Comisia Europeană recomandă Consiliului să acorde Ucrainei, Moldovei și Georgiei statutul de țară candidată la Uniunea Europeană

Comisia Europeană recomandă Consiliului să acorde Ucrainei, Moldovei și Georgiei statutul de țară candidată la Uniunea Europeană
Ursula von der Leyen, președinta CE / Sursa: CE
Publicat: 17/06/2022, 16:23

Comisia Europeană recomandă Consiliului UE să confirme perspectiva Ucrainei, a Moldovei și a Georgiei de a deveni membre ale UE, a transmis, vineri, Executivul comunitar. Decizia a fost anunțată la câteva zile după ce președintele CE, Ursula von der Leyen, a vizitat țara care a fost invadată, din 24 februarie, de trupele militare rusești și la o zi de la vizita la Kiev a președintelui Românei, Klaus Iohannis, al Franței, Emmanuel Macron, a cancelarului german, Olaf Scholz, și a premierului italian, Mario Draghi.

Comisia Europeană recomandă Consiliului să confirme perspectiva Ucrainei, a Moldovei și a Georgiei de a deveni membre ale UE și își prezintă avizele privind acordarea statutului de țară candidată, a anunțat, vineri, Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Ursula von der Leyen, președinta CE, a spus că ucrainenii sunt „gata să moară” pentru perspectiva europeană: „Vrem ca ei să trăiască cu noi în visul european”. Acest lucru se întâmplă, desigur, în condițiile în care țara va efectua o serie de reforme importante suplimentare, a adăugat Ursula von der Leyen. „În opinia Comisiei, Ucraina a demonstrat în mod clar aspirația țării și determinarea țării de a se ridica la valorile și standardele europene”, a mai spus șefa Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a ajuns în 11 iunie la Kiev, de unde a transmis: Vom evalua progresul înregistrat de Ucraina pe calea europeană. Ea a fost urmată joi de Klaus Iohannis, Emmanuel Macron – după vizita sa în România, Olaf Scholz și Mario Draghi.

„Ucraina este, în general, foarte avansată în ceea ce privește atingerea stabilității instituțiilor”

„Astăzi, 17 iunie, ca răspuns la invitația Consiliului, Comisia Europeană și-a prezentat avizele privind cererile de aderare la UE depuse de Ucraina, Georgia și Republica Moldova. Avizele de astăzi se bazează pe evaluarea Comisiei din perspectiva celor trei seturi de criterii de aderare la UE convenite de Consiliul European: criteriile politice, criteriile economice și capacitatea fiecărei țări de a-și asuma obligațiile care decurg din calitatea de membru al UE (acquis-ul UE). Avizele țin cont, de asemenea, de eforturile depuse de Ucraina, Moldova și Georgia pentru respectarea obligațiilor care le revin în temeiul acordurilor de asociere, inclusiv pentru implementarea zonelor de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare, care acoperă părți semnificative din acquis-ul UE”, a anunțat Reprezentanța CE în România, printr-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, Comisia Europeană a constatat că Ucraina este, în general, foarte avansată în ceea ce privește atingerea stabilității instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților, a continuat să înregistreze un bilanț macroeconomic puternic, a demonstrat o reziliență remarcabilă în ceea ce privește stabilitatea macroeconomică și financiară, fiind totodată necesar să continue reformele economice structurale ambițioase, și a realizat o apropiere treptată a legislației sale de elemente substanțiale ale acquis-ului UE în multe domenii.

„Pe această bază, Comisia recomandă ca Ucrainei să i se ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene. Ar trebui să i se acorde statutul de țară candidată plecând de la premisa că trebuie luate măsuri în mai multe domenii”, potrivit Comisiei.

În ceea ce privește Moldova, concluzia Comisiei Europene este că aceasta are o bază solidă pentru a atinge stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților; politicile macroeconomice sunt suficient de solide și s-au înregistrat progrese în ceea ce privește consolidarea sectorului financiar și a mediului de afaceri, dar mai trebuie întreprinse reforme economice esențiale; țara a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.

