ANSVSA: Peste 1.500 de exploataţii comerciale care deţin 80% din efectivul de păsări sunt în pericol, din cauza extinderii focarelor de gripă aviară

ANSVSA: Peste 1.500 de exploataţii comerciale care deţin 80% din efectivul de păsări sunt în pericol, din cauza extinderii focarelor de gripă aviară
Publicat: 15/05/2021, 15:11
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) avertizează că apariția de noi focare de gripă aviară va determina extinderea restricţiilor, ceea ce va genera blocaje comerciale şi pagube economice pentru mai mult de  1.500 de exploataţii comerciale care deţin 80% din efectivul de păsări al României.
Intermediarul care a distribuit păsările în exploataţia comercială din judeţul Mureş, unde a fost confirmat primul focar de gripă aviară, a mai distribuit păsări, cu status de sănătate incert, în mai multe judeţe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii şi apariţie de noi focare, informează ANSVSA.
„Din informaţiile preliminare ale anchetei epidemiologice rezultă că aceste noi focare au apărut din cauza comerţului cu păsări realizat prin intermediari şi magazine de vânzare a păsărilor vii. De asemenea, s-a constatat că intermediarul care a distribuit păsările în exploataţia comercială din judeţul Mureş, unde a fost confirmat primul focar, a mai distribuit păsări (cu status de sănătate incert) în mai multe judeţe, ceea ce reprezintă un mare risc de difuzare a bolii şi apariţia de noi focare. În această situaţie, nedorită, se vor extinde restricţiile”, se arată într-un comunicat al ANSVSA.

Acesta este și motivul pentru care comercializarea puilor de o zi, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere, este suspendată pentru o perioadă de 30 de zile, ca urmare a măsurilor dispuse prin Decizia CNCB.

Pe de altă parte, în situaţia în care nu vor mai apărea noi focare în următoarea perioadă, ANSVSA va analiza oportunitatea reducerii perioadei de aplicarea restricţiilor şi va propune o nouă Decizie a CNCB în acest sens.

Focare în Mureș

Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară din cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat patogenitatea ridicată pentru tulpina de virus subtipul H5N8, pentru probele recoltate din focarul confirmat la exploataţia de păsări din localitatea Ungheni, din judeţul Mureş. Probele respective au fost transmise şi către Laboratorul Comunitar de Referinţă pentru investigaţii suplimentare şi anume, secvenţierea tulpinilor izolate.

În urma verificărilor privind trasabilitatea păsărilor comercializate, provenind din exploataţia comercială din localitatea Ungheni, au fost depistate 4 noi focare şi suspiciuni de Influenţă Aviară, dintre care unul în judeţul Harghita şi alte trei în judeţul Mureş, în gospodării ale populaţiei.

La propunerea Autorităţii, în cadrul Centrului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a Bolilor (CNCB), a fost adoptată Decizia nr.1/ 07.05.2021, prin care se suspendă activităţile comerciale cu păsări vii, prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, pe întreg teritoriul României pentru toate speciile de păsări comercializate pe o perioadă de 30 de zile. Comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

Pentru a se asigura de respectarea măsurilor de restricţie pentru prevenirea propagării virusului gripei aviare, serviciile veterinare împreună cu reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne realizează acţiuni de control, inclusiv în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, se precizează în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Profeția lui Elon Musk: „A mai rămas doar un an”
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”