VIDEO EXCLUSIV | Cum să ai curent în casă prima dată la 97 de ani. O asociație din energie instalează panouri fotovoltaice în gospodării rupte de lume

Publicat: 18/09/2023, 09:30

A avea un bec aprins în casă, un frigider sau o priză pentru încărcat telefonul mobil este un lux pentru sute de localnici din zona – pitorească de altfel – a Munților Călimani – Colibița, din județul Bistrița – Năsăud. Sunt oameni care sunt atât de departe de un stâlp de curent, încât o investiție în rețea, pentru a fi alimentați cu electricitate, pare o utopie. Aproximativ o sută de gospodării din această zonă au identificate de membrii și voluntarii care ajută Asociația Energia Inteligentă (AEI), cu sprijinul autorităților locale, iar, până în prezent, în această zonă au fost dotate cu panouri fotovoltaice 12. Numărul total al caselor pe care au fost montate astfel de instalații bazate pe energia regenerabilă în cei trei ani de la debutul programului este de 34.

Maria Ispravă a reușit abia la aproape 100 de ani să renunțe la lampa pe gaz pe care o folosea în gospodăria aflată la aproximativ doi kilometri de rețeaua de electricitate. Trăiește cu soțul ei, George Ispravă, în vârstă de 94 de ani, și o nepoată, de 62 de ani, Sabina Șut, care îi îngrijește deja de 31 de ani, iar până în iulie aveau lumină de la lampa cu petrol și mergeau devreme la culcare.

„Cu petrol era mai greu, e mai simplu cu bec, se vedea și mai urât”, povestește doamna Sabina.

„Vai, bine e cu curent, bine e, că nu stăm pe întuneric. Atâția ani am dus-o vai de capul nostru cu petrol de-ăla rău. Când e iarnă, cât de lungi sunt nopțiile, să stai să n-ai”, spune bătrâna de aproape 100 de ani, bucuroasă că are musafiri în gospodăria lor izolată.

Ca să ajungi la mica lor gospodărie, pe drumul abrupt și accidentat, poți urca ori cu mașina 4×4 sau căruța, iar cu toate veniturile lor adunate abia trăiesc, din 305 lei, toți trei.

Maria, George și Sabina au acum curent electric, în gospodăria lor izolată

Sabina e cea care merge de trei ori pe săptămână la picior o jumătate de oră peste deal pentru a face cumpărături și în sat își și încărca și telefonul cu butoane, care, neavând acces la internet, o ține o săptămână.

Au un radio cu baterii, unde aud ce se mai întâmplă în lume. Ea îngrijește bătrânii, deși ușor nu e, pentru că sursa de apa nu este chiar aproape, și gătește, puțin și des, să nu se strice, pentru că nu poate visa să cumpere un frigider mic, chiar dacă și-ar dori și acum ar avea și cum să îl pună în funcțiune.

Temele la lanternă

Mărioara Tănase e o bunică de 67 de ani, care trăiește într-o casă minusculă și are grijă de doi dintre cei 14 nepoți pe care i-au făcut cei cinci copii, după ce soțul ei a murit, acum nouă ani.
„Eu am avut cinci copii, toți căsătoriți, dar aista a avut mai puțin noroc, și l-am ajutat cât pot. Când nu mai pot, nu mai pot”, spune Mărioara Tănase.

În casa care se vede în apropiere are vecini doar vara, iarna era singură.

Copiii familiei Tănase se bucură de cadouri

Îi ajută pe cei mici la teme, pe care le făceau la lampă, așa cum a făcut și ea în copilărie, și îi trimite în fiecare zi la școală.

Marian are 10 ani și se visează pompier, Petrică, la cei 9 ani, ar vrea să fie un fotbalist celebru. La câteva sute de metri e primul stâlp de curent, dar nu spera să aibă un bec sau un frigider care să meargă în casă, cum are din iunie. Muncește pentru fiecare ban, „vreo doi mieluți, două văcuțe, găini, porci”, dar un venit constant e mereu incert, pentru că mama băieților tot vine și pleacă de acasă, iar tatăl lor muncește cu ziua, când e de lucru prin comună.

„De nouă ani, de când a murit soțul meu și m-a mângăet copiii ăștia. Atâta m-am plâns și atâta umblam pe aicea, că rămâi și te desparți și nu mai ai la cine pune o vorbă și plângeau și ei și ziceau copiii «Nu muri, buna» și a trebuit să promit că mor numai când se însoară ei.

Nu le-am mai spus durerile mele și ne descurcăm, unul face una, altul, alta. Să mi-i văd pe la casa de copii, nu am putut”, spun Mărioara Tănase.

„Le place la școală, numai o zi au lipsit, i-am pregătit, s-o dus, o venit. Atât de vioi mi-s, așa vioi vin, când intră pe poartă, Doamne, îmi crește sufletul”, povestește bunica mândră. Cu ajutorul asociației, ei au primit câte un laptop pentru a se pregăti pentru școală, acum că îl pot cupla la curent.

Provocările programului

Familiile Ispravă și Tănase sunt două dintre cele 34 de gospodării, cu venituri mici, copii, bătrâni, pe care Asociația Energia Inteligentă (AEI) le-a ajutat să le cumpere, să le transporte pe trasee off road și să le monteze panouri fotovoltaice, cu o capacitate de 1,3kW și două baterii de stocare, care însumează 2 kW, care ajung pentru câteva becuri, un televizor și un frigider mic și alte mici dispozitive electronice.

În medie, pentru fiecare gospodărie, investiția a fost între 3.000 și 5.000 de euro, iar montajul a durat câteva ore spre o zi. Odată montate, oamenii devin proprietarii echipamentelor și nu au nici factură de plătit lunar la curent.

Dumitru Chisăliță, președintele AEI, admite că este din ce în ce mai greu să continue programul, atât din cauza provocărilor financiare, dar mai ales a deficitului de oameni disponibili și dispuși să renunțe pentru asta la lucrări mai bănoase.

„Problema este că, pe măsură ce trece timpul, lucrurile sunt tot mai greu accesibile din perspectiva resurselor, atât resursa financiară, cât și resursa umană. Să aduci șase oameni să stea o săptămână ca să facă cinci case este total nerentabil pentru firmele acelea, când într-o săptămână câștigă proiecte la 50 de case”, spune Dumitru Chisăliță.

„Aici este un element de subzistență energetică, aici e o sărăcie energetică extremă”, adaugă președintele AEI.

Pentru a spori șansele să ajute în continuare oamenii să capete acces la curent, Dumitru Chisăliță a făcut public că discută cu oficialii Ministerului Energiei, cu care există în prezent o înțelegere verbală pentru a pune bazele unui parteneriat, în cadrul căruia reprezentanții AEI să identifice cazurile și tipologia gospodăriilor care nu sunt racordate, urmând ca ulterior să se discute care sunt cele mai adecvate și realizabile soluții.

„Discutăm cu Ministerul Energiei, avem un înțelegere verbală, dar să sperăm că vom crea un parteneriat între Ministerul Energiei și asociație. Primul lucru dorim să încercăm să facem o identificare concretă în teren câte imobile sunt, în funcție de numărul, tipul și amplasamentul acestora. Și atunci noi sperăm că, dacă acest parteneriat se va materializa într-un interval de timp determinat, să putem să facem această identificare în teren și după care să venim cu măsuri concrete pe tipuri de, hai să spunem, tipo-dimensiuni de astfel de imobile fără energie”, a conchis Dumitru Chisăliță.

CITIȚI ȘI:

Coșmarul facturilor mărite la ENERGIE și gaze ar putea reveni din toamnă. Dumitru Chisăliță: „Va fi mai mult decât o dublare în facturi”

Cum ar arăta 13 combinații de prețuri care s-ar putea regăsi pe facturile de energie electrică ale locuințelor. Expert în energie: „Sunt prevederi absolut halucinante”

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Devine ilegal de astăzi, 28 APRILIE. Legea se aplică deja în toată ROMÂNIA
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
VIDEO. Profesoara concediată din cauza pozelor indecente de pe net le-a râs în față părinților...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Un rezervor uriaș de apă a fost găsit ascuns adânc sub suprafața Pământului