Proiect: Adrian Oros nu renunță la ideea cu panourile fotovoltaice pe canalele de irigații. Ce planuri are ministrul

Proiect: Adrian Oros nu renunță la ideea cu panourile fotovoltaice pe canalele de irigații. Ce planuri are ministrul
Publicat: 13/06/2021, 14:19
Actualizat: 13/06/2021, 14:20

Ministrul Agriculturii Adrian Oros nu renunță cu niciun chip la ideea de a instala panouri  fotovoltatice pe canalele de irigații din România, cu toate că proiectul a fost exclus de la finanțare din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Acum, ministrul se gândește la un proiect pilot pentru a demonstra cât de benefic ar putea să fie acesta. 

Planul privind strategia de gestionare a apei propus de Ministerul Agriculturii în PNRR presupunea o sumă de 6,5 miliarde euro, însă, el nu a fost acceptat la finanţare, pentru că „nu era suficient de verde”, după cum a declarat chiar ministrul Adrian Oros, care a promis totuși că se vor găsi bani din alte surse financiare pentru punerea lui în practică.

După câte se pare, ministrul nu a renunțat la idee și face chiar și pași în acest sens. Probabil, la fel de repede, se vor găsi și fondurile necesare pentru a-l vedea implementat.

Pentru agricultura României, apa este o resursă vitală. De aceea, sistemul național de irigații rămâne o prioritate. Pentru aceasta, ministrul Adrian Oros a avut o întâlnire cu experți din domeniu, în vederea fundamentării un proiect pilot prin care să folosim suprafața canalelor de irigații pentru a instala celule fotovoltatice – a anunțat Ministerul Agriculturii pe pagina de FB.

Iar pentru cei care au pus la îndoială fezabilitatea unui astfel de proiect, contestat de multă lume, inclusiv de  specialiști, conducerea de la Ministerul Agriculturii evidențiază o serie de beneficii care ar trebui să îl fac să pară interesant.

Obținem astfel mai multe beneficii: reducem pierderile din evaporare, creștem suprafața irigată, utilizăm o suprafață neproductivă și nu scoatem alte terenuri din circuitul agricol; reducem poluarea și producem energie verde și ieftină, creând astfel noi locuri de muncă – se arată în anunțul Ministerului Agriculturii.

Suprafaţă totală aflată deasupra canalelor de irigații este de aproximativ 96 de milioane de metri pătraţi (mp) şi chiar dacă nu era toată utilizată integral tot se putea produce suficientă „energie verde şi ieftină”, fără ca alte terenuri agricole să fie scoase din circuit cu acelaşi scop, declara recent ministrul Agriculturii Adrian Oros.

„Avem 9.600 de kilometri de canale principale, unii au spus că ne-am prezentat cu soluţii învechite, dar noi porneam de la ceea ce aveam. Ce speram să facem cu acele canale care existau? Soluţii tehnologice noi, impermeabilizare cu materiale prietenoase cu mediul, digitalizare, sisteme SCADA, iar soluţie mai verde decât ceea ce am prezentat noi nu cred că era”, se justifica Adrian Oros la momentul anunțului privind respingerea proiectului.

Analiștii economici resping ideea

Ionuț Dumitru, profesor la Academia de Științe Economice București și Economist şef Raiffeisen Bank, consideră că  dincolo de dificultatea punerii în practică a unui astfel de proiect pe mii de hectare, mai există și problema furturilor.

„Nu știu dacă era o soluție potrivită, cine păzea în primul rând panourile fotovoltaice? În  momentul acesta, ANIF are resurse extrem de limitate. Să ne imaginăm că stă cineva să păzească panourile pe mii de kilometri pe canale, cred că  este o iluzie, nu cred că aceasta este soluția”, a precizat pentru Gândul Financiar Ionuț Dumitru.

Pe de altă parte, Ionuț Dumitru declară că pentru România va fi foarte greu să pună la punct sistemul de irigații de dinainte de 1989, pentru că este nevoie de o sumă foarte mare pentru investiții, fiind necesară probabil și o reevaluare a principiilor de funcționare ale acestuia.

Agricultura ar urma să primească prin PNRR circa 230 milioane de euro, comparativ cu opt miliarde euro cât ceruse ministerul inițal, sume ce vor merge către desecări și programul privind liceele agricole şi învăţământul dual.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția