Șoferii cu polițe RCA la City Insurance pot fi amendați începând de azi dacă nu au trecut la alt asigurător. Cât de mari sunt sancțiunile

Șoferii cu polițe RCA la City Insurance pot fi amendați începând de azi dacă nu au trecut la alt asigurător. Cât de mari sunt sancțiunile
Sediul City Insurance / Sursa foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 12/05/2022, 10:54
Actualizat: 12/05/2022, 11:04

Șoferii care au avut polițe de asigurare de răspundere civilă auto (RCA) încheiate la City Insurance nu mai sunt acoperiți în fața riscurilor din trafic începând de miercuri – adică la 90 de zile de când a devenit oficial falimentul companiei, chiar dacă pe document este trecută altă dată de valabilitate. Astfel, începând de joi, dacă nu au trecut la alt asigurător, șoferii pot fi amendați pentru lipsa RCA, iar, în cazul unor accidente, nu pot fi despăgubiți. Pentru diferența de primă din 11 mai până la data valabilității de pe polița de la City Insurance, asigurații pot solicita restituirea banilor de la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).

Asigurații se pot adresa FGA pentru recuperarea restului de primă plătită pentru polița RCA, dacă aceasta este valabilă până la o dată ulterioară zilei de 11 mai dar, pentru a fi asigurați, trebuie să încheie una nouă, valabilă de joi

Pe site—ul FGA sunt disponibile atât informații privind procedura și actele necesare pentru restituirea sumelor, dar și privind statusul cererilor depuse.

Tribunalul București a admis cererea de deschidere a procedurii de faliment formulată de ASF pe numele societății City Insurance pe data de 9 februarie 2022, iar conform Legii 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, articolul 262 „în termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, polițele de asigurare încheiate de societatea de asigurare/reasigurare încetează de drept; în aceleași condiții, se vor denunța și contractele de reasigurare”.

Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Sursa foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Autoritatea de Supraveghere Financiară a atras recent atenția că posesorii de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance trebuie să încheie o nouă asigurare, la un alt asigurător, până pe data de 11 mai 2022, altfel ei sunt pasibili de sancțiuni conform legii. Pentru absența unei asigurări RCA, sancțiunea este cuprinsă între 1.000 și 2.000 de lei, iar în baza Codului Rutier, Poliția poate decide, ca măsuri suplimentare, reținerea certificatului de înmatriculare al mașini sau reținerea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare.

Clienții City Insurance ale căror contracte de asigurare sunt denunțate automat pe 11 mai 2022 pot solicita returnarea părții din prima de asigurare proporțională cu perioada de valabilitate rămasă în vigoare, a precizat ASF.

Astfel, dacă polița a fost încheiată pe o perioadă de un an și expiră pe 11 septembrie 2022, clientul are dreptul de a solicita returnarea unei treimi din valoarea primei plătite (proporțional cu cele 4 luni din 12 rămase în vigoare). Clienții City Insurance pot solicita returnarea părții din primă și înainte de termenul de 11 mai, dacă decid denunțarea poliței din proprie inițiativă.

ASF a subliniat că persoanele implicate din postura de păgubit în accidente provocate de asigurați RCA ai City Insurance, care nu au cumpărat o poliță nouă după data de 11 mai 2022, nu vor putea fi despăgubite în baza poliței City Insurance, chiar dacă datele înscrise pe ea arată că se află încă în perioada de valabilitate. Terții păgubiți se pot adresa Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) pentru a fi despăgubiți din Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS), doar în situația în care accidentul a implicat și vătămări corporale sau decese. În caz contrar, terții păgubiți nu se pot adresa niciunui organism sau asigurător și vor fi nevoiți să se îndrepte împotriva șoferului vinovat pentru recuperarea prejudiciului.

Datele statistice ael ASF despre societatea City Insurance la 31 septembrie 2021, astfel, că este inclusă în calculul provind gradul de concentrare pe piața asigurări, care se menținea ridicat pentru primii asigurători din top la finalul lunii decembrie 2021. Astfel City Insurance era printre primii doi asigurători care cumulau aproximativ 61% din portofoliul de asigurări RCA din România: Euroins avea 35,39% din piață, iar City Insurance, 25,55%. City Insurance care deținea, după 9 luni din 2021, 43,06% din piață, conform raportului anterior al ASF, de până la ridicarea autorizației de funcționare pentru acest asigurător.

Care e procedura de recuprare a banilor

Conform  Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), la data de 11 mai 2022, când se va produce denunțarea automată a contractelor de asigurare, urmau să mai fie în vigoare 498.255 de polițe de asigurare RCA emise de City Insurance.

Potrivit FGA, pentru recuperarea primelor de asigurare datorate de asigurătorul în faliment, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, se va formula o cerere de plată de restituire a primei, Anexa nr. 9.

Este recomandat ca pentru fiecare poliță de asigurare în parte, creditorul de asigurare să transmită separat o cerere de plată-Anexa nr. 9.

FGA va soluționa cererile de plată în ordinea depunerii acestora, iar restituirile de primă se vor face doar dacă nu s-au înregistrat daune pe polițele respective.

Cererile de restituire de primă se pot transmite prin una căile:

  • Online: https://www.fgaromania.ro/cerere-de-plata-privind-acordarea-restituirii-de-prima-anexa-9
  • Prin email, la adresa: [email protected]
  • Prin Poștă, la adresa: Str.Vasile Lascăr 31, București 020492, Romania
  • Orice alte mijloace care asigură transmiterea textului.

Cererea de restituire primă -Anexa nr. 9, trebuie însoțită de următoarele documente:

– Împuternicire/Procură, dacă este cazul;

– Copie act identitate

– Copie poliță de asigurare;

– Copie dovada plății primelor de asigurare, în cazul plății primelor în rate;

– Dovada denunțării contractului de asigurare înregistrată/transmisă la asigurător.

Pentru polițele de asigurare care au încetat de drept, nu mai poate opera denunțarea unilaterală a contractului.

FGA va realiza calculul sumelor de restituit, indiferent de tipul de asigurare pentru care se solicită restituirea diferenței de primă. Sumele aprobate la plată vor fi virate în contul creditorilor de asigurare, precizează instituția.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Cum s-a îmbogățit peste noapte un cuplu de britanici! Cei doi au găsit un vas...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Va fi obligatoriu pentru mașinile pe benzină sau motorină. Intră în vigoare din 1 mai
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului