Cutremur puternic în insula Creta. Cel puțin o persoană a murit | FOTO, VIDEO

Cutremur puternic în insula Creta. Cel puțin o persoană a murit | FOTO, VIDEO
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 27/09/2021, 15:51

Un cutremur de 5,8 grade pe scara Richter s-a produs în cursul zilei de luni pe insula Creta din Grecia, a anunțat Institutul Seismologic din această țară.

Seismul a fost evaluat la 6 grade pe scara Richter de către Institutul de Seismologie din Statele Unite (USGS), dar și de către Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC), informează Euronews.

Cutremurul a avut loc la 20 de kilometri de Heraklion, la o adâncime de zece kilometri.

Insula a fost apoi zguduită de alte șase cutremure mai mici în decurs de două ore. Cea mai puternică replică s-a înregistrat la 20 de minute după cutremurul principal și a atins 4,6 grade pe scara Richter, potrivit EMSC.

Instituția a adăugat că replicile ar putea continua să fie resimțite „în următoarele ore/zile”.

Cutremur în Grecia: Un muncitor a murit după ce biserica pe care o renova s-a prăbușit peste el

Nou înființatul Minister al Schimbărilor Climatice și Protecției Civile a anunțat că, potrivit informațiilor „de la autoritățile competente, sunt raportați un mort și nouă răniți”.

Decesul s-a înregistrat în localitatea Arkalohori, unde s-au înregistrat cele mai mari pagube. Este vorba despre un muncitor care lucra într-o biserică în momentul seismului și care a murit după ce clădirea s-a prăbușit peste el.

Ministerul Schimbărilor Climatice și Protecției Civile a evaluat magnitudinea seismului la 5,8, iar ministrul Christos Stylianides a anunțat că se va deplasa în Creta pentru a evalua situația.

Primarul din Heraklion, Vassilis Lambrinos, a declarat pentru televiziunea greacă Skai că școlile au fost toate evacuate și urmează să fie evaluate pentru a vedea dacă există daune la structurile de rezistență ale acestora.

„Este un cutremur la care nu ne aşteptam; pentru moment sunt replici de 4,5”, a indicat seismologul Efthymis Lekkas, preşedintele agenţiei de protecţie la cutremure.

Grecia este o țară cu puternică activitate seismică. Un cutremur cu magnitudinea de 7 grade pe scara Richter s-a produs în Marea Egee în 31 octombrie 2020. Seismul a ucis 37 de persoane în orașul Izmir din Turcia și doi copii pe insula greacă Samos.

Ultimul seism mortal s-a produs la data de 3 martie în centrul Greciei, în Elassona, lăsând în urmă un mort şi zece răniţi, precum şi pagube extinse.

MAE: Nu sunt români printre victime

Ministerul Afacerilor Externe de la București a anunțat că până în acest moment nu sunt victime de cetățenie română ale seismului din Creta.

MAE mai anunţă că au fost întreprinse demersuri, în regim de urgenţă, pe lângă autorităţile elene, în vederea obţinerii unor informaţii suplimentare cu privire la cetăţenia persoanelor afectate şi starea acestora de sănătate, informează Agerpres.

Ambasada României la Atena continuă dialogul atât cu autorităţile elene, cât şi cu reprezentanţii comunităţii româneşti din zonă, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale şi cu stricta respectare a măsurilor adoptate de autorităţile elene în contextul pandemiei de COVID-19.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728875, +30 210 6728879, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei: +30 6978996222.