Culisele războiului dus de Nicușor Dan în cazul „Roșia Montană”. Avocat: „O acțiune de subminare gravă a intereselor României”

Culisele războiului dus de Nicușor Dan în cazul „Roșia Montană”. Avocat: „O acțiune de subminare gravă a intereselor României”
Publicat: 08/03/2024, 12:22
Actualizat: 08/03/2024, 12:25

România riscă să plătească daune de miliarde de dolari în procesul „Roșia Montană”, iar verdictul va fi dat chiar vineri, 8 martie, de Centrul Internațional pentru Soluționarea Disputelor privind Investițiile Bancii Mondiale (ICSID), în litigiul cu compania canadiană Gabriel Resources Ltd. Canada, cea care deține pachetul majoritar de acțiuni la compania Roșia Montană Gold Corporation (RMGC).

Din nefericire, statul român a fost „ajutat” să ajungă într-o astfel de situație de un cumul de factori potrivnici, de-a lungul timpului, dar și de oameni care pare că ar fi făcut totul pentru a lupta contra… propriei țări.

Așa cum Gândul a prezentat în exclusivitate – detalii senzaționale AICI unul dintre cei care dus un război prelungit împotriva proiectului minier de la Roșia Montană a fost chiar „campionul salvării spațiilor verzi”, Nicușor Dan, actualul primar general al Capitalei.

Nicușor Dan a «salvat» Roșia Montană, în condițiile în care statul român va fi obligat să plătească despăgubiri de peste 2 miliarde de dolari”

În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a amintit că a avertizat, în repetate rânduri, în legătură cu modul cel puțin ciudat în care s-a poziționat Nicușor Dan, încă din anul 2011, în această speță.

Numai așa se explică, spune avocatul Radu Dinulescu, acea „salvare” despre care Nicușor Dan și USR vorbesc repetat. De altfel, pe fondul lupterlor duse de Nicușor Dan împotriva proiectului de la Roșia Montană a apărut și Uniunea Salvați România.

Suntem în situația în care, pentru a nu știu câta oară, avem o definiție a «salvării», pentru că Nicușor Dan a «salvat» Roșia Montană, în condițiile în care statul român va fi obligat – în baza acestei acțiuni de «salvare» făcută de Niucșor Dan – să plătească despăgubiri de peste 2 miliarde de dolari către compania concesionară a minelor, Gold Corporation.

Imediat după ce a făcut vestitele acțiuni în stradă, Nicușor Dan a participat împreună cu alți tineri induși în eroare de el și de alții ca el, la «celebrele» mitinguri unde umpleau Bucureștiul cu 2-3.000 de tineri, a participat la presiunile pe care le-a exercitat chiar personal asupra Ministerului Mediului, pentru a nu emite avizul necesar Planului Urfbanistic Zonal Roșia Montană.

Imediat după aceea, s-a constituit ca partid, cu mențiunea că USR, la momentul respectiv, dorește să salveze Bucureștiul”, a declarat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

„Nicușor Dan s-a JUDECAT cu asiduitate împotriva statului român”

Avocatul Radu Dinulescu a continuat prin a spune că Nicușor Dan a fost unul dintre cei implicați activ în demersul de blocare a proiectului minier „Roșia Montană” și s-a judecat „cu asiduitate” cu statul român.

Prejudiciul uriaș care a fost creat îl are ca personaj principal și pe Nicușor Dan.

A așteptat, evident, în mod activ «salvând» diferite pârloage din București, până la momentul la care a ajuns să aibă calitatea oficială de primar general al Capitalei. 

De atunci, de 4 ani, ne «salvează» pe toți de locurile de muncă pe care le aveam, de dreptul de proprietate care, până atunci, era respectat, de economia de piață care, până atunci, era garantată, și de posibilitatea de a construi. Ne «salvează» de ele permanent… Adică ni le-a interzis.

Nicușor Dan a fost TITULARUL, RECLAMANTUL în litigiul împotriva certificatului de urbanism privind descărcarea de sarcină arheologică de la Roșia Montană și s-a JUDECAT cu asiduitate împotriva statului român și împotriva Ministerului Culturii timp de peste 11 ani. 

A fost unul din vârfurile de lance ale creării acestui prejudiciu pentru statul român. Împreună cu el, evident, au fost și cei nominalizați de presă până acum, și anume Ștefan Bâlici, de la Institutul Național al Patrimoniului, ministrul Culturii din guvernul Cioloș și, evident, Dacian Cioloș, dar și Ludovoc Orban.

Toți au fost semnatarii blocării acestui demers de a exploata aur în România”, a mai spus avocatul Radu Dinulescu.

„Au blocat posibilitatea statului român de a avea această resursă extraordinară”

Semnatarii menționați anterior „au blocat două lucruri”, atrage atenția avocatul Radu Dinulescu, insistând asupra unei situații extrem de grave pentru statul român.

Nu au blocat doar compania care avea concesiunea de la statul român.

Au blocat posibilitatea statului român de a avea această resursă extraordinară, la dispoziție, resursă care – fiind în jur de 1.700 de tone de auro, doar pe perimetrul care a fost explorat geologic – putea să facă din România un stat finanțabil, fără nicio altă condiție de la Fondul Monetar Internațional sau Banca Mondială.

Cu atâta aur în vistierie, România putea să se finațeze din orice sursă externă sau internă, fiind solvabilă în ochii oricărui creditor.

Practic, Nicușor Dan este implicat, așa cum am mai spus-o de multe ori, în această acțiune de subminare gravă a intereselor României ș a economiei naționale”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
China aplică strategia "broaştei fierte", acuză comandantul armatei americane din regiunea Indo-Pacific
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Se dau TOTAL GRATUIT, direct de la UE. Trebuie să depui cererea până pe 30...
Românii de la bloc riscă mari amenzi. Multă lume face asta când gătește, acum e...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii