LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 232. Rusia a bombardat masiv orașul Mykolaiv și alte 40 de orașe din Ucraina/ Adunarea Generală ONU condamnă decizia Rusiei de a anexa regiunile ucrainene

LIVE TEXT | Război în Ucraina, ziua 232. Rusia a bombardat masiv orașul Mykolaiv și alte 40 de orașe din Ucraina/ Adunarea Generală ONU condamnă decizia Rusiei de a anexa regiunile ucrainene
Sursa: AP / Mediafax Foto
Publicat: 13/10/2022, 15:33
Actualizat: 13/10/2022, 15:35

Rusia a lansat joi dimineață mai multe rachete asupra a peste 40 de orașe și localități ucrainene, cel mai grav afectat fiind orașul Mykolaiv din sudul țării, au anunțat autoritățile locale. Atacurile vin la câteva ore după ce Adunarea Generală a ONU a condamnat tentativa Moscovei de anexare a patru zone ucrainene, iar aliații Kievului s-au angajat să acorde mai mult ajutor militar.

UPDATE – 14:30 – România, parte a unei comisiei de anchetă comună a UE privind presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina. Acordul a fost semnat de procurorul general Gabriela Scutea

România a devenit parte a echipei comune de anchetă privind infracțiuni de război și infracțiuni contra umanității comise în contextul atacului militar asupra Ucrainei, anunță Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, într-un comunicat de presă.

România, prin PÎCCJ – Secția parchetelor militare – face parte, începând se astăzi, dintr-o echipă comună a Uniunii Europene care anchetează presupusele crime de război comise de Rusia în Ucraina. Din această comisie, constituită la data de 25 martie 2022, mai fac parte Ucraina, Lituania, Polonia, Letonia, Estonia și Slovacia.

(Citește continuarea AICI)

UPDATE 13:00 – Rachetele rusești vizează peste 40 de orașe și localități din Ucraina, inclusiv orașul Mykolaiv din sudul țării

Rachetele rusești au bombardat peste 40 de orașe și localități ucrainene, au anunțat joi autoritățile, după ce o rezoluție a Adunării Generale a ONU a calificat drept „ilegală” anexarea de către Moscova a teritoriului ucrainean, iar aliații Ucrainei s-au angajat să acorde mai mult ajutor militar.

În ultimele 24 de ore, rachetele rusești au lovit peste 40 de așezări, în timp ce forțele aeriene ucrainene au efectuat 32 de lovituri asupra a 25 de ținte rusești, a declarat Statul Major al forțelor armate ucrainene.

Primarul orașului portuar Mykolaiv, Oleksandr Senkevich, a declarat într-o postare pe rețelele de socializare că orașul din sudul țării a fost „bombardat masiv”.

„O clădire rezidențială cu cinci etaje a fost lovită, cele două etaje superioare au fost complet distruse, restul – sub dărâmături. Salvatorii lucrează la fața locului”, a precizat el, potrivit Mediafax.

Centru de construcții navale și port Mykolaiv a suferit bombardamente rusești intense pe tot parcursul războiului.

Rusia a vizat, de asemenea, o așezare din regiunea capitalei ucrainene Kiev folosind drone explozive la începutul zilei de joi, a declarat administrația regiunii pe aplicația de mesagerie Telegram.

Guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, a declarat că, pe baza unor informații preliminare, loviturile au fost cauzate de muniție de drone kamikaze de fabricație iraniană.

Instalațiile de infrastructură critică au fost lovite de drone, a declarat Kyrylo Timoșenko, șeful adjunct al biroului lui Zelenski.

Rachetele au lovit peste 30 de imobile, conducte de gaz și linii electrice în orașul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, iar peste 2.000 de familii au rămas fără electricitate, a scris guvernatorul din nipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, pe Telegram.

UPDATE 11: 30 – Adunarea Generală ONU condamnă decizia Rusiei de a anexa regiunile ucrainene

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a condamnat, miercuri seară, anexarea „ilegală” de către Rusia a regiunilor din sud-estul Ucrainei, dar China şi India s-au abţinut de la vot, Beijingul argumentând că acţiunea, care nu are caracter juridic obligatoriu, nu facilitează soluţionarea conflictului.

Proiectul de rezoluţie