aproape de normalitate, inclusiv în domeniul culturii și patrimoniului”.

De asemenea, el punctează faptul că „este necesară o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce privește sectorul cultural, care să pună accentul pe sporirea rezilienței domeniului creativ”.

GÂNDUL redă mesajul integral al șefului statului:

„Celebrarea culturii noastre exprimă în mod simbolic importanța ei în istoria modernă a României, rolul său fundamental în făurirea unității naționale, ca și în edificarea României europene de astăzi. 15 ianuarie este, înainte de toate, expresia cinstirii peste ani a poetului nostru național, Mihai Eminescu, și dovada prețuirii operei sale.

Ziua Culturii ne oferă în același timp prilejul de a ne exprima prețuirea pentru artiști, respectul pentru creatori, aprecierea pentru eforturile sectorului cultural și creativ, a cărui activitate face ca publicul să se poată bucura de bogăția expresiilor diversității noastre culturale.

Performanțele deosebite care au marcat anul trecut muzica, teatrul, patrimoniul, filmul, artele plastice ori literatura nu ne împiedică să vedem urmele adânci și dureroase lăsate în mediul cultural românesc de pandemia de COVID-19. Ne dorim ca acest nou an, 2022, să ne aducă mai aproape de normalitate, inclusiv în domeniul culturii și patrimoniului.

Pandemia a afectat puternic relația creatorilor cu publicul. Activitatea operatorilor culturali și a multor artiști independenți a fost redusă dramatic din cauza situației epidemiologice dificile și a măsurilor adoptate pentru a limita infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

În contextul în care pandemia va continua, este necesară o abordare mai complexă a sprijinului statului în ceea ce privește sectorul cultural, care să pună accentul pe sporirea rezilienței domeniului creativ.

Este imperativă utilizarea eficientă a tuturor resurselor, și a celor de la bugetul național, dar și a fondurilor europene, inclusiv cele existente prin Planul Național de Redresare și Reziliență, care oferă, în parte, soluții pentru ca sectorul cultural și creativ să-și păstreze și chiar să-și dezvolte potențialul economic și relevanța socială.

În egală măsură, este nevoie de o strategie culturală cuprinzătoare și de un cod al patrimoniului, la fel cum este așteptată şi o valorificare a activității mediului artistic independent în cadrul general al sistemului cultural.

Tot în acest an celebrăm și 15 ani de apartenență la Uniunea Europeană. Una dintre cele mai trainice legături ale României cu valorile familiei europene de care aparținem este construită de domeniul cultural!

Izvor al drepturilor și libertăților de care se bucură cetățenii europeni, cultura contribuie la consolidarea proiectului european, iar acțiunea sa în promovarea coeziunii sociale, a înțelegerii, a respectului reciproc și a toleranței este apreciată și trebuie susținută în continuare. Identitatea și diversitatea culturală, ca și libertatea de conștiință și gândire sunt valorile și resursele cu care ne construim viitorul.

Urez „La mulți ani!” tuturor celor care, pe această temelie, ridică România visată de înaintașii noștri!

La mulți ani culturii române!”.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este OBLIGATORIU în România. Sistemul se aplică în toată țara
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”