Grupul Alibaba va investi 15,5 miliarde de dolari pentru „prosperitatea comună” a poporului chinez. Unde se vor duce banii

Grupul Alibaba va investi 15,5 miliarde de dolari pentru „prosperitatea comună” a poporului chinez. Unde se vor duce banii
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 03/09/2021, 12:15
Actualizat: 03/09/2021, 12:15

Gigantul chinez Alibaba va investi 100 de miliarde de yuani până în 2025 pentru a sprijini „prosperitatea comună”, după cum a transmis grupul, devenind ultima corporație majoră care susține inițiativa președintelui Xi Jinping, relatează Reuters. Anunțul vine după mai multe luni în care marile companii au fost verificate de autorități și după critici privind cultura organizațională. Acum mai puțin de o lună, Alibaba a fost în centrul unul scandal din categoria #MeToo care a pornit de la acuzațiile de agresiunea sexuală ale unei angajate.

Autoritățile de la Bijing au încurajat companiile să își împartășească bogăția ca parte a efortului de a atenua inechitatea în a doua cea mai mare economie a lumii, scriu jurnaliștii de la Reuters.

În cursul unei reuniuni consacrate economiei, de la jumătatea lunii trecute, preşedintele chinez a lansat un apel la o redistribuire „rezonabilă” a averilor de care să poată „profita toţi. În dorinţa realizării unei echităţi sociale, urmează să fie luate măsuri pentru „creşterea veniturilor categoriilor cu retribuţii mici” şi „ajustarea veniturilor excesive”, a subliniat Xi Jinping, potrivit unui rezumat al reuniunii.

Suma anunțată de Grupul Alibaba, de 100 de miliarde de yuani înseamnă aproximativ 64,5 miliarde de lei, conform cotației de joi a Băncii Naționale a României pentru yuanul sau Renminbi-ul chinezesc (CNY), de 0,6450 de lei.

Pentru a avea un ordin de mărime, suma este cu 14,5 miliarde mai mare decât bugetul propus pentru cotroversatul Progam Național de Investiții „Anghel Saligny” (de 50 de miliarde de lei, pe cel puțin 6 ani), care a declanșat tensiuni în coaliția de guvernare din România, până la etapa anunțării unei moțiuni de cenzură.

Țintă a autorităților de reglementare

Și alte companii au făcut anunțuri similare în China, princtrecareTencent Holdings, care a promis o sumă identică, și Geely Automobile.

Publicația susținută de stat Zhejiang News scrie că banii se vor duce spre subvenții pentru întreprinderile mici și mijnlocii și pentru îmbunătățirea măsurilor de protecție privind asigurarea lucrătorilor din comerțul electronic precum curierii și șoferii. De asemeena, va înființa un „fond de dezvoltare pentru prosperitatea comună” de 20 de miliarde de yuani.

Gigantul comerțului electronic și rivalii săi din domeniul tehnologiei au fost în ultimele luni ținta represiunilor autorităților de reglementare pe chestiuni care au vizat atât comportamentul anticoncurențial saudrepturile consumatorilor. Grupul Alibaba a fost amendat cu 2,75 de miliarde de dolari în aprilie pentru încălcarea legislației anti-monopol.

Pe lângă criticile privind modul în care sunt tratați curierii și șoferii, Grupul Alibaba a fost, la începutul lunii august, în centrul unui scandal de agresiune sexuală care a pornit de la acuzațiile unei angajate, care a spus că a fost violată de un superior.

Acesta a fost concediat, dar cazul a declanșat discuții online privind cultura organizațională a Alibaba, care a încurajat în trecut, după cum spuneau angajații, jocuri „de spart gheața” pentru a promova camaraderia. Printre altele, angajații bărbați duceau în brațe colegele sau lingeau în același timp acadele, în timp ce în altele se făceau presiuni pentru consum de băuturi, spun foștii angajați. Pe de altă parte, compania susține că a avut „o politică de toleranță-zero față de comportamente sexuale neadecvate”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Vestea serii despre Ion Iliescu. Avocatul său a făcut anunțul
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”