RAPORT EY România: Ponderea energiei din surse regenerabile a ajuns la 24% din total. România ocupă locul 10 în UE

RAPORT EY România: Ponderea energiei din surse regenerabile a ajuns la 24% din total. România ocupă locul 10 în UE
Publicat: 03/04/2021, 13:18

România și-a atins obiectivul de 24% în ceea ce privește ponderea energiei din surse regenerabile din consumul de energie total, ba chiar are și un ușor avans, față de media UE, potrivit celui mai recent raport EY România.

Procentul plasează România pe locul 10 în UE. Noul obiectiv stabilit de guvernul român pentru 2030 este de 30,7%, realizabil prin adăugarea a 7GW în capacitate regenerabilă.

O țintă cu atât mai importantă cu cât criza sanitară a amplificat îngrijorările cu privire la schimbările climatice și a subliniat importanța creșterii sustenabilității și a protecției mediului în întreaga lume.

Necesitatea decarbonării a generat schimbări în strategiile globale ale guvernelor și companiilor în ceea ce privește eficiența energetică și sursele de energie regenerabile. La nivel global, marile puteri și, în același timp, cei mai mari poluatori, China și SUA își dispută lupta pentru decarbonare, în timp ce în Europa, Pactul Verde European angajează țările membre către o economie curată și circulară.

În România, decarbonarea sectorului energetic se bazează în mare măsură pe sprijinul oferit de Pactul Verde European. Potențialul energiei regenerabile pe piața locală poate deveni motorul decarbonării sectorului energetic românesc, atâta timp cât inițiativele publice se sincronizează cu intențiile de business, conform analizei EY – Decarbonarea sectorului energetic din România prin energii regenerabile. Potrivit raportului, România are chiar un ușor avans, din perspectiva ponderii energiei din surse regenerabile, față de media Uniunii Europene.

Suntem în topul țărilor din UE din perspectiva dependenței de cărbune pentru generarea energiei electrice la un cost cu aproximativ 50% peste prețul mediu din piața de energie în 2020 – Mihai Drăghici, Senior Manager, Consulting, EY România.

Accelerarea tranziției către energie regenerabilă este un obiectiv economic necesar în contextul prețurilor CO2 actuale, al prețurilor tehnologiilor regenerabile, al fondurilor europene, dar și al unui mix energetic sustenabil, adaugă acesta.

EY susține această tranziție prin contribuția proprie, EY este “carbon negative” în 2021, dar și prin soluțiile oferite companiilor cu privire la decarbonare, îmbunătățirea eficienței energetice și atragerea fondurilor europene pentru atingerea acestor obiective, mai arată oficialul EY România.

Piața energiei din România

România a atins, în 2020, obiectivul de 24% din consumul de energie total provenit din surse regenerabile. Următorea țintă este un prag de 30,7%, noul obiectiv stabilit de guvernul român, pentru 2030 și care poate fi îndeplinit prin adăugarea a 7GW în capacitate regenerabilă.

Conform datelor Eurostat, în 2019, puțin peste 24% din consumul de energie a provenit din surse regenerabile de energie, plasând România pe locul 10 în UE și peste nivelul mediu al Uniunii.

În 2020, producția de energie electrică din România provenea în proporție de 12,4% energie eoliană, 3,4% din panouri solare fotovoltaice și 27,6% din hidroenergie. În total, producția de energie regenerabilă (eoliană, fotovoltaică și biomasă) a reprezentat 16% din total.

Emisiile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu peste 50% față de nivelurile din 1990 datorită unei reduceri semnificative a cererii de energie și a activității industriale, creșterii eficienței energetice și conformării treptate la standarde de mediu mai restrictive. În prezent, energia reprezintă încă sursa principală de emisii, reprezentând 2/3 din emisiile naționale de gaze cu efect de seră, urmate de agricultură și industrie.

Sprijinul prevăzut de Pactul Verde European este un factor cheie pentru tranziția către industriile energetice cu emisii reduse de carbon în întreaga Uniune Europeană. Nivelul investițiilor în domeniul energiei regenerabile în România va depinde de sprijin guvernamental și reglementări adecvate și de o sincronizare perfectă cu intențiile actuale de afaceri.

Raportul analizează tendințele actuale de pe piața energiei din România, precum și alte evoluții din economiile mari ale lumii, care evidențiază importanța adoptării energiei regenerabile pe tot globul pentru un răspuns adecvat la schimbările climatice.

ŞOC! Frumoasa campioană a ţării, desfigurată. Iubitul a strangulat-o şi a dat-o cu capul de...
Cum fac amor Mihai și Elwira Petre, de fapt: 'Partea inferioară a corpului meu a...
FOTO. Alexia Eram s-a pozat în lenjerie intimă! Fiica Andreei Esca, apariție controversată
Previne demența! Cele 10 porunci pentru un creier sănătos, potrivit unui neurochirurg
Poliția a dat verdictul în accidentul lui Gigi Becali! Lovitură grea pentru miliardar: Ionuț Luțu...
Istoria necenzurată a cântecului care a înmuiat inima dictatorului Nicolae Ceauşescu. „Treceţi, batalioane române, Carpaţii”,...
Misterul simbolului pe care tot mai mulţi români îl au pe maşini
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
Ţara care suspendă vaccinarea cu serul Johnson & Johnson, în urma decesului unei tinere
EXCLUSIV. Vedete din România pe care vântul le-a lăsat în... posteriorul gol! La propriu!
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
VEȘTI BUNE! SCADE numărul persoanelor INFECTATE cu COVID, la CONSTANȚA
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Mesaje de Ziua Naţională a României: Citate pentru 1 Decembrie 2021. La mulţi ani, români!
Ungurii ne dau lovitura supremă. Ce au spun despre Ziua Națională a României
Blestemul lansat asupra Familiei Regale! Prințesa nu va putea fi fericită în veci. A plecat...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...