PENSIILE SPECIALE. Cu ce propuneri au venit partidele din România: Cea mai drastică impozitare, propusă de USR

Redactor:
Gandul
PENSIILE SPECIALE. Cu ce propuneri au venit partidele din România: Cea mai drastică impozitare, propusă de USR
Cu ce propuneri au venit partidele din România Cea mai drastică impozitare, propusă de USR / Sursă FOTO: Shutterstock

Pensiile speciale au revenit pe agenda parlamentarilor din România încă de la începutul crizei provocate de coronavirus. Partidele politice au venit cudiverse propuneri de impozitare a acestora astfel încât să se facă economie la bugetul statului în contextul în care Curtea Constituțională, ai cărei membri beneficiază de ele, a declarat neconstituțională eliminarea totală a pensiilor speciale.

Scena politică din România se învârte și în jurul problemei pensiilor speciale iar surse politice citate de Digi24 susțin că de la începutul săptămânii viitoare se va lucra intens pentru găsirea unei soluții care să fie constituțională.

Până în prezent, în Parlament, au fost depuse cinci proiecte referitoare la pensiile speciale.

Pensiile speciale – Propunerea PNL

Politicienii PNL au făcut mai multe modificări asupra unei ordonanțe a Guvernului prin care impozitarea pensiilor speciale este prevăzută până la 95%, însă prevede și excepții – militarii și polițiștii, segment majoritar care beneficiază de acest tip de pensii.

Impozitarea pensiilor speciale

  • 10% impozit – pensii speciale peste 2.000 de lei;
  • 60% impozit – pensii speciale peste 4.000 de lei;
  • 96% impozit – pensii speciale peste 7.000 de lei.

* excepții – pensiile militarilor și ale polițiștilor

„Pensiile militarilor și ale polițiștilor nu se apropie, sub aspectul cuantumului, de pensiile magistraților. Am ajuns în situația în care un judecător se va pensiona cu o pensie cu 20-30% mai mare decât salariul aflat în plată. Acolo a fost o problemă de populism, de necunoaștere, o problemă de neanaliză. Pensiile trebuie stabilite în raport de contributivitate, toți beneficiarii de pensii speciale ar trebui să fie subsumați acestui principiu”, a declarat pentru sursa citată senatorul liberal Daniel Fenechiu.

Pensiile speciale – Propunerea PSD

Politicienii PSD au depus în cursul anului trecut (2019) două proiecte. Însă în prezent pregătesc un un set de prevederi care să respecte decizia CCR.

Impozitarea pensiilor speciale – propunerea PSD

  • 70% impozit – pensii speciale peste 6.000 de lei;
  • 90% impozit – pensii speciale peste 9.000 de lei.

*propunerea nu prevede excepții

„Dacă exceptăm categorii profesionale, iar nu am făcut nimic, pentru că dincolo de demersul moral e nevoie de recuperarea banilor la bugetul de stat și dacă exceptăm categorii profesionale întregi, nu o să recuperăm bani. Înteleg nevoia de a regla sistemul de pensii, însă de aici până la a avea pensii de 70.000 de lei nu mai înțeleg, asta e o anomalie care trebuie corectată în cel mai scurt timp. Mai bine ne-am pune toți la masă să găsim un proiect corect din punct de vedere legal și constituțional”, a declarat Alfred Simonis, liderul deputaților PSD.

Pensiile speciale – Propunerea USR

Inițial, politicienii USR au susținut eliminaea totală a pensiilor speciale, însă în urma deciziei CCR, au decis cea mai drastică impozitare a pensiilor speciale.

Impozitarea pensiilor speciale – propunerea USR

  • 10% impozit – pensii speciale pete 2.000 de lei;
  • 90% impozit – pensii speciale peste 3.500 de lei.

*propunerea USR nu prevede excepții

„Diferența crucială dintre proiectul nostru și celelalte este că al nostru nu taxează decât pensia specială. Adică dacă cineva are și pensie contributivă, aia nu este taxată. Dintr-un total de 10 miliarde de lei care se dau pe pensii speciale putem economisi cam 6-7 miliarde de lei. Să nu facem proiecte doar de ochii lumii, adică un proiect care, de exemplu, nu ar privi militarii și magistrații înseamnă un proiect care nu ar privi 97% din pensiile speciale, adică hai să nu fim populiști”, a punctat deputatul USR Claudiu Năsui.

Pensiile speciale – Propunerea UDMR

Propunerea UDMR prevede doar impozitarea indemnizaiilor de vârstă care depășesc salariul net al președintelui României.

Impozitarea pensiilor speciale – propunerea UDMR

  • 10% impozit pentru pensiile speciale care depășesc inemnizația netă a președintelui României.

*propunerea UDMR nu prevede excepții

Pensiile speciale în bugetul statului

  • 9 miliarde de lei/an – pensii speciale: 8 miliarde de lei – pensiile militarilor și ale polițiștilor (aproximativ 160.000 de beneficiari/anual.

Cea mai mare pensie specială din România este de 77.000 de lei.

Inchide