Doi turiști români, plasați în carantină în Grecia, după ce au fost diagnosticați cu COVID-19 la graniță

Redactor:
Madalina Prundea
Doi turiști români, plasați în carantină în Grecia, după ce au fost diagnosticați cu COVID-19 la graniță
Încă doi turiști români au fost depistați cu Covid-19, în Grecia

Doi turiști români au anunțat misiunea diplomatică de la Atena că au fost confirmați cu COVID-19, în urma testării la intrarea pe teritoriul Greciei, a transmis Ministerul Afacerilor Externe.

Doi cetățeni români au fost confirmați pozitiv, după controlul de la intrarea pe teritoriul elen, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe, sâmbătă, printr-un comunicat de presă. Informația a fost transmisă după ce cei doi au notificat Ambasada României la Atena cu privire la starea lor.

Potrivit reprezentanților MAE, turiștii au intrat în Grecia înainte de intrarea în vigoare a obligației de a prezenta un test pentru COVID-19 cu rezultat negativ și pe aeroporturi, respectiv din 28 iulie, nu doar la punctul de trecere a frontierei terestru. Această măsură nu exclude însă posibilitatea efectuării unor testări aleatorii sau obligația turiștilor de a completa formularul electronic de localizare, cu cel puțin 24 de ore înainte.

MAE a precizat că turiștii români au fost deja plasați în carantină în unități hoteliere special desemnate și sunt asistați medical, iar în ambele cazuri, starea de sănătate a persoanelor infectate este bună. Cel puțin alți 12 turiști români au fost confirmați cu COVID-19 în insulele grecești.

Reprezentanții misiunii diplomatice a României la Atena sunt în dialog cu cei doi cetățeni și sunt pregătiți să acorde asistență consulară, conform competențelor. Protocoalele epidemiologice, inclusiv efectuarea carantinei sau eventuale decizii de retestare a cetățenilor confirmați ca fiind infectați sunt luate de către autoritățile elene, conform legislației în vigoare, a subliniat MAE.

Cozi de kilometri, puncte de testare suplimentate

La punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, MAE a transmis, potrivit informațiilor comunicate de reprezentantul Ambasadei României la Sofia aflat la fața locului, coloana de autovehicule aflată în așteptare pentru accesul în punctul de frontieră se întindea, sâmbătă, în jurul orei 14:00, pe o lungime de 5-6 km, timpul de așteptare fiind de aproximativ patru ore.

În urma demersurilor făcute de Ambasada României la Atena și de Consulatul General al României la Salonic, după blocajul înregistrat în cursul dimineții, autoritățile elene au suplimentat resursele alocate, astfel că accesul pentru autoturisme se afce pe 3 benzi, iar testarea în 2 puncte simultan.

Ministerul Afacerilor Externe menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz  condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Date de contact pentru asistență consulară

„Totodată, MAE subliniază recomandarea constantă adresată cetățenilor români de a se informa temeinic anterior deplasării în străinătate, de a manifesta responsabilitate și de a ține cont de toate riscurile generate de pandemia de COVID-19 în momentul luării deciziei de a călători în străinătate”, se arată în documentul transmis.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet:  https://www.mae.ro/node/51914, http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro și www.mae.ro.

Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
FOTO. Gabriela Prisăcariu, iubita lui Dani Oțil, complet dezbrăcată în pat! I-a înnebunit pe toți!
N-au mai ținut cont de camere! Anna Lesko și George Piștereanu, scene interzise pe TV
Curs valutar BNR 30 septembrie 2020. Moneda EURO este în scădere
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
ULTIMA ORĂ! Clotilde Armand a amenințat-o pe Gabriela Firea cu închisoarea. Gestul făcut de Firea...
România şi alte ţări est-europene vor fi criticate în raportul Comisiei Europene privind statul de...
Cine a câștigat prima confruntare Trump-Biden. CNN a numit dezbaterea un ”haos”. Momentele cheie
Loredana Groza, BEATA MANGĂ la ieșirea din club. S-a luat la trântă cu băutura și...
N-au mai ținut cont de camere! Anna Lesko și George Piștereanu, scene interzise pe TV
Proiectul ȘOCANT la care chinezii au lucrat în mare SECRET în ultimele luni a ieșit...
Scandal de proporții la Roland Garros! E de neconceput ce se întâmplă! Nu s-a mai...
Simona Gherghe a rămas fără cuvinte. Ce a putut să-i spună un concurent de la...
Klaus Iohannis, decizia momentului anunțată de la Cotroceni. Se întâmplă chiar azi
Secretul unei relații durabile. 7 metode științifice pentru o căsătorie fericită
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Povestea „ultimului dictator din Europa”. Şi cine sunt „minigarhii” care îl ajută să facă miliarde...
Inchide