La fel, Comisia recomandă ca Moldovei să i se ofere perspectiva de a deveni membră a Uniunii Europene, plecând de la premisa că trebuie luate măsuri în mai multe domenii.

Referitor la Georgia, pentru care are aceleași recomandări, Comisia Europeană estimează că țara are baza pentru a atinge stabilitatea instituțiilor care garantează democrația, statul de drept, drepturile omului și respectarea și protecția minorităților, chiar dacă evoluțiile recente au subminat progresele înregistrate de această țară; a atins un nivel bun de stabilitate macroeconomică, are un bilanț solid în ceea ce privește politica economică, precum și un mediu de afaceri favorabil, dar trebuie să întreprindă reforme suplimentare pentru a îmbunătăți funcționarea economiei sale de piață; în general, a stabilit o bază solidă pentru continuarea alinierii la acquis-ul UE.

Care sunt etapele următoare

„Ucraina, Moldova și Georgia împărtășesc aspirația puternică și legitimă de a adera la Uniunea Europeană. Astăzi, le transmitem un semnal clar de sprijin în această privință, tocmai într-un moment în care se confruntă cu circumstanțe dificile. Facem acest lucru confirmându-ne cu fermitate valorile și standardele europene, stabilind calea pe care trebuie să o urmeze pentru a adera la UE. Avizele Comisiei marchează un punct de cotitură în relațiile noastre, aceasta fiind o zi istorică pentru locuitorii Ucrainei, Moldovei și Georgiei. Confirmăm că locul lor este, când va veni momentul, în Uniunea Europeană. Următoarele etape sunt acum în mâinile statelor membre”, a declarat Ursula von der Leyen, confirm sursei citate.

„Am lucrat rapid și eficient ca să putem prezenta avizele în timp record. Ne așteptăm ca statele membre să adopte decizii în această privință în zilele următoare, dar țările partenere ar trebui să înceapă deja să facă progrese referitoare la reformele esențiale menționate în recomandarea noastră. Acest lucru este esențial pentru ca Ucraina, Moldova și Georgia să avanseze pe calea aderării la UE”, a spus și Olivér Várhelyi, comisarul pentru vecinătate și extindere/

Pe baza avizelor Comisiei Europene, statele membre ale UE vor trebui să decidă în unanimitate cu privire la etapele următoare.

Cererile de aderare la UE depuse de Ucraina, Georgia și Moldova vor fi discutate în cadrul următorului Consiliu European din 23 și 24 iunie, ținându-se cont de avizele Comisiei. „Între timp, UE își menține angajamentul de a continua să consolideze legăturile și să aprofundeze relațiile de parteneriat pentru a sprijini Ucraina, Moldova și Georgia, în concordanță cu acordurile noastre de asociere și zonele de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare”, arată Comisia.

La 28 februarie 2022, Ucraina și-a depus cererea de aderare la UE.

La 3 martie 2022, Georgia și Republica Moldova și-au depus cererile de aderare la UE.

La 7 martie, Consiliul Uniunii Europene a invitat Comisia să își prezinte avizele cu privire la aceste cereri. Ucraina a primit partea din chestionar referitoare la criteriile politice și economice la data de 8 aprilie 2022, iar partea referitoare la acquis-ul UE la data de 13 aprilie. Ucraina și-a transmis răspunsurile la data de 17 aprilie și, respectiv, 9 mai. Georgia și Moldova au primit prima parte din chestionar referitoare la criteriile politice și economice la data de 11 aprilie 2022, iar partea referitoare la acquis-ul UE la data de 19 aprilie. Moldova și-a transmis răspunsurile la data de 22 aprilie și, respectiv, 12 mai. Georgia și-a transmis răspunsurile la data de 2 mai și, respectiv, 10 mai, arată sursa citată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult