EXCLUSIV | Premierul Marcel Ciolacu solicită Ministerului de Finanțe un plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Care este impactul bugetar

EXCLUSIV | Premierul Marcel Ciolacu solicită Ministerului de Finanțe un plan de măsuri pentru reducerea cheltuielilor. Care este impactul bugetar
Premierul Marcel Ciolacu
Publicat: 28/07/2023, 10:51
Actualizat: 28/07/2023, 12:12

Premierul Marcel Ciolacu a solicitat Ministerului de Finante un plan de măsuri urgente pentru reducerea cheltuielilor, mai multe componente fiind deja structurate, printre acestea aflându-se reducerea aparatului de stat, dar și reducerea sporurilor sau reducerea cheltuielilor cu bunurile și serviciile.

Surse guvernamentale au precizat, în exclusivitate pentru Gândul, că impactul bugetar pentru anul 2023, indus de acest plan de măsuri urgente cerut de premierul Marcel Ciolacu, este unul substanțial – 8 miliarde de lei.

În ceea ce privește reducerea aparatului de stat, planul de măsuri urgente prevede creșterea normativelor de personal alocate unei funcții de conducere, dar și deducerea numărului de posturi vacante cu 200.000, rezultând o reducere a numărului de funcții de conducere cu cel puțin 20.000.

”Totodată, este vorba despre reducerea numărului de membri în Consiliile de Administrație / Supraveghere în companiile de stat,  plafonarea indemnizațiilor – componenta fixă și variabilă – pentru membrii CA/ CS și Directorat din companiile de stat;, dar și comasarea / desființarea unor instituții / agenții cu sarcini suprapuse.

Planul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor mai prevede diminuarea sporurilor, prin reducerea plafonului lunar de venituri neimpozabile care nu se cuprind în baza de calcul a CASS, de la 33% la 20% din salariu”, au transmis surse guvernamentale, în exclusivitate pentru Gândul.

”Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri si servicii”

Aceleași surse guvernamentale au mai precizat, pentru Gândul, că o componentă esențială din planul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor, solicitat de premierul Marcel Ciolacu, este ”Reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii”, cu mențiunea că nu sunt incluse cheltuielile pentru medicamente sau spitale, respectiv cele pentru buna funcționare a statului.

Se dorește reducerea cu 10 % a cheltuielilor cu bunuri și servicii (altele decât cele pentru medicamente și spitale) și a cheltuielilor de funcționare a statului.

Totodată, creditele de angajament și creditele bugetare reținute, în proporție de 10% în bugetul de stat, în bugetul asigurărilor sociale de stat și bugetul asigurărilor pentru șomaj se anulează cu ocazia primei rectificări bugetare, cu excepția cheltuielilor de investiții, a cheltuielilor cu stocurile rezervă de stat și de mobilizare și a cheltuielilor aferente despăgubirilor civile.

Nu în ultimul rând,  este vizată prioritizarea proiectelor de investiţii publice în funcție de efectul de multiplicare (economic și social) și trecerea celor eligibile pe finanțare din fonduri europene”, au mai transmis surse guvernamentale, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Europarlamentarul Victor Negrescu: ”Atacurile Rusiei în apropiere de frontierele României necesită coordonare cu aliații noștri și o strategie comună”

VIDEO | Marcel Ciolacu, mesaj tranșant pentru Florin Talpan: ”Nu arde niciun stadion Steaua, bazele sportive sunt ale statului român!”

ULTIMA ORĂ | Premierul trimite Corpul de control la CSA Steaua! Marcel Ciolacu cere verificări cu privire la administrarea stadionului Ghencea

UPDATE | Președintele Klaus Iohannis a semnat decretele de numire a noilor miniștri ai Muncii și Familiei, Simona Bucura-Oprescu și Natalia Intotero

Mihai Fifor: ”Germania va sprijini cu toată forța admiterea României în Schengen, acest angajament a fost reafirmat categoric de cancelarul german”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Imagini din închisoarea în care intri și nu mai știe nimeni de tine. Încă 2.000...
O badantă de 27 de ani din Italia a fost arestată după ce a căutat...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Anca Molnar, condusă pe ultimul drum! Scene sfâșietoare au avut loc la căpătâiul make-up artistei....
„M-am simțit urmărită”: China a montat cronometre în toaletele publice pentru femei dintr-o destinație turistică...
Gestul sfâșietor făcut de fiul Ancăi Molnar, după moartea ei! Micuțul Patrick i-a șocat pe...
E total schimbat după ce a învins cancerul! A slăbit ENORM și abia dacă îl...
Reacţia patronului unui bar după ce şase turişti au băut 27 de beri la micul...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Motivul pentru care străinii aleg să lucreze în România: „E muncă grea, dar am venit...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Dacia lui CEAUȘESCU a ajuns la RAR 🚫 Mașina INTERZISĂ poporului român!
Un inginer vâlcean s-a proclamat „boier” la Sibiu şi a construit un hotel sub pământ
Panică în Centrul de Control! Situație de URGENȚĂ pe Stația Spațială...
Noile reguli de la 1 OCTOMBRIE. Ordinul definitiv A VENIT DEJA de la Guvern: Vom...
Efectul plăților fără numerar. Cum te trezești fără bani pe card
Clădirea ai cărei 20.000 locuitori nu trebuie să iasă niciodată din casă. Cum e posibil....
„A crăpat inima în el” Cine e Mircea Tat, consilierul mort după alegeri
Oana Roman și-a exprimat părerea despre huiduielile aduse lui Babasha la concertul Coldplay: „Suntem un...
Chris Martin, dezamăgit de reacția românilor: "Poate nu înțelegeți ce fel de oameni aveți în...
BANCUL ZILEI. Diriginta: - Alo, domnul Bulă? Să ştiţi că băiatul dumneavoastră a fugit de...
Apa răcită în vasele de teracotă, o practică veche de peste 3.000 de ani
×