Nicușor Dan se laudă că luptă cu „rechinii imobiliari”, dar SFIDEAZĂ bucureștenii de rând: „Nu semnează autorizația de construire, vorbim cu pereții!”

Nicușor Dan se laudă că luptă cu „rechinii imobiliari”, dar SFIDEAZĂ bucureștenii de rând: „Nu semnează autorizația de construire, vorbim cu pereții!”
Publicat: 13/03/2024, 13:18
Actualizat: 13/03/2024, 13:52

Nicușor Dan se află în fruntea Primăriei Municipiului București de aproape 4 ani și a declarat deja că dorește un nou mandat. Numai că activitatea edilului a fost criticată constant de specialiștii în urbanism și în administrație, fostul activist de mediu și ONG-ist fiind acuzat că a reușit să blocheze investițiile imobiliare în Capitală și a declanșat un adevărat haos urbanistic care dă Bucureștiul înapoi cu zeci de ani.

Nicușor Dan susține că este un apărător vajnic al spațiilor verzi și al unui mediu curat și sănătos, așa că duce o luptă permanentă cu cei pe care îi prezintă drept „rechini imobiliari”. Aceștia, potrivit lui Nicușor Dan, ar intenționa, nici mai mult și nici mai puțin, să betoneze oriunde și oricum, să transforme Capitala într-un oraș lipsit de verdeață și, în general, să ridice construcții „ilegale”.

Dacă, la nivel declarativ, Nicușor Dan transmite, repetat, că duce un război cu „rechinii imobiliari” pe care i-ar fi identificat prin metode încă misterioase, Gândul prezintă, în exclusivitate, situația grea în care se află o familie de bucureșteni din cauza primarului general. Nicușor Dan nu numai că nu comunică și dă senzația că trăiește într-o realitate paralelă, dar ține la sertar – pentru că are „pâinea și cuțitul la PMB” – autorizații de construire cerute de oamenii de rând ai Capitalei, nu de „rechinii” văzuți numai de edil.

O familie din București dorește să demoleze casa veche, primită de la părinți, prin donație, și să construiasă una nouă –  „două apartamente tip duplex în regim de înălțime P+ 1E+2E retras și refacere împrejmuire”. Bucureștenii au obținut un certificat de urbanism și toate avizele necesare, ultimul act fiind… la mâna lui Nicușor Dan, respectiv autorizația de construire.

Numai că, fără nicio explicație, Nicușor Dan tergiversează acest proces de autorizare, în această situația aflându-se și alte sute sau mii de familii din Capitală, iar Gândul prezintă informații în exclusivitate.

„Am obținut toate documentele solicitate, inclusiv o preaprobare a proiectului din partea Primăriei Municipiului București, am depus dosarul complet”

În exclusivitate pentru Gândul, bucureșteanul Bogdan Vidrașcu a explicat întreaga situație generată de tergiversările de la Pirmăria Municipiului București în legătură cu autorizația de construire solicitată.

Insistența cu care Nicușor Dan refuză sau amână, parcă la nesfârșit, emiterea autorizațiilor de construire, deși există toate avizele și documentația necesară, lasă fără răspuns toate semnele de întrebare care s-au pus de-a lungul ultimilor aproape 4 ani de mandat ai primarului general al Capitalei.

Noi suntem simpli cetățeni, persoane fizice care au obținut – eu, împreună cu sora mea și cumnatul meu – prin donație de la părinți o casă care nu îndeplinește condițiile minime necesare pentru 2 tinere familii, sora și cumnatul meu având 2 copii, unul de 4 ani, respectiv 1 an și 9 luni.

Casa actuală se află într-un stadiu avansat de degradare și nici nu îndeplinește condițiile legale, conform Planului Urbanistic General aflat în vigoare. Nu se află într-o Zonă Protejată. După mai multe întâlniri cu arhitecți, structuriști și constructori am ajuns la concluzia că singura variantă ar fi demolarea construcției actuale și ridicarea unui nou imobil cu 2 apartamente (tip duplex), cate un apartament de familie.

Am depus documentația necesară pentru obținerea Certificatului de Urbanism, cu proiectul noii construcții, exact cum prevede legea. Deoarece proiectul a fost 100% conform cu specificațiile PUG – am investit 10.000 de euro în acest proiect -, am primit Certificatul de Urbanism cu doar câteva luni întârziere. În acest certificat ni s-au solicitat mai multe avize și aprobări pentru a primi autorizația de construire.

Am obținut toate documentele solicitate – inclusiv de la Ministerul Culturii, există și studiul istoric care demonstreză că imobilul nu are valoare istorică, chiar dacă se află lângă o Zonă Protejată, parcelarea Verzișori -, inclusiv o preaprobare a proiectului din partea Primăriei Municipiului București, și am depus dosarul complet, solicitând autorizația de demolare și construire conform proiectului preaprobat în luna decembrie a anului 2022. Numărul cererii este 115738 din 07.07.2023 și se poate vedea statusul solicitării pe site-ul PMB. Am facut nenumărate sesizări, ne-am adresat inclusiv Prefecturii”, a povestit Bogdan Vidrașcu, în exclusivitate pentru Gândul.

„Nicușor Dan este singurul primar care nu are program de audiențe, nu-l impresionează nimic”

Bogdan Vidrașcu a mai povestit că el, sora și cumnatul său au încercat să meargă în audiență la Nicușor Dan, numai că au aflat, cu stupoare, că acesta nu are program de audiențe.

Mai mult, li s-a transmis de către funcționari ai primăriei că obținerea unei autorizații de construire poate dura și mai bine de 1 an, iar Nicușor Dan este un edil pe care nu îl impresionează și emoționează absolut nimic.

Prin luna septembrie a anului 2023 am început să întrebăm mai multe persoane, care au mai trecut prin acest proces anevoios și îngrijorător, dacă este normal să dureze mai mult de 1 lună o singura semnătură. Răspunsul a fost unul greu de digerat… Ni s-a spus să ne așteptam la minim 1 an.

Noi, fiind presați de situația actuală a familiei, am încercat să luam legătura cu primarul general Nicușor Dan, pentru a lămuri eventualele neînțelegeri, făcând mai multe sesizări, dar și solicitări pentru a merge în audiență încă din luna octombrie a anului 2023. Din păcate, în același an s-a transmis că Nicușor Dan este singurul primar care nu are program de audiențe.

După mai multe telefoane, ni s-a spus chiar de către angajați ai PMB să mergem fizic la primărie și să facem scandal. Am fost și fizic la primărie, discutând cu persoane de la urbanism, și nu numai, dar răspunsurile primite de la persoanele de la PMB au fost: «Cum? Veniți după doar câteva luni de întârziere? Domnule, sunt mii de dosare în așteptare. E vina voastră că vă faceți planul de construcții fară să știți cât durează primirea autorizației. Se stă cam 1 an și jumătate, mulți au primit după 2 ani».

Le-am explicat că avem copii mici, se tot îmbolnăvesc, condițiile de trai au dus la îmbolnăvirea și ulterior internarea copiilor de mai multe ori. Răspunsul doamnelor de la primărie a fost cât se poate de sincer. «Vă înțeleg, dar pe domnul primar nu îl impresionează sau emoționează nimic»”, dezvăluie Bogdan Vidrașcu, în exclusivitate pentru Gândul.

Nicușor Dan, promisiune fără acoperire: „Sigur, rezolvăm!”

Angajații PMB au recomandat familiei să facă o plângere la Inspectoratul de Stat în Construcții, pentru a prezenta această situație, cu mențiunea că Nicușor Dan „nu ascultă și nu discută cu nimeni”.

Totuși, Bogdan Vidrașcu spune că a reușit să îl întâlnească pe Nicușor Dan atunci când acesta a organizat o conferință de presă și i s-a promis că totul se va rezolva. Numai că nu s-a rezolvat nimic, iar familia de bucureșteni a făcut a decis să se adreseze instanței de judecată. Deocamdată, însă, nu a fost stabilit primul termen pentru acest proces.

Singura soluție oferită de către angajații PMB suna cam așa: «Plângere la Inspectoratul de Stat în Construcții și mers în instanță. La domnul primar nu intră nimeni și nu ascultă și nici nu discută cu nimeni».

A urmat o serie nouă de telefoane la primărie și sesizări, inclusiv prin avocat, dar fară să primim răspuns. Deoarece nimic nu a părut să îl facă pe primarul Nicușor Dan să își îndrepte atenția spre solicitarea noastră, în în luna decembrie a anului 2023 am formulat o cerere de chemare în judecată, care a fost înregistrată pe rolul Tribunalului București, Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal, sub nr 38668/3/2023.

Deși în curând se fac 3 luni de la data depunerii cererii de chemare în judecată, acum s-a fixat primul termen de judecată, pe data de 5 iunie. Mai nou am aflat că, de anul acesta, se țin și audiente pe teme de urbanism. Din păcate, avem șanse foarte mici să întrăm în audiență, deoarece săptămânal pot intra doar 10 cazuri în comisie, și în fiecare săptămână sunt teme diferite. Cât despre lista de așteptare… cea mai veche are prioritate, și se pare că sunt audiențe restante din 2021… Până la 2023… nu ne mai facem speranțe.

Pe 4 martie am reușit să ne întâlnim cu primarul general Nicușor Dan la o conferință de presă și i-am explicat situația, la care dânsul a răspuns politicos: «Sigur, rezolvăm!»

În tot acest timp, situația ne cauzează un prejudiciu continuu, plecând de la faptul că solicitarea este cu scopul de a locui, urmând că familia să stea la locația cu pricina, în acest moment spațiul fiind insuficient pentru subsemnații, având și doi copii.

Între timp, s-a pierdut și finanțarea băncii, un constructor și va trebui să suportam și cheltuieli financiare semnificativ mai mari datorate creșterii prețurilor”, mai spune Bogdan Vidrașcu.

„Toate declarațiile primarului general Nicușor Dan nu sunt deloc adevărate”

Într-un final, Bogdan Vidrașcu spune, în exclusivitate pentru Gândul, că dosarul depus la PMB întrunește toate criteriile de legalitate, iar toată această tergiversare a lui Nicușor Dan nu a dus decât la necazuri pentru familia sa.

Numai că, lipsind cu desăvârșire comunicarea, bucureșteanul nu înțelege, totuși, unde este problema și de ce Nicușor Dan – primarul general al Capitalei care dorește încă un mandat – are o atitudine absolut inexplicabilă și blochează tot.

„Toate acestea se întâmplă în timp ce Nicușor Dan apare la diverse emisiuni și declară că autorizațiile de construcții nu sunt blocate, că media de eliberare a autorizațiilor este de 4 luni, din lipsa de personal, că toate autorizațiile ies și că se etichetează ca fiind o persoană a dialogului. Dar autorizația există, se află pe biroul primarului general Nicușor Dan din data de 29 august 2023. Trebuie să fie doar semnată.

Potrivit tuturor informațiior primite de la oamenii care lucrează în domeniu, a oamenilor din PMB care au avut curajul să ne răspundă la întrebări, cât și a Institutului Național de Statistică – cu datele privind autorizațiile de construcție rezidențiale -, dar și a situației noastre rezultă, însă, că toate declarațiile primarului general Nicușor Dan, menționate mai sus, nu sunt deloc adevărate.

Referitor la solicitarea noastră pentru autorizație, am dori să menționam următoarele aspecte, în final, pentru a evita orice urmă de îndoială cu privire la legalitatea ei:

  • Proiectul a fost făcut având la bază Planul Urbanistic General pe care primarul general îl susține;
  • Retragerile sunt cele legale de 5 metri;
  • Spațiul verde întrunește criteriul de 30%;
  • Proiectul respectă regimul de înălțime;
  • Pentru a diminua costurile și întârzierea construcției, nu am solicitat subsol, deși aveam acest drept;
  • Construcția are scop locativ.

Suntem persoane fizice, nu rechini imobiliari.

Și vineri am fost în primăria condusă de Nicușor Dan, era 8 Martie și ni s-a spus că de la ora 12.00 nu mai este nimeni în primărie. Am fost și luni (n.red. – 11 martie), nimeni nu stă la discuții. Nimeni de la audiențe, nimeni de la cabinetul primarului, primarul general Nicușor Dan nici atât… Comunicarea este imposibilă la PMB, la toate adresele trimise nu ni s-a răspuns, e un blocaj total, nu ni se spune nimic, nu știm unde greșim. Pur și simplu vorbim cu pereții…”, a încheiat bucureșteanul Bogdan Vidrașcu, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

Radu Dinulescu, avocat, despre suspendarea PUZ-urilor: „Dacă cineva, acum, în Sectorul 3, vrea să construiască un coteț unui câine, nu poate să o facă” | VIDEO EXCLUSIV, „Cu Gândul la București”

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand se găsește într-o REALITATE PARALELĂ cu a cetățenilor, se reprezintă doar pe sine”

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Oana Moșneagu, însărcinată? Toată lumea a observat burtica: ”Vine bebe”
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
7 celebrități despre care nu ai știut că au fost inventatori