Când va prelua Romgaz acțiunile ExxonMobil, implicit partea americanilor din zăcământul de gaze din Marea Neagră? Răspunsul directorului general Aristotel Jude

Când va prelua Romgaz acțiunile ExxonMobil, implicit partea americanilor din zăcământul de gaze din Marea Neagră? Răspunsul directorului general Aristotel Jude
Directorul general al Romgaz, Aristotel Marius Jude
Publicat: 17/11/2021, 17:23

Compania națională Romgaz va semna contractul depreluare a acțiunilor filialei ExxonMobil din România, care deține jumătate din perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră, în urma negocierii exclusive reușite cu americanii, după ce contractul va fi aprobat de acționari. Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor (AGEA) este convocată pe 9 decembrie și, dacă va trece de vot, tranzacţia ar urma să fie finalizată în primul trimestru din 2022, după cum a afirmat, miercuri, Aristotel Jude, directorul general al Romgaz.

„La 26 octombrie conducerea executivă Romgaz a finalizat negocierile cu Exxon privind preluarea acţiunilor Exxon Romania Exploration and Producţion. Nu a fost semnat niciun contract la acel moment, pentru că tranzacţia se va semna după ce AGA va aproba finalizarea negocierilor”, a spus Aristotel Jude, într-o conferință de specialitate, citat de Agerpres.

„Un astfel de proiect va aduce securitatea energetică”

Așa cum a transmis compania la Bursa de Valori București (BVB), Consiliul de Administraţie al Romgaz a avizat, în 2 noiembrie, achiziţia tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă din Marea Neagră.

Preţul de achiziţie va fi de 1,06 miliarde de dolari, care poate fi ajustat pozitiv cu o valoare maximă de cel mult 10 milioane de de dolari, în timp ce ajustarea negativă nu este limitată, conform deciziei Consiliului. La semnarea contractului, Romgaz va avea obligaţia de a achita vânzătorilor 106 milioane de dolari reprezentând avans/depozit.

Contractul de vânzare – cumpărare poate fi semnat de reprezentanții Romgaz doar după aprobarea tranzacţiei şi a contractului de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor, care a fost convocată în 9 decembrie.

„Estimăm că finalizarea tranzacţiei dobândirea acţiunilor să aibă loc în primul trimestru 2022”, a precizat oficialul Romgaz, în conferinţa Focus Energetic.

Potrivit lui Aristotel Jude, proiectul de gaze este menit să asigure securitatea energetică pentru România. „Este un proiect strategic, de care depinde sustenabilitatea viitoare a companiei, proiectele geologice sunt din ce în ce mai puţine şi cu mare risc, pe onshore, proiectul duce la creşterea portofoliului de resurse şi rezerve din valorificarea. Un astfel de proiect va aduce securitatea energetică”, a spus directorul general Romgaz.

Tot pe 9 decembrie este convocată și Adunărea Generală Ordinară a Aţionarilor (AGOA) pentru aprobarea contractării de împrumuturi de la una sau mai multe instituții de credit, în valoare totală de 325 de milioane de euro, în vederea acoperirii unei părți din prețul tranzactiei de achiziție, conform convocatorului transmis Bursei de Valori Bucureşti.

În urma explorărilor din blocul Neptun, ExxonMobil și OMV Petrom au descoperit, în 2012, un rezervor de gaze estimat între 1,5 si 3 trilioane picioare cubice (respectiv între 42 si 84 miliarde metri cubi). Producția de gaze a României a fost de 9 miliarde de metri cubi în 2020, conform Direcției Generale pentru Energie a Comisiei Europene.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
Medic: Varianta Omicron afectează mai ales persoanele tinere
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Descoperire uriașă despre Pfizer! Toți cei vaccinați trebuie să afle ce efect are
Un dezastru se poate produce oricând în România. Sute de oameni stau pe o bombă...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...