Cum descrie un localnic MOMENTUL prăbușirii avionului în care se afla Prigojin: „Am văzut un fum alb. Totul era în flăcări”

Cum descrie un localnic MOMENTUL prăbușirii avionului în care se afla Prigojin: Am văzut un fum alb. Totul era în flăcări
Publicat: 24/08/2023, 16:15
Actualizat: 24/08/2023, 16:19

Moartea lui Evgheni Prigojin, în urma prăbuşirii unui avion la bordul căruia liderul grupului de mercenari Wagner, a tulburat „apele”, ridicând mai multe semne de întrebare cu privire la autenticitatea informației.

În timp ce există voci care susțin că moartea lui Prigojin ar fi o înscenare bine ticluită și pusă la punct de-o manieră absolut credibilă, iată că investigatorii ruși ar fi identificat deja cadavrul lui Evgheni Prigojin, după un deget lipsă la o mână, scrie canalul Telegram VchK-OGPU, citând surse apropiate de gruparea paramilitară. De asemenea, la locul prăbușirii avionului ar fi fost găsit telefonul său.

„A fost doar o bubuitură, iar eu m-am uitat în sus și am văzut fum alb”

Vitaly Stepenok, un locuitor în vârstă de 72 de ani din satul Kuzhenkino, a povestit pentru CNN ce s-a întâmplat când avionul care se crede că îl transporta pe liderul Wagner, Evgheni Prigozhin, s-a prăbușit.

Acesta a spus că a auzit mai întâi o bubuitură puternică, moment în care s-a temut că avionul va ateriza pe casele din Kuzhenkino, care se află aproximativ la jumătatea distanței dintre orașele Moscova și Sankt Petersburg.

„De obicei, dacă o explozie are loc la sol, se aude un ecou, dar a fost doar o bubuitură, iar eu m-am uitat în sus și am văzut fum alb. O aripă a zburat într-o direcție, a zburat și fuselajult alunecând apoi în jos pe o aripă. Nu a plonjat în picaj, ci a planat”, a declarat Stepenok.

După prăbușire, Stepenok a spus că a sărit pe bicicletă, ajungând la locul accidentului în 20 de minute.

„Totul era în flăcări. Oamenii se plimbau de colo-colo. Au târât pe cineva afară, rămășițele lui”, a conchis localnicul.

Printre victime se numără și Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Prigojin

O înregistrare video pare să surprindă prăbuşirea unui avion privat de tip Embraer Legacy, la bordul căruia se aflau zece persoane, inclusiv Evgheni Prigojin, şeful grupării paramilitare ruse Wagner.

Accidentul aviatic a avut loc miercuri, în regiunea Tver, la nord-vest de Moscova, relatează Reuters. Printre victime se numără și Dmitri Utkin, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Prigojin.

Zilele șefului Wagner erau „numărate” de Putin?

Părerea multora, atât dintre vocile apropiate Kremlinului, dar și ale Occidentului, rămâne însă aceea că Evgheni Prigojin a fost „executat” la ordinul lui Putin, după ce acum câteva luni a pornit o insurecție împotriva regimului.

Tentativa de lovitură de stat s-a sfârșit cu un așa-zis armistițiu, dar nu puțini se îndoiau de faptul că zilele șefului Wagner sunt numărate.

După scurta insurecție a lui Prigojin împotriva guvernului rus în iunie, grupul Wagner și-a mutat atenția de la Ucraina către operațiunile sale în națiunile africane.

Prigojin tulbură apele și după moarte

Vestea morții lui Evgheni Prigojin, liderul celei mai temute armate private din lume, Wagner, s-a răspândit cu rapiditate pe tot globul, însă nu toată lumea ar fi dat crezare acestei informații, ținând cont de istoria grupului Wagner și de relațiile lui cu Putin.

Avionul lui Evgheni Prigojin s-a prăbușit miercuri, 23 august, în regiunea Tver, după ce decolase de pe „Șeremetievo”, din Moscova, cu destinația Sankt Petersburg.

 „Rămâne de văzut dacă acesta este de fapt șeful Wagner sau cineva care călătorea sub numele de Evgheni Prigojin. Știm că Prigojin obișnuia să folosească pseudonime, dar în același timp avea și persoane care-i foloseau numele în călătorii, o măsură de securitate pe care acesta o lua”, a declarat analistul politic Keir Giles.

„Noi suntem patrioții patriei noastre”

După ce Putin i-a acuzat pe mercenarii Wagner de „trădare” și de faptul că „au înfipt un cuțit în spatele” armatei ruse, Prigojin nu a întârziat cu replica președintelui rus, afirmând  că sunt „patrioți” care nu își doresc „ca țara să trăiască în continuare în corupți și minciună.”

„În legătura cu trădarea de patrie, președintele a greșit profund. Noi suntem patrioții patriei noastre. Am luptat și luptăm. Nimeni nu are de gând, la cererea președintelui, a FSB-ului sau a altcuiva, să se predea. Nu ne dorim ca țara să trăiască în continuare în corupție, minciună și birocrației”, a spus Prigojin, într-o declarație audio publicată pe Telegram.

Lista completă a pasagerilor aflați la bord

Prezenţa şefului grupării paramilitare ruse Wagner la bord a fost confirmată miercuri seara de către autorităţile ruse. La bord se aflau mai mulţi colaboratori de-ai săi de rang înalt. Rosaviația a publicat lista cu oamenii aflați în avion.

Este vorba despre Serghei Propustin, Evgheni Makarian, Aleksandr Totmin, Valeri Cekalov, Dmitri Utkin, Nikolai Matuseev și Evgheni Prigojin, toți pasageri, și pilotul Aleksei Levșin, copilotul Rustam Karimov și Kristina Raspopova, însoțitoare de zbor. Cekalov era un alt adjunct al lui Prigojin, responsabil cu serviciul de securitate al Wagner.

  • Dmitri Utkin a fost unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Prigojin, o altă figură cheie în Wagner. Fost ofițer GRU și mercenar care activase în Siria, el fusese implicat în organizarea marșului spre Moscova, din iunie.
  • Valeri Cekalov a fost alături de liderul Wagner încă din anii 2000, potrivit observatorului rus Giorgi Revișvili, relatează BBC. Nu numai că era responsabil de logistica grupării Wagner, dar a supravegheat și contractele lui Prigojin de furnizare de alimente pentru armată, precum și proiectele de peste mări care implicau explorarea geologică, producția de petrol sau agricultura.
  • Evgheni Makaryan era un fost ofițer de poliție de district, care s-a alăturat lui Wagner în martie 2016, potrivit site-ului de investigații Dossier Center. El luptase pentru grupul de mercenari din Siria, iar indicativul său era „Makar”.
  • Serghei Propustin a fost luptător Wagner din 2015. El era cunoscut cu indicativul „Kedr” și a luptat în cel de-al doilea război cecen, notează sursa citată.
  • Alexandru Totmin era cunoscut după indicativul „Tot”. El posta deseori imagini pe Instagram cu stilul său de viață strălucitor, potrivit jurnalistului Michael D Weiss. Nikolai Matuseev sau Nikolai Matusevich s-a alăturat grupării Wagner din 2017.

CITEȘTE ȘI:

Prigojin a declanșat REVOLUȚIA în Rusia! / Moscova, sub teroare, orașul Rostov pe Don a „căzut” în mâinile Wagner! – VIDEO

ULTIMA ORĂ! Putin, primul AVERTISMENT după revolta lui Prigojin. „Ne confruntăm cu o trădare, responsabilii vor fi aduși în fața justiției”

Moartea lui Prigojin, o ÎNSCENARE? „Avea persoane care-i foloseau numele în călătorii

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
'O sfidează pe soția lui Florin Piersic!' Scandal cu femeia nelipsită de lângă marele actor,...
FOTO. Imaginile anului cu romanticul Ilie Năstase în timp ce își sărută cu foc soția!...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Reghecampf dă de pământ cu Anamaria Prodan. Declarații incendiare făcute de fostul soț
Veste mare în showbiz! Este ÎNSĂRCINATĂ pentru prima dată. Vestea i-a uimit pe toți, deși...
O româncă se plânge că "francezii sunt o naţie de nesuferiţi". Tânăra povesteşte cât de...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
S-a aflat cauza morții lui Bogdan, asistentul veterinar găsit fără suflare în propria mașină. Ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
UNGARIA, de nerecunoscut. Răsturnare absolută de situație în țara de LÂNGĂ ROMÂNIA
Opinia medicului Cătălin Cîrstoiu, în cazul Florin Piersic. Procedura recomandată într-o astfel de situație
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
A fost găsită o nouă proprietate a luminii