Interzicerea avortului după 15 săptămâni de sarcină, propusă de un senator republican din America: „E un lucru bun să fii la fel de nesăbuit ca francezii”

Interzicerea avortului după 15 săptămâni de sarcină, propusă de un senator republican din America: „E un lucru bun să fii la fel de nesăbuit ca francezii”
Sursa FOTO: flickr.com
Publicat: 14/09/2022, 10:15
Actualizat: 14/09/2022, 10:23

Senatorul republican Lindsey Graham a prezentat un proiect de lege prin care propune interzicerea avorturile după 15 săptămâni de sarcină. Inițiativa legislativă a dus la proteste imediate din partea taberei președintelui Joe Biden.

„Cred că democrații au făcut o mare greșeală în introducerea unei legislații la Washington care ar permite practic avortul până în momentul nașterii”, a spus Graham. „Acum avem o alternativă la asta”.

În mai, Senatul nu a promovat un proiect de lege propus de democrați, care stabilea dreptul federal de a întrerupe o sarcină până la 24 de săptămâni de sarcină, dacă există „un risc pentru viața sau sănătatea pacientei gravide”.

Proiectul de lege al lui Graham, care nu are nicio șansă de a fi adoptat într-un Senat controlat de democrați, prevede excepții pentru avorturile necesare pentru a proteja viața mamei și dacă femeia rămâne însărcinată prin viol sau incest, notează CNN.

„În general, este mai degrabă văzut ca un lucru bun să fii la fel de nesăbuit ca francezii”

Interzicând avortul după 15 săptămâni, America „ar fi din punct de vedere federal la un nivel destul de coerent cu restul lumii”, a subliniat congresmanul din Carolina de Sud în cursul unei conferinţe de presă. El a dat în repetate rânduri exemplul Franţei, unde termenul pentru întreruperea voluntară a sarcinii este de 14 săptămâni.

„În general, este mai degrabă văzut ca un lucru bun să fii la fel de nesăbuit ca francezii”, a glumit senatorul, citat de Agerpres.

Textul prevede, cu toate acestea, să lase în vigoare toate interdicţiile privind avortul adoptate de o serie de state conservatoare de la decizia Curţii Supreme.

Propunerea a generat proteste

Propunerea legislativă a lui Graham a dus la proteste din partea taberei democrate, care mizează pe acest subiect pentru a-şi mobiliza baza în vederea acestor alegeri, tradiţional periculoase pentru partidul aflat la guvernare.

Textul „ar priva femeile de drepturile lor în toate cele 50 de state”, afirmă purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

„Nu vă faceţi iluzii: dacă republicanii au şansa, se vor asigura că vor adopta legi şi mai draconice decât acest proiect”, a adăugat preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, citată de AFP.

Vă recomandăm să citiți și:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase