Nouă povești de iubire ale lui Brâncuși cu femei celebre care i-au fost muze, de la Margit Pogany la Maria Tănase, aduse pe scenă de actriţa şi scriitoarea Claudia Motea

Nouă povești de iubire ale lui Brâncuși cu femei celebre care i-au fost muze, de la Margit Pogany la Maria Tănase, aduse pe scenă de actriţa şi scriitoarea Claudia Motea
Publicat: 22/11/2022, 16:59
Actualizat: 22/11/2022, 17:31

Publicul bucureştean este invitat să descopere altfel universul artistului Constantin Brâncuşi prin intermediul spectacolului de teatru „Brâncuşi, dragostea mea”, care va avea loc miercuri, 7 decembrie 2022, la Sala Mare ARCUB.

Spectacolul one-woman-show „Brâncuși, dragostea mea”, regizat de Beatrice Rancea, creat şi interpretat de actriţa şi scriitoarea Claudia Motea, aduce în prim plan nouă poveşti de iubire din viaţa marelui artist, trăite în atelierul său din Montparnasse, cu femei celebre care i-au fost muze. De la Margit Pogany la Maria Tănase, Peggy Guggengeim, Cella Delavrancea, Eileen Lane, Madame Leonie Ricou, Maria Bonaparte, Baroneasa Renee Irana Frachon și Milița Petrașcu, toate cele nouă personaje feminine sunt interpretate de Claudia Motea, iar prezenţa lui Brâncuşi este construită prin cuvinte din scrisorile artistului rostite de vocea actorului Marius Bodochi, pe muzica live interpretată la vioară de Geanina Meragiu şi la pian de Adina Cocargeanu.

Lansat în februarie 2022, la împlinirea a 146 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi, spectacolul este inspirat de cartea cu acelaşi nume scrisă de Claudia Motea, tradusă şi publicată în zece limbi.

Femeile din viața lui Brâncuși

Deși Brâncuși a fost mereu discret în legătură cu viața lui personală, opera i-a fost influențată de marile iubiri care i-au trecut prin viață. Și presa vremii a scris despre aventurile amoroase ale sculptorului, iar opere celebre se datorează și muzelor sale feminine.

Margit Pogany

Se pare că a fost prima iubire celebră din viața lui Brâncuși. Aceasta era o pictorița unguroaică și cea care i-a fost model maestrului în 1909. În 1913, Brâncuși expune în Statele Unite lucrarea Domnișoara Pogany, sculptură care are un succes enorm.

Eileen Lane

Eileen Lane, americancă de origine irlandeză, cu 20 de ani mai tânără decât Brâncuși, este un alt model care i-a devenit acestuia muză în 1922. În urma acestei povești de dragoste, sculptorul  a realizat lucrarea “Eileen Lane”.

Peggy Guggenheim

O altă iubită a artistului este Peggy Guggenheim, o miliardară americană, care a venit în atelierul lui Brâncuși la sfârșitul anilor ‘30 să cumpere o versiune a sculpturii „Pasărea în văzduh”. Pentru a obține o reducere de preț, americanca încearcă să îl seducă. Planul de a cumpăra sculptura mai ieftin nu s-a concretizat, dar între cei doi a fost o relație pasională.

Maria Tănase

Sculptorul a întâlnit-o pe Maria Tănase în 1938 la Paris. Ei s-au cunoscut la o expoziție de artă populară, la Paris, și au avut o relație scurtă, dar pasională, deși diferența de vârstă dintre cei doi era de 37 de ani: Brâncuși avea 62 de ani şi Maria Tănase 25 de ani.

Vera Moore

Pianista Vera Moore, neozeelandeză evreică, a fost una dintre cele mai mari iubiri ale artistului.  Cu ea a avut și un copil, Moore Constantin Brâncuşi, născut la Londra, pe 15 septembrie 1934, dar pe care sculptorul nu l-a  recunoscut oficial.

Cella Delavrancea

Brâncuși și fiica lui Barbu Delavrancea s-au cunoscut în 1922, în atelierul lui. Marea pianistă venise la Paris pentru un concert şi a ajuns la Brâncuşi prin intermediul unui prieten miliardar grec, colecţionar de artă. A urmat o poveste de dragoste scurtă, dar pasională, pe care Cella Delavrancea avea să o recunoască în anii bătrâneții.

Acestea au fost doar câteva dintre marile iubiri ale lui Brâncuși, care nu a vrut să fie niciodată bărbatul unei singure femei, justificându-și alegerea fie spunând că nu are chemare de soț, fie că un artist nu trebuie să se însoare.

Foto: ARCUB


CITEȘTE ȘI:

Etnosculptură de Mihai Donici, la Galeria Subterană din Timișoara

VIDEO EXCLUSIV | Doi actori și un politician intră în pielea personajelor animate din noul film Disney ”Strange World”. Alexandru Bogdan: ”Îmi place tipul ăsta de joc, trebuie să dai o doză de comic personajului”

Banksy a confirmat că a realizat șapte noi opere în Ucraina, la trei zile după ce o frescă cu o gimnastă a apărut pe un zid al unei clădiri în ruine din oraşul Borodianka

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Locul de basm din România pe care puțini turiști îl știu. Ascunde un mare secret,...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
Angajatorii care oferă salarii în România de 2.000 de euro, dar nu găsesc oameni interesaţi:...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
GABRIELA FIREA, marea lovitură în politică. RĂSTURNARE de situație, chiar înainte de alegeri
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
”Nu mai ai viață privată, nu mai ai viață personală” Lidia Buble, despre obstacolele întâmpinate...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Frații Lumière și Revoluția Cinematografică