ASF-ul susține că se ”reformează”: amenzi de aproape 800 mii € + ce a decis în privința Euroins

ASF-ul susține că se ”reformează”: amenzi de aproape 800 mii € + ce a decis în privința Euroins
Autoritatea de Supraveghere Financiară
Publicat: 23/07/2020, 18:12
Actualizat: 23/07/2020, 18:25

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este sau ar trebui să fie instituția românească responsabilă cu monitorizarea entităților din piețele financiare non-bancare românești: – asigurări-reasigurări, instrumente și investiții financiare și pensii private.

Potrivit informațiilor GÂNDUL.RO, ASF se află, în ultima perioadă, pe un ”butoi cu pulbere”. Atât consumatorii de servicii financiare, cât şi sindicaliştii şi patronatele din domeniu –  plus transportatorii, brokerii de asigurări, constatatorii şi lichidatorii de daune – spun că piața de capital s-a transformat într-un ”haos” tocmai pentru că ASF nu face exact ceea ce ar trebui să facă și nu are capacitatea de a ”supraveghea”, iar lipsa oamenilor ”capabili” este o realitate care va avea repercusiuni grave pe termen mediu și lung.

”Pe piaţa de capital este un haos inimaginabil”

La solicitarea GÂNDUL.RO, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a oferit – în exclusivitate – precizări legate de un subiect ”fierbinte”, respectiv amenzile date unor persoane fizice din companiile de asigurări, precum și cuantumul acestora în ultimii cinci ani. Dar nu numai atât, fiindcă acuzațiile apărute în ultima perioadă în spațiul public atârnă precum o piatră de moară.

„Este o nebunie ce se întâmplă acolo (n.red. – ASF). Acestei instituţii îi lipseşte în mod clar un leadership. Deciziile ASF sunt mai degrabă în defavoarea consumatorilor, decât în favoarea lor, aşa cum ar fi normal. Hotărârile şi atitudinea ASF s-au poziţionat în mod vădit de partea companiilor de asigurări. Pe piaţa de capital este un haos inimaginabil, în asigurări la fel, este scandal în toate domeniile pe care le supraveghează. Nu se poate ca o instituţie să fie măcinată în acest hal de scandaluri, să fie acuzată că nu îşi exercită rolul în sectoarele pe care le acoperă. Practic, această instituţie nu există”, declara, în luna mai a acestui an, senatorul Daniel Zamfir.

Directorii Euroins România, amendați de ASF

Pe piața asigurărilor există informații potrivit cărora au fost luate unele măsuri directe, în sensul acordării unor amenzi pentru persoane fizice din companiile de asigurări. Puteți să ne spuneți despre cine este vorba și care a fost cuantumul amenzilor?

Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară a decis, în ședința din data de 8 iulie 2020, sancționarea membrilor conducerii executive a Euroins România Asigurare Reasigurare S.A, după cum urmează: domnul Mihnea Tobescu, Director general – amendă în cuantum de 100.000 lei și doamna Milena Guentcheva, Director general adjunct – amendă în cuantum de 50.000 lei.

Sancțiunile au fost date pentru neîndeplinirea la termenele scadente a unora dintre obligațiile prevăzute în planul de măsuri stabilit în sarcina societății Euroins România Asigurare Reasigurare S.A.

Autoritatea de Supraveghere Financiară

De asemenea, care este media amenzilor acordate de ASF pentru operatorii din domeniul asigurărilor în ultimii 5 ani?

În perioada 2015-2020, Autoritatea de Supraveghere Financiară a acordat amenzi pentru persoane fizice și societăți în valoare totală  3.792.500 de lei (aproap 800 mii euro – nota redacției).

”Trecem acum printr-un proces de schimbare, de îmbunătățire…”

Ce măsuri pregătește conducerea ASF în legătură cu multiplele evenimente negative cu care instituția s-a confruntat și pe care mass-media le-a relatat în ultima perioadă?

Autoritatea de Supraveghere Financiară a demarat un amplu plan de evaluare atât la nivelul celor trei sectoare – piața asigurărilor, piața de capital și piața pensiilor private, cât și la nivelul întregii instituții.

Am fost foarte atenți la semnalele vehiculate în ultima perioadă  în spațiul public. Prin urmare, trecem acum printr-un proces de schimbare, de îmbunătățire, atât din punct de vedere al capacității de supraveghere, cât și din punct de vedere al eficienței instituției în sine. După finalizarea acestui proces, Autoritatea va comunica concluziile desprinse și va dispune toate măsurile care se impun.

Autoritatea de Supraveghere Financiară

De asemenea, conducerea instituției are, în această perioadă, întâlniri cu reprezentanții societăților supravegheate de către Autoritate pentru a discuta aspecte concrete privind evoluțiile celor trei piețe, precum și posibile direcții de urmat, au precizat reprezentanții ASF – prin Serviciul Comunicare și Relații Interinstituționale -, în exclusivitate pentru GÂNDUL.RO.

Cadru integrat de funcționare și supraveghere a piețelor financiare non-bancare

Autoritatea de Supraveghere Financiară contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcționare și supraveghere a piețelor financiare non-bancare, a participanților și operațiunilor pe aceste piețe și are ca obiective:

  • asigurarea stabilității, competitivității și bunei functionări a piețelor de instrumente financiare, promovarea încrederii în aceste piețe și în investițiile în instrumente financiare, precum și asigurarea protecției operatorilor și investitorilor impotriva practicilor neloiale, abuzive și frauduloase;
  • promovarea stabilității activității de asigurare și apărarea drepturilor asiguraților;
  • asigurarea unei funcționări eficiente a sistemului de pensii private și protejarea intereselor participanților și ale beneficiarilor.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ana Porgras, descalificată de la Survivor All Stars. Imaginile încă nu au fost difuzate de...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic Prahova s-a mărit cu 20 cm. Oamenii trăiesc cu groază, nu ştiu...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Simona Halep va fi EXCLUSĂ. Decizia care se pregătește în circuitul WTA
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”