PROTEST. Fermierii din zona Moldovei au scos tractoarele în stradă. Agricultorii cer disperați banii pentru culturile calamitate în 2020

Redactor:
Viorela Pitulice
PROTEST. Fermierii din zona Moldovei au scos tractoarele în stradă. Agricultorii cer disperați banii pentru culturile calamitate în 2020

Fermierii din zona Moldovei au scos, miercuri, utilaje agricole în stradă la Iași, Vaslui și Botoșani, exprimându-și astfel nemulțumirea pentru faptul ca nu au primit susţinere din partea guvernului pentru pierderile suferite anul trecut.

În semn de solidaritate, și agricultorii din Dobrogea, regiunea cea mai afectată de secetă, în 2020, s-au alăturat acestui demers prin organizarea unor mișcări de protest în fața mai multor primării din județul Constanța.

Noi vrem banii pentru culturile calamitate în anul precedent. Este una dintre măsurile care ar putea să mai salveze din ceea ce s-a pierdut în 2020 – Emil Teofil Bălteanu, preşedinte Asociaţia Fermierilor „Grânarii. Dă-te pe brazdă”, inițiatoarea protestelor.

Bălteanu spune că s-a ajuns la aceste acțiuni, deoarece după protestele din 4 martie de la Iaşi și 24 martie de la Bucureşti în faţa Guvernului, autoritățile nu au acordat răspunsuri certe.

„În agricultura din zona noastră, în special în cea din sud-est şi sudul ţării, suntem în situaţia în care nu s-au primit despăgubiri pentru culturile agricole din primăvara anului trecut, după numeroasele negocieri pe care le-am avut cu reprezentanţii Guvernului, ai Ministerului Agriculturii, ai Camerelor din zona noastră care lucrează pentru agricultură, ai Comisiilor pentru agricultură din Parlament. Aceste despăgubiri fuseseră promise de ministrul Agriculturii, Adrian Oros”, a precizat Bălteanu.

După un an atât de dificil cum a fost 2020, acum mulţi fermieri sunt în situația că nu îşi pot continua lucrările agricole din cauza faptului că nu au motorină, nu au cu ce să plătească salariile sau nu au bani să-şi achiziţioneze îngrăşămintele, mai adaugă fermierul moldovean.

Pentru plata despăgubirilor calamitate anul trecut, ar fi nevoie de un miliard de lei, însă, suma nu a fost trecută în bugetul Ministerului Agriculturii. Autoritățile au promis că la rectificarea de Guvern din vară s-ar putea găsi și banii pentru calamități.

Protest și la Botoșani

Fermierii din mai multe localităţi din judeţul Botoşani au participat și ei cu zeci de tractoare la un protest pe străzile municipiului reşedinţă, în semn de nemulţumire faţă de lipsa de susținere din partea Guvernului. Fermierii se plâng că se află în imposibilitatea de a efectua lucrările agricole din lipsa resurselor financiare, în condițiile în care inputurile, începând de la îngrăşăminte, seminţe, pesticide, insecticide şi motorina, s-au scumpit cu 40-50%.

„Suntem în luna aprilie şi noi nu am primit un ban. Noi trebuie să ne apucăm de treabă şi nu avem bani de motorină, nu avem nimic. Ni s-a promis că o să ni se dea. Nu ştiu care e problema că nu vor să ne ajute deloc. Au luat acum şi sprijinul de la tomate, şi sprijinul cuplat pentru soia, şi pentru lucernă. Nu ştiu unde vor să ne ducă domnii aceştia. Vor să ne desfiinţeze, să vină altă ţară să ne ia firmele?”, a declarat fermierul Virgil Buchi.

Fermierii dobrogeni vor irigații

În semn de solidaritate cu fermierii din zona Moldovei, Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) a organizat mișcări de protest în fața mai multor primării din Dobrogea, printre care cele din  localitățile Chirnogeni, Comana, Mereni și Cobadin.

Fermierii dobrogeni au cerut susținerea unei strategii de dezvoltare durabilă cu soluții specifice și cu alocări financiare consistente pentru amenajarea stațiilor de pompare și a canalelor de irigații.

Dobrogea a fost și este cea mai calamitată zonă la nivelul României, iar, mai mult, este regiunea care se confruntă cu un grad mare de ariditate, dar și cu un risc extrem de ridicat de deșertificare. Mesajele agricultorilor dobrogeni au fost clare în acest sens: “ Vrem irigații” , “ Vrem apă” ,“Alocați banii promiși”.

 

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide