Filiera ”Nufărul”! Cum își curăță imaginea condamnații și suspecții de crimă organizată, corupție ori agresiuni sexuale?! Dispariția dosarelor de pe portalul instanțelor de judecată! + Explicațiile Ministerului Justiției

Filiera ”Nufărul”! Cum își curăță imaginea condamnații și suspecții de crimă organizată, corupție ori agresiuni sexuale?! Dispariția dosarelor de pe portalul instanțelor de judecată! + Explicațiile Ministerului Justiției
Publicat: 25/03/2024, 07:00
Actualizat: 25/03/2024, 08:18

Portalul instanțelor de judecată ar trebui să aibă un rol-cheie în transparența actului de Justiție din România. Astfel, el ar trebui să ușureze obținerii informațiilor referitoare la un proces, la stadiul în care se află un dosar, când sunt fixate termenele de judecată, care au fost motivele amânărilor, cheltuieli de judecată ori părțile implicate etc. În practică, însă, situația se prezintă diferit. În multe cazuri, site-ul ascunde informații despre condamnații sau suspecți cu nume sonore! Cine se găsește în spatele ”Filierei Nufărul” prin care se spală imaginea unor persoane găsite deja vinovate sau deferite judecății pentru fapte de crimă organizată, corupție ori agresiuni sexuale, vom încerca să aflăm în materialul de față.

Criteriile de eliminare ale acestor informații sunt, încă, necunoscute, iar faptul că există o adevărată ”mașină de spălat” în ceea ce privește multe dosare de crimă organizată, de corupție, de infracțiuni împotriva vieții sau împotriva integrității unei persoane ridică și întrebarea referitoare la utilitatea, în ultimă instanță, a portalului instanțelor de judecată.

În multe țări din Europa ori în statele din America, există registre clare (care pot fi accesate public, gratuit) cu privire la persoanele certate cu legea. Interesul public este vădit și acolo nu există excepții. În România însă, dosarele dispar ca prin ceață de pe portal instanțelor, așa încât nimeni nu poate obține detalii despre un violator, un ucigaș, un pedofil sau vreun traficant de droguri. Oameni a căror integrare ulterioară îmtr-o comunitate ar trebui monitorizată.

  • Fiecare instanţă din România are un site în cadrul acestui portal”, potrivit portal.just.ro, „iar informaţiile din aceste site-uri sunt introduse şi întreţinute direct de către personalul instanţelor, cu excepţia informaţiilor despre dosare şi şedinţe.
  • Informațiile sunt preluate automat din sistemul de gestiune a dosarului în instanţă – ECRIS CDMS.
Extras din „Arhitectura ECRIS” – Ministerul Justiției
  • La nivel central (MJ) sunt întreţinute (adăugate, actualizate, şterse etc.) informaţiile despre circumscripţii (coduri poştale).
  • Informaţiile despre dosare şi şedinţe sunt actualizate automat, zilnic, la nivelul central (baza de date a portalului) de la nivelul instanţelor de judecată (baza de date a ECRIS CDMS din acea instanţă).
  • Apoi, informaţiile actualizate sunt indexate de motorul de căutare aferent portalului pentru a fi rapid găsite în momentul căutării”, se specifică pe portal.just.ro.

În teorie, așa s-ar prezenta lucrurile. În practică însă, portalul pentru care bugetul public a plătit și plătește sume amețitoare este cvasi-inutil. Și vom explica mai jos de ce!

8 întrebări punctuale pentru Ministerul Justiției

Gândul a adresat Ministerului Justiției câteva întrebări punctuale, pentru a descoperi răspunsuri la toate semnele de întrebare existente în legătură cu modul în care funcționează acest portal al instanțelor de judecată – portal.just.ro -, dar și pentru a afla cine decide eliminarea de pe portal.just.ro a unor informații esențiale despre procesele aflate pe rolul instanțelor, unele litigii fiind de interes major.

  • Cât a costat realizarea Portalului Instanțelor de Judecată?
  • Care este firma/compania care a creat Portalul Instanțelor de Judecată?
  • Care este suma pe care o plătește Ministerul Justiției, anual, pentru întreținerea / mentenanța portal.just.ro?
  • Cine decide care dosare sunt eliminate din baza de date portal.just.ro și care este procedura într-o astfel de situație?
  • Criteriile de eliminare din baza de date se aplică în orice dosar, fie că este penal, civil, comercial etc.?
  • O astfel de solicitare de eliminare a unui dosar / a unei persoane din baza de date portal.just.ro poate fi făcută de orice parte împlicată în dosar, respectiv condamnați, inculpați, pârâți sau debitori?
  • Câte dosare și câte persoane au fost eliminate din baza de date portal.just.ro, la cerere, până acum?
  • În condițiile în care au dispărut de pe portal.just.ro multe părți implicate în dosare de crimă organizată, de corupție, de infracțiuni împotriva vieții sau împotriva integrității unei persoane, care credeți că mai este utilitatea acestui Portal al Instanțelor de Judecată?

Portalul instanțelor de judecată a costat 2.215.560 lei fără TVA: „Ministerul Justiției nu are drept de operare și administrare pentru aplicația de gestiune informatică a dosarelor”

În exclusivitate pentru Gândul, prin Structura pentru Informare Publică, Ministerul Justiției a transmis că portal.just.ro a costat 2.215.560 lei fără TVA, iar firma care a câștigat contractul a fost SC INDACO SYSTEMS SRL.

Contractul a fost semnat în anul 2012, iar mentenanța portalului este asigurată de „personal propriu Ministerului Justiției”.

Cu privire la costurile de realizare a platformei portal.just.ro și elementele de identificare ale firmei/companiei care a participat la dezvoltarea acesteia – Produsele COTS (licențele), respectiv serviciile de consultanță și dezvoltare software pentru platforma informatică portal.just.ro, în valoare totală de 2.215.560 lei fără TVA, au făcut obiectul contractului încheiat cu SC INDACO SYSTEMS SRL în anul 2012.

Cu privire la costurile recurente vizând mentenanța platformei informatice portal.just.ro – Activitățile de întreținere/mentenanță și suport pentru portal.just.ro sunt derulate de personal propriu Ministerului Justiției.

Cu privire la mecanismele de replicare, respectiv de ștergere a datelor pe portal.just.ro – În acord cu prevederile secțiunii «Termeni și condiții de utilizare» a portal.just.ro, «(…) … datele publicate pe portalul instanțelor de judecată sunt preluate automat din cadrul bazelor de date aferente sistemului de gestiune informatică a dosarelor aflate pe rolul instanțelor – ECRIS, instanțele de judecată deținând atât proprietatea asupra bazelor de date și a conținutului acestora, cât și, corelativ, responsabilitățile ce derivă din gestionarea acestor informații (…)».

„În acest sens, întrucât Ministerul Justiției, prin Direcția Tehnologia Informației, administratorul tehnic al portalului, nu are drept de operare și administrare pentru aplicația de gestiune informatică a dosarelor aflate pe rolul instanțelor – ECRIS, «(…)… persoana care dorește ștergerea datelor publicate pe portal trebuie să se adreseze instanței de judecată (în funcție de competența de soluționare a dosarului), acestea urmând a analiza cererea petentului și a dispune, după caz, măsurile ce se impun cu privire la anonimizarea sau, după caz, ștergerea datelor replicate pe portalul instanțelor de judecată (…)»”, a transmis Ministerul Justiției, în exclusivitate pentru Gândul.

Ianuarie 2020 – decembrie 2023 | S-a cerut ștergerea datelor de pe portal.just.ro pentru 565 de dosare

În ceea ce privește numărul dosarelor șterse de pe portalul instanțelor de judecată. Ministerul Justiției a transmis – în exclusivitate pentru Gândul – că între luna ianuarie a anului 2020 și luna decembrie a anului 2023 au fost eliminate 565 de dosare.

Cu privire la numărul dosarelor pentru care au fost șterse datele replicate pe portal – În intervalul de referință ianuarie 2020 – decembrie 2023 au fost procesate 300 de adrese ale instanțelor judecătorești, vizând ștergerea datelor replicate pe portal.just.ro, pentru un număr de 565 dosare.

Cu privire la scopul portalului instanțelor de judecată – Conform aceleiași secțiuni, «Termeni și condiții de utilizare», «(…)… pentru asigurarea unei mai mari transparențe și o mai bună înțelegere a activității instanțelor (…), prin intermediul secțiunilor sale, portal.just.ro oferă utilizatorilor informații și documente specifice referitoare la organizarea și activitatea sistemului judiciar. (…)»

În egală măsură, însă, platforma informatică rămâne guvernată de prevederile legale și regulamentare incidente în materie, de exemplu art. 17, alin (1) a) din Regulamentul (UE) 2016/679.

Raportat la acestea (…), Comisia de actualizare a nomenclatoarelor aferente aplicației ECRIS și a celorlalte aplicații cu specific judiciar a adoptat măsura tehnică  privind «(…) ștergerea de pe portal.just.ro a dosarelor în care nu a avut loc nicio ședință în ultimele 36 de luni (dosare inactive) (…)»”, a mai precizat Ministerul Justiției, prin Structura pentru Informare Publică, în exclusivitate pentru Gândul.

Dosare celebre s-au… volatilizat de pe portal.just.ro!

Este aberant, însă, că – în spatele acestor explicații ale Ministerului Justiției – pe portalul instanțelor de judecată nu mai pot fi consultate nu doar câteva sute de dosare, așa cum s-a transmis către Gândul, ci mii sau zeci de mii de dosare.

  • Cu toate că nu au beneficiat încă de reabilitare judecătorească, condamnați ca Nuțu Cămătaru și Sile Cămătaru, alți interlopi – frații Geamănu, spre exemplu -, politieni corupți – Cristian Rizea -, „vedete” condamnate de conducere sub influența substanțelor psihotrope, precum fiul lui Ilie Dumitrescu sau fiul lui Dan Bittman, criminali în serie – Jean Pierre Francois Sgueglia -, Kurt Kreptow – condamnat pentru pedofilie -, nu mai apar pe portal.just.ro.
  • De asemenea, nu mai poate fi găsit dosarul lui Cristian Cioacă, condamnat pentru uciderea avocatei Elodia, nici dosarul criminalului Konstantinos Passaris (pot fi descoperite doar cererile de eliberare condiționată), dar nici cel al traficanților de droguri din Portul Constanța, acolo unde mai mulți cetățeni străini au fost prinși cu cu peste 2,3 tone de cocaină, într-un depozit din Eforie Nord, în anul 2016.
  • A dispărut și dosarul celui etichetat drept „Baronul drogurilor din Balcani” – Evelin Banev.
  • Nu mai pot fi găsite dosarele Revoluției Române din 1989 și nici dosarele marilor jocuri piramidale din România.

Citește și:

Ce motive invocă patronul de la „Ferma Dacilor” pentru a „fenta” arestul la domiciliu: „E un RELAXAT, preocupat să socializeze în diverse medii”

Încă două lovituri pentru Nicușor Dan! Pierde procesele 13 și 14 din speța ”Autorizații construire S2”. Avocat: „Câmp de bătălie, numărăm VICTIMELE”

Culisele războiului dus de Nicușor Dan în cazul „Roșia Montană”. Avocat: „O acțiune de subminare gravă a intereselor României”

Nicușor Dan se laudă că luptă cu „rechinii imobiliari”, dar SFIDEAZĂ bucureștenii de rând: „Nu semnează autorizația de construire, vorbim cu pereții!”

Ceasul de buzunar al Regelui Carol I, prezentat într-o licitație-eveniment! A fost lăsat, prin testament, celebrului ARHITECT al Casei Regale

Nicușor Dan se laudă că a câștigat lupta cu TERMOFICAREA, dar evită informațiile esențiale: „Pe românește, serviciul a fost mult mai prost”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?