EXCLUSIV | Bulgarii vor un al doilea pod peste Dunăre, la Giurgiu, iar BERD este interesată să investească. Cum este văzut proiectul de la București

EXCLUSIV | Bulgarii vor un al doilea pod peste Dunăre, la Giurgiu, iar BERD este interesată să investească. Cum este văzut proiectul de la București
Publicat: 12/07/2023, 11:50
Actualizat: 12/07/2023, 12:16

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) este interesată să investească în construcția unui al doilea pod peste Dunăre, între Ruse și Giurgiu. Anunțul a fost făcut de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor de la Sofia, după o întâlnire cu directorul BERD pentru Bulgaria, Anca Ionescu.

BERD este interesată să finanțeze noi proiecte de infrastructură în Bulgaria, precum un al doilea pod peste Dunăre, între Ruse și Giurgiu , dar și în alte proiecte feroviare. Aceasta a fost concluzia întâlnirii dintre ministrul Transporturilor și Comunicațiilor, Georgi Gvozdeikov, și directorul băncii pentru Bulgaria, Anca Ionescu, conform unui comunicat al autorităților de la Sofia.

Potrivit lui Georgi Gvozdeikov, construirea unui nou pod peste Dunăre este o problemă prioritară atât pentru Bulgaria, cât și pentru România, care trebuie rezolvată rapid, deoarece traficul crește zilnic.

El a adăugat că orice sprijin care va ajuta realizarea investițiilor în cadrul Planului Național de Recuperare și Durabilitate și a altor programe europene din sectorul ”Transporturi” este important.

“Suntem de acord cu acest proiect”

Proiectul ar putea fi susținut și de autoritățile de la București, cu o condiție, însă, anume aceea ca bulgarii să nu mai blocheze transportul pe Dunăre și să accepte dragarea fluviului, conform obligațiilor asumate.

“Suntem de acord cu acest proiect, dar în paralel să se rezolve și problema navigației pe Dunăre. Bulgarii blochează de câțiva ani proiectul Fast Danube care ar avantaja traficul pe Canalul Dunăre – Marea Neagră și portul Constanța. Nu draghează și, astfel, ajungem ca în lunile secetoase, așa cum a fost anul trecut, să avem 160 de barje și nave blocate pe Dunăre. Acest aspect este cunoscut de Comisia Europeană”, a declarat, în exclusivitate pentru Gândul, Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Este, deocamdată, o discuție în fază incipientă. Nu este normal ca România să sufere pentru că bulgarii blochează proiectul de regularizare a traficului fluvial”

Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor

Conform lui Ionel Scrioșteanu, pentru ca marii operatori să transporte marfă pe Dunăre și să poată face acest lucru 365 de zile pe an, este nevoie de predictibilitate.

Până în prezent, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a investit peste 10 miliarde de leva în proiecte de transport în Bulgaria, a declarat Anca Ionescu.

“Printre priorități se numără un al doilea pod peste Dunăre, precum și discuții viitoare privind construcția unui hub logistic maritim în portul Varna-Zapad. În partea «transport verde», ne dorim să investim atât în reabilitarea infrastructurii feroviare, cât și în construcția de stații de încărcare electrică pentru mașini”, a precizat Anca Ionescu.


Citește și:

Compania Hidroelectrica, listată miercuri la Bursa de Valori București

EXCLUSIV VIDEO | Impactul fiscal al garanțiilor acordate de FNGCIMM. Dumitru Nancu: “Fiecare leu garantat de stat a întors 12 lei în economie”

VIDEO | Inaugurarea Aeroportului Internațional Brașov Ghimbav. Cursă TAROM pilotată de fiul cosmonautului Dumitru Prunariu

EXCLUSIV | Viceprimarul general al Capitalei: ”Astăzi semnăm contractul pentru parcometre și amenajăm 170 de locuri de parcare pe Bd. Primăverii”

EXCLUSIV VIDEO | Când se va putea circula ca pe autostradă de la Craiova la Pitești. ”Fără acest lot, nu vom avea continuitate”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tradiții și obiceiuri la români. Ce nu ai voie să faci în Duminica de Florii...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Regula din CODUL RUTIER care te poate lăsa FĂRĂ PERMIS. Foarte puțini șoferi o cunosc...
Ce pește e indicat în ziua de Florii. Recomandare pentru cei care au postit
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?