VIDEO EXCLUSIV | Motivul pentru care șeful ANPC l-a sunat noaptea pe comandantul IPJ Constanța. Ce s-a întâmplat la restaurantul Sofra din Mamaia

Publicat: 01/08/2023, 12:19
Actualizat: 01/08/2023, 12:54

Un incident în care a fost implicat Horia Constantinescu, șeful Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), a ridicat numeroase semne de întrebare după ce acesta a fost oprit în trafic, în stațiunea Eforie, fiind acuzat că inițial nu a vrut să prezinte actele polițistului de la Rutieră și că ar fi încercat să ”scape” de amendă. Horia Constantinescu – la acea vreme comisar-șef adjunct la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Constanța – dorea să ajungă cât mai repede la Mamaia, acolo unde, în restaurantul Sofra, se desfășura o acțiune de control, iar o colegă a sa – comisar CJPC – era agresată, fiind înregistrat și un apel la numărul de urgență 112.

Incidentul șocant s-a întâmplat în luna august a anului 2020, iar Gândul a obținut, în exclusivitate, informații și imagini care arată, fără echivoc, că Horia Constantinescu a spus adevărul atunci când a declarat că o colegă a sa nu era lăsată să desfășoare acțiunea de control și, mai mult, era scuipată și agresată de administratorul restaurantului Sofra, aflat la parterul Hotelului Oxford din Mamaia.

În exclusivitate, Gândul a reușit să o contacteze chiar pe Maria Stoica, la momentul incidentului comisar al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Constanța, aceasta povestind momentele extrem de tensionate prin care a trecut în timpul acțiunii de control declanșată în urma unei sesizări.

Horia Constantinescu nu crede în ”coincidențe”

În luna august a anului 2020, Horia Constantinescu, actual șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), a fost oprit în trafic, la Eforie, iar acesta i-a spus agentului de poliție să se grăbea pentru că o colegă a sa fusese agresată la Hotelul Oxford din Mamaia, acolo unde se desfășura o acțiune de control a Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului (CJPC) Constanța.

”Eu vă spun că sunt la un incident, mi-a bătut o colegă în Hotelul Oxford (n.red. – din Mamaia)”, i-a spus Horia Constantinescu polițistului de la Rutieră, apoi l-a sunat pe Constantin Glugă, șeful IPJ Constanța, explicându-i întreaga situație.

De altfel, la numărul de urgență 112 au existat două apeluri care au semnalat agresiunea de la Hotelul Oxford, unul dintre ele făcut de Horia Constantinescu, iar celălalt chiar de femeia agresată.

Horia Constantinescu a spus, la momentul respectiv, în discuția pe care a avut-o cu șeful IPJ Constanța, că va plăti contravenția, solicitând și sprijin din partea poliției la hotelul Oxford din Mamaia, ipoteza că ar fi vrut să fie ”ajutat” de Constantin Glugă pentru a ”scăpa” de amendă fiind falsă. De altfel, șeful ANPC a fost amendat, fiindu-i oprit și talonul, iar după ce incidentul de la Hotelul Oxford din Mamaia s-a încheiat a revenit la Eforie și a semnat, potrivit legii toate documentele.

Interesant este că, potrivit lui Horia Constantinescu, citat de DC News, în substratul acestui incident ar fi existat și o ”coincidență” cel puțin interesantă, din cauză că fostul șef al Poliției din Eforie – ulterior arestat – ar fi încercat să-l convingă pe șeful ANPC să ”închidă ochii” în favoarea fiicei sau concubinului acesteia, care dețineau un beach bar, și să prezinte doar concluzii pozitive.

Horia Constantinescu s-a opus, ulterior fiind oprit în trafic de Poliția Rutieră din Eforie, ceea ce l-a făcut să se întrebe dacă nu cumva întreagul scenariu al acestui incident a fost cusut, cum se spune, cu ață albă.

Administrator restaurant Sofra din Mamaia: ”Panaramă ce ești!”

Imaginile și ”dialogul” dintre Maria Stoica – comisar CJPC – și cei doi bărbați aflați în bucătăria restaurantului la momentul controlului sunt sugestive și aduc informații esențiale întregului context în care s-a regăsit și numele lui Horia Constantinescu, iar Gândul le prezintă în exclusivitate.

Unul dintre bărbații cu care a intrat în contact Maria Stoica, comisar CJPC, era chiar administratorul restaurantului, acesta fiind, de altfel, agresiv verbal și, mai grav, fizic. Faptul că în fața lui se afla o femeie, în ultimă instanță, nu l-a calmat, iar ”superioritatea” de care a dat dovadă s-a materializat într-un  adevărat coșmar pentru comisarul CJPC, Maria Stoica încercând să îl calmeze pe bărbat, dar neavând succes. A fost scuipată și etichetată drept ”panaramă”.

Administrator restaurant Sofra: Eu un client, eu un bucătar, eu un ospătar…

Comisar CJPC: Sunteți dumneavoastră în locul ăsta?

Administrator restaurant Sofra: Fii atent… Eu, un ospătar, un bucătar…

Comisar CJPC: Dar de ce țipați la mine?

– Administrator restaurant Sofra: Ascultă-mă! E cineva?

– Comisar CJPC: V-aș ruga frumos să nu țipați la mine!

– Administrator restaurant Sofra: Afară, te rog, hai!

– Comisar CJPC: Nu puneți mâna pe mine! Nu! Aaa! Nu puneți mâna pe mine!

– Administrator restaurant Sofra: Ieși afară, mă!

– Comisar CJPC: Nu puneți mâna, sunați la Poliție, vă rog!

– Administrator restaurant Sofra: Afară!

– Comisar CJPC: Nu puneți mâna! Nu mă-mpingeți! Cum să mă-mpingeți?

– Administrator restaurant Sofra: Ieși afară! Da` cine ești tu aici? Afară! Afară!

– Comisar CJPC: … cu patronul de la restaurant…

– Angajat restaurant Sofra: Spune-mi și mie, e închis restaurantul, cum intrați? Chiar dacă sunteți din OPC.

– Administrator restaurant Sofra: Nu ți-a rușine (n.red. – o scuipă), panaramă ce ești!

– Comisar CJPC: … Mă și înjură, mă scuipă!

 – Angajat restaurant Sofra: Hai, ieșiți afară! Așteptați afară! OPC, a venit, nici nu…

 – Comisar CJPC: M-am prezentat, m-am prezentat domnului…

 – Administrator restaurant Sofra: E închis sau nu? (neinteligibil) Să-ți fie rușine ție, femeie! (n.red. – o scuipă) Panaramă ce ești!

 – Comisar CJPC: Alo! Alo! (n.red. – încearcă să vorbească la telefon) Da!

 – Administrator restaurant Sofra: Băga-mi-aș piciorul…

 – Inspector CJPC: Alo…

La locul incidentului a reușit să ajungă, în cele din urmă, și Horia Constantinescu, iar restaurantul Hotelului Oxford din Mamaia și-a făcut apariția și polițiștii alertați.

”De la bun început a existat o agresivitate verbală”

În exclusivitate pentru Gândul, Maria Stoica și-a reamintit acel incident care i-a lăsat o amintire neplăcută încă neștearsă și a povestit, emoționată, cum a început totul.

În urma unei sesizări, ea și o altă colegă au mers la Hotelul Oxford din Mamaia, în acțiunea de control fiind implicate mai multe instituții. Hotelul nu avea apă caldă, se menționa în reclamație și, potrivit regulilor, controlul trebuie extins, a precizat Maria Stoica.

Eu, împreună cu una dintre colegele mele, am mers la o sesizare atunci. Sesizarea este înregistrată, iar sesizarea transmitea că Hotelul Oxford nu avea apă caldă. De la această informație a pornit reclamația. Potrivit regulilor, noi extindem controlul, «nu ai apă caldă, OK, dar nu pot să mă fac că nu văd restul deficiențelor». În consecință, noi extindem controlul în astfel de situații.

Terminasem acțiunea cu Poliția și cu DSVSA-ul – au fost mai multe instituții implicate în ziua respectivă – undeva pe la 10 – 11 noaptea. Eu și colega mea ne-am împărțit sarcinile, colega mea a preluat controlul la hotel, iar eu la restaurant.

Când am ajuns, luminile erau stinse. Nu am știut de la bun început că era vorba despre două societăți diferite. Hotel Oxford reprezenta o societate, iar restaurantul Sofra aparținea unei alte societăți. De la bun început a existat o agresivitate verbală, în sensul că am fost întrebată, fără menajamente, ce caut eu acolo să fac controlul. Am explicat situația, că există o reclamație și că extindem controlul, că trebuie făcut și la bucătărie. Este logic, dacă nu ai apă caldă la hotel, atunci nu ai nici la restaurant, ceea ce înseamnă că nu îți poți desfășura activitatea cum trebuie.

Inițial, nu mi-au permis să fac nimic, abia pe urmă mi-au dat voie. Unul dintre cei doi bărbați implicați în incident s-a recomandat a fi administrator, cu acordul lui am intrat în bucătărie, iar el a intrat împreună cu mine. În momentul în care a văzut că deschid ușa de la frigider și încep să mă uit la etichete, la materia primă, s-a enervat și mai tare”, și-a amintit Maria Stoica, în exclusivitate pentru Gândul.

”Și acum, când îmi amintesc, mi se face pielea de găină, mă ia cu tremurat…”

Bărbatul care s-a recomandat a fi administrator era cel mai nervos, mai spune Maria Stoica, în timp ce al doilea bărbat ar fi încercat, fără succes, să îl calmeze.

Cum situația tindea să degenereze progresiv, comisarul CJPC aflat în control  a sunat la numărul de urgență 112 și, apoi, l-a contactat și pe Horia Constantinescu, acesta aflându-se pe drum și încercând să ajungă cât mai repede, cu toate că fusese oprit în trafic de polițiștii de la Rutieră, cărora le explicase întreaga situație.

Acesta a ajuns, într-un final, la Hotelul Oxford din Mamaia, pentru a-și ajuta colega, fiind la rândul său scuipat, chiar sub ochii polițiștilor care ajunseseră la fața locului.

Administratorul era cel mai nervos, celălat bărbat încerca, cât de cât, să îl calmeze. Mi s-a părut că totul a durat o veșnicie, din cauza tensiunii care creștea cu fiecare minut. Chiar mă panicasem foarte tare, trebuie să recunosc, eram o femeie singură, cu doi bărbați în bucătărie. Atunci am sunat la 112 și am încercat să iau legătura și cu Horia Constantinescu, el fiind, la acel moment, comisar-șef adjunct CJPC Contanța. Dânsul încerca să ajungă cât mai repede la mine, de la Eforie.

Și acum, când îmi amintesc, mi se face pielea de găină, mă ia cu tremurat… A fost dificil, administratorul a fost foarte agresiv, așa ceva nu am mai văzut. M-a scuipat, m-a făcut panaramă, m-a luat de mână, m-a scos, m-a trântit.

Ulterior a venit Horia Constantinescu, erau și polițiștii acolo, dar cei doi bărbați, inclusiv de față cu poliția, mă înjurau pe mine, iar pe Horia Constantinescu l-au scuipat. Din păcate, astfel de situații au mai existat – și sunt groznice, nu numai ca femeie, ci și ca organ de stat -, înțeleg că nu e nimeni fericit că vine un control peste el. Eu le-am și spus, de fiecare dată, «dacă ești de părere că fac un abuz, OK, poți contesta actul, poți face plângere, mergi mai departe. Dar nu mă agresa».

În astfel de momente tensionate, indiferent că a fost vorba de mine sau de alți colegi – Horia Constantinescu ne-a fost mereu alături, la fața locului”, a mai spus Maria Stoica, în exclusivitate pentru Gândul.


Citește și:

EXCLUSIV | Scandalul ”Greenfield”, dezamorsat temporar după ce CGMB a votat ”varianta Nicușor Dan”. Care sunt riscurile imediate

Profesorul Boris Kagarlitsky, sociolog rus anti-război, arestat preventiv și acuzat de ”justificarea terorismului” după o analiză publicată online

Scandalul ”Greenfield” | Varianta propusă de Nicușor Dan NU este legală. Urbanist: ”Nu poți scoate din fondul forestier, temporar, un drum”

Comunitatea ”Greenfield”, acuzații la adresa lui Nicușor Dan: ”Rea-voință, blochează accesul prin tergiversarea adoptării hotărârii CGMB”

EXCLUSIV| Codul Administrativ, încălcat de Nicușor Dan! Proiect de HOTĂRÂRE cu risc de seism. Avocat: ”Cartoful fierbinte, pasat primarilor de sector”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
Prințul Harry, un nou gest sfidător. Ce scuză bizară a oferit după
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern