Asociaţia Energia Inteligentă cere amânarea liberalizării pieței, stabilită pentru 1 ianuarie. Răspunsul ministrului Virgil Popescu

Redactor:
Madalina Prundea
Asociaţia Energia Inteligentă cere amânarea liberalizării pieței, stabilită pentru 1 ianuarie. Răspunsul ministrului Virgil Popescu
(FOTO: ANRE - carcter ilustrativ)

Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) cere Parlamentului să amâne cu şase luni liberalizarea pieței energiei electrice, stabilită pentru data de 1 ianuarie, în contextul în care, conform calculelor proprii, preţul pe care îl va plăti populaţia care nu trece pe piața concurențială va creşte cu valori cuprinse între 13% şi 26%. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, recomandă consumatorilor să analizeze ofertele de pe piața liberă, cu prețuri mai avantajoase, și să o aleagă pe cea mai potrivită ofertă pentru ei.

Prețurile pentru consumatorii casnici nu vor mai fi stabilite de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), de la 1 ianuarie, când este programată liberalizarea pieței de energie electrică, ci de către furnizorul tradiţional şi se vor numi preţuri de serviciu universal. Consumatorii fie rămân cu actualele contracte, la preţul de serviciu universal, fie încheie alte contracte de furnizare în regim concurențial.

ANRE a publicat pe site-ul instituției un set de recomandări pentru clientul casnic în vederea liberalizării pieței de energie electrică și a publicat un comparator de prețuri ale furnizorilor cu oferte concurențiale.

În ședința Comitetului de reglementare al ANRE din 23 decembrie a fost aprobat Ordinul președintelui ANRE nr. 241/2020, publicat în Monitorul Oficial ăn 24 desembrie, prin care a fost completat cadrul de reglementare în vederea creșterii gradului de informare a clienților casnici cu privire la ofertele aplicabile pentru a oferi acestora posibilitatea de a beneficia de o perioadă mai lungă de timp în vederea alegerii unei oferte de furnizare a energiei electrice potrivită nevoilor lor.

Ordinul prevede, printre altele, posibilitatea clienților casnici de a alege oferta de furnizare aplicabilă de la data de 1 ianuarie 2021, inclusiv în cursul lunii ianuarie 2021. Mai mult, prin acest ordin s-a instituit obligațoe furnizorilor de ultimă instanță de a transmite clienților casnici odată cu oferta pentru serviciul universal și cel puțin o ofertă concurențială, atât în cursul lunii decembrie 2020, cât și în luna ianuarie 2021.

Bănățenii ar urma să aibă cel mai scump curent electric

Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) susține, într-un comunicat de presă transmis luni, citat de Agerpres, că prețurile pentru serviciu universal, pentru cei care rămân cu vechile contracte, care au acum un preț reglementat, cresc cu 13-26% față de cele din prezent.

Potrivit calculelor AEI, pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, cel mai mult se va scumpi electricitatea pentru clienţii casnici ai Enel Distribuţie Banat, respectiv cu 26%.

În topul scumpirilor urmează Enel Distribuţie Muntenia (inclusiv Capitala), unde electricitatea se va scumpi cu 23%, Enel Distribuţie Dobrogea, cu scumpiri de 18%, Electrica Transilvania Sud şi CEZ Distribuţie, cu 17% fiecare.

La clienţii Electrica Muntenia Nord, preţul creşte cu 15%, la Electrica Transilvania Nord, cu 14%, iar la E.ON Distribuţie, cu 13%.

AEI: Prețurile sunt „nerezonabile”

În opinia Asociaţiei Energia Inteligentă, vinovată pentru situaţia creată este ANRE care nici nu a informat consumatorii că piaţa urmează să fie liberalizată, dar nici nu a pregătit optim procesul din punctul de vedere al legislaţiei secundare.

„Astfel, observăm că prin practica dusă de ANRE se încalcă prevederile art. 55 din Legea 123/2012, preţurile pe care sunt obligaţi consumatorii casnici să le achite pentru energia electrică de la 1 ianuarie 2021 sunt nerezonabile, fiind mai mari decât preţurile din piaţă”, au arătat reprezentanţii AEI.

Reprezentanții AEI cer Parlamentului României „analizarea în regim de urgenţă a situaţiei dezavantajoase create, pentru circa 75% din consumatorii de energie electrică din România de către ANRE, demiterea Comitetului de Reglementare şi a celor vinovaţi de această situaţie şi aplicarea legii, astfel încât consumatorii casnici după data de 1 ianuarie 2021 să achite preţuri rezonabile la energie electrică.

Mai mult, asociaţia cere amânarea prin OUG cu şase luni a liberalizării pieţei de energie electrică astfel încât să se evite situaţia intolerabilă la care sunt supuşi majoritatea consumatorilor de energie electrică din România de a fi forţaţi să achite preţuri mult mai mari prin acţiunile întreprinse de ANRE şi să se permită realizarea unei pregătiri corespunzătoare a liberalizării pieţei de energie electrică pentru români.

„Apreciem că liberalizarea pieţei de energie electrică şi gaze naturale nu trebuie să fie acţiuni întreprinse doar pentru a fi bifate ca fiind realizate, cu desconsiderare românilor”, spun experţii AEI.

AEI: Legislația, modificată pe ultima sută de metri

Reprezentanţii AEI amintesc că, în baza Ordonanţei de Urgenţă 1/2020 din data de 6 ianuarie 2020, s-a luat hotărârea liberalizării pieţei energiei electrice începând cu data de 1 ianuarie 2021. În conformitate cu prevederile OUG 1 era alocată o perioadă de un an pentru pregătirea liberalizării pieţei de energie, diseminarea de informaţii complete pentru consumatorii casnici şi stabilirea unei perioade tampon suficiente pentru a da posibilitatea acestora să analizeze ofertele de pe piaţă şi a iniţia procesul de contractare în vederea trecerii la piaţa liberă de la 1 ianuarie 2021.

„Responsabilitatea ducerii la îndeplinire a acestor activităţi revenea ANRE, care nu a dus la îndeplinire sarcinile care-i reveneau: în anul 2020 ANRE nu a realizat nici o Campanie de informare a consumatorilor asupra liberalizării pieţei de energie electrică şi nici activităţi specifice de diseminare care să permită consumatorilor deprinderea de tehnici care să poată să le permită acestora să desfăşoare activităţi specifice de analiză şi alegere a furnizorului care oferă Preţul Corect. De altfel prima postare pe site-ul ANRE a unei activităţi de Informare privind liberalizarea pieţei de energie electrică s-a realizat pe data de 15 decembrie 2020, în condiţiile în care pe data de 18 decembrie 2020 începea vacanţa şi activităţile specifice dedicate sărbătorilor de iarnă”, se arată în comunicat.

În plus, potrivit AEI, ANRE a emis legislaţia secundară necesară pregătirii paşilor liberalizării pieţei de energie electrică cu doar trei luni înaintea liberalizării pieţei de energie electrică, legislaţie care a fost în mod continuu schimbată şi modificată în această perioadă, ultima modificare făcându-se cu şapte zile înaintea liberalizării pieţei de energie electrică.

„ANRE a realizat legislaţia secundară astfel încât ofertele furnizorilor actuali să fie realizate şi transmise consumatorilor cu doar cu cel mult trei zile înainte de liberalizarea pieţei, astfel încât să nu mai existe pentru consumatori timpul necesar să-şi aleagă o ofertă cu un preţ avantajos până la data de 1 ianuarie 2021”, se arată în comunicatul AEI.

Potrivit AEI, ANRE afirmă că nu este obligatoriu ca un consumator să-şi schimbe furnizorul de a 1 ianuarie 2021, dar uită să spună că orice zi după această dată înseamnă un cost mai mare pentru consumator şi un câştig nejustificat pentru furnizor.

Legea 123/2012 cu modificările şi completările ulterioare stabileşte, la art, 55, alin 1 că furnizorii de ultimă instanţă (cei care vor furniza energie electrică consumatorilor casnici urmare a demersurilor ANRE de la 1 ianuarie 2021) sunt obligaţi să asigure furnizarea de energie electrică la preţuri rezonabile.

Virgil Popescu: Consumatorul casnic trebuie să se intereseze şi să-şi caute furnizorul cu preţul cel mai mic

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a spus, luni, că nu se pune problema amânării liberalizării pieței. „Dacă amânăm liberalizarea cu şase luni, peste şase luni vom avea exact aceeaşi situaţie. Să amânăm liberalizarea ca să se regleze preţurile? Nu. Avem o asumare la Comisia Europeană şi deja am cerut o derogare de la regulamentul european până la 1 ianuarie 2021 şi România este un stat care îşi respectă obligaţiile”, a declarat, luni, Virgil Popescu, citat de Agerpres.

„Eu cred că într-o lună, maximum două, preţurile se vor regla şi există o ofertă pe piaţă, mai mică decât a furnizorilor existenţi, deci nu văd motive pentru care ar trebui amânată liberalizarea”, a spus ministrul Energiei.

Ministrul recomandă consumatorilor să studieze prețurile de pe piața concurențială, unde prețurile sunt mai mici și să-și aleagă cea mai potrivită ofertă. Potrivit ministrului, furnizorii în acest moment speculează conservatorismul clienţilor casnici, care nu sunt obişnuiţi să caute şi să compare noi oferte.

„Dacă nu optezi pentru piaţa concurenţială, automat legea nu te lasă să rămâi fără curent electric şi atunci treci în piaţa universală, iar în piaţa universală furnizorii au profitat de acest aspect şi preţul este mai mare faţă de piaţa concurenţială. Evident că orice consumator casnic trebuie să se intereseze şi să-şi caute furnizorul cu preţul cel mai mic”, a explicat oficialul, citat de Agerpres.

 

Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Un fotbalist celebru a vrut să o agațe pe Natalia! Iubitul modelului l-a prins...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Ce `țeapă` și-a luat Ion Țiriac! Este gata să ia o decizie fără precedent
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Vaccinații s-ar putea plimba liberi prin oraș, în timp ce restul oamenilor stau în case....
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Trei bărbați au reușit să fie OFICIAL tații aceluiași bebeluș. Cum a fost posibil
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Horoscop chinezesc martie 2021. Zodiile care vor avea o lună profitabilă
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide