ANALIZĂ WSJ | Nikolai Patrușev, mâna dreaptă a lui Putin, a pus în practică asasinarea lui Prigojin, liderul Wagner

ANALIZĂ WSJ | Nikolai Patrușev, mâna dreaptă a lui Putin, a pus în practică asasinarea lui Prigojin, liderul Wagner
Sursa FOTO/ Mediafax
Publicat: 22/12/2023, 13:44
Actualizat: 22/12/2023, 17:46

Nikolai Patrușev, fost șef al FSB-ului și actualul secretar al Consiliului de Securitate al Rusiei, a fost cel care a dat ordinul de asasinare a lui Evgheni Prigojin, la comanda lui Putin, susține o analiză făcută de Wall Street Journal. Patrușev este un aliat de top al liderului rus de zeci de ani, fiind în actuala funcție din anul 2008. El este considerat unul dintre oamenii cei mai loiali oameni ai lui Vladimir Putin, făcând parte din așa-numitul „cerc zero” din jurul președintelui rus.

Pe asfaltul unui aeroport din Moscova la sfârșitul lunii august, Evgheni Prigojin a așteptat ca avionul său Embraer Legacy 600 să termine un control de siguranță înainte de a putea decola. Șeful mercenarilor Wagner se îndrepta atunci acasă la Sankt Petersburg cu alți nouă oameni la bord, printre care și Dimtry Utkin, co-fondatorul grupului militar.

În timpul întârzierii, nimeni din interiorul cabinei nu a observat că un mic dispozitiv exploziv a fost montat sub aripă, scrie Wall Street Journal.

Când avionul a decolat, a urcat timp de aproximativ 30 de minute până la 28.000 de picioare, înainte ca aripa avionului să explodeze, ceea ce a dus la prăbușirea aeronavei. Toate cele 10 persoane au fost ucise, inclusiv Prigojin, proprietarul grupului Wagner.

Asasinarea a fost în pregătită cu două luni înainte și a fost aprobată de cel mai vechi aliat și confident al președintelui rus Vladimir Putin, un fost spion KGB pe nume Nikolai Patrușev, potrivit oficialilor de informații occidentali, citați de WSJ.

Kremlinul a negat implicarea în moartea lui Prigojin, iar președintele rus Vladimir Putin a oferit o explicație oficială pentru prăbușirea avionului fostului său prieten, sugerând că o grenadă de mână a fost detonată la bord.

Patrușev l-a avertizat pe Putin de puterea politică pe care i-o dă în Ucraina lui Prigojin

Patrușev l-a avertizat de mai mult timp pe Putin de faptul că există o dependență a Moscovei de Wagner în Ucraina, ceea ce îi conferea lui Prigojin putere politică și militară care amenința din ce în ce mai mult Kremlinul.

Cu zeci de mii de trupe și cu operațiuni în domeniul extracției de aur, Wagner culegea diamante din Africa, dându-i astfel lui Prigojin posibilitatea de a gestiona un imperiu de miliarde de dolari, așa cum relevă și imaginile de la percheziția efectuată în vila oligarhului, după moartea sa.

Însă, întors înapoi în Rusia și pe câmpul de luptă din Ucraina, confruntările sale publice cu cei mai loiali membri ai armatei în privința evoluției războiului din Ucraina l-au adus pe Prigojin pe o poziție de coliziune cu Kremlinul, mai ales după ce a intrat în conflict direct cu șeful armatei ruse, un apropiat de-al lui Putin, Serghei Șoigu.

Atunci când conflictul s-a transformat într-o revoltă totală la sfârșitul lunii iunie împotriva comandanților militari ai Rusiei – cu un marș armat asupra Moscovei al unora dintre cei 25.000 de luptători și tancuri ale lui Wagner – Patrușev a intervenit pentru a înlătura cea mai mare provocare de până acum pentru conducerea lui Putin de peste două decenii. Astfel, Patrușev a văzut în acest moment o oportunitate de a-l elimina definitiv pe Prigojin, precizează WSJ.

Gestionarea lui Prigojin de către Patrushev l-a ajutat pe Putin să preia controlul înaintea alegerilor prezidențiale de anul viitor, alegeri care sunt mimate de câțiva zeci de an în Rusia, având în vedere că Putin își „creează” propria opoziție. Până în prezent 16 candidați s-au înscris în cursa pentru Kremlin, alături de Putin, candidați cel mai probabil aflați sub autoritatea Moscovei. (detalii AICI)

Cine este Nikolai Patrușev?

Patrușev, în vârstă de 72 de ani, este în prezent Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei. Foștii săi colegi îl descriu ca pe un birocrat sobru care, la fel ca Putin, respinge mass-media, bazându-se pe lecturile zilnice despre lume de la serviciile de securitate ale Rusiei.

La fel ca Putin, s-a alăturat serviciilor de spionaj în anii 1970 și a rămas în serviciu până la prăbușirea Uniunii Sovietice, când mai mulți ofițeri din fostul KGB s-au regrupat la noi locuri de muncă mai profitabile în sectorul privat în curs de dezvoltare al Rusiei.

Nikolai Patrușev vede Rusia blocată într-o luptă cu SUA , despre care a spus că vrea să fure petrolul și mineralele Rusiei. Discursurile sale sun îmbibate de teorii ale conspirației.

La începutul acestui an, el a declarat pentru ziarul rus Izvestia că SUA complotează să preia Rusia, deoarece o erupție vulcanică masivă din Wyoming ar putea să o facă în curând nelocuită, amintește analiza WSJ.

CITIȚI ȘI:

Povestea lui Evgheni Prigojin, vânzătorul de hotdog care a ajuns „bucătarul lui Putin” și șeful temutei grupări Wagner care a amenințat Moscova

EXCLUSIV | Când și cum ne alegem președintele? / Ciolacu propune parlamentare între prezidențiale/ Ciucă vrea comasare / Ce spune Opoziția

EXCLUSIV | UDMR propune comasarea alegerilor locale cu un tur de prezidențiale / Stroe: Vorbim de pre-simplificarea procesului electoral

EXCLUSIV VIDEO | Se unește PNL cu PSD în 2024? Cristian Pîrvulescu: Este firesc ca PNL să meargă singur, mai ales la alegerile europene

EXCLUSIV VIDEO | Cum va arăta anul politic 2024? Politolog: O victorie a AUR la europarlamentare ar reseta toate tendințele electorale din România

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. Ceasul celui mai bogat pasager de pe Titanic a fost vândut la licitaţie pentru...
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
FOTO. Ioana Marcu, soția lui Ciprian Marica, apariție îndrăzneață cu bustul generos la vedere!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Bilanț dezastruos pentru ruși, potrivit oficialilor britanici. Pierderile Rusiei în Ucraina se apropie de jumătate...
Ce amendă riscă românii care stau la bloc și nu respectă legea. O femeie din...
Boala care se răspândește RAPID în lume! Record de îmbolnăviri: experții avertizează populația
O româncă stabilită în Spania arată ce găteşte cu alimentele pe care le găseşte prin...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Tragedie în stațiunea Mamaia. Un bărbat s-a înecat în mare, chiar în ziua de Florii
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
SE CONFISCĂ mașina pe loc. Decizie pentru cei care merg să facă ITP-ul
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
O celebră influenceră de pe TikTok a fost împușcată mortal în fața casei sale. Motivul...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Eliza Natanticu, la un pas de moarte după ce a luat o bacterie din spital:...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Carl Benz, inventatorul primului automobil modern. „Primul meu client a fost nebun. Al doilea voia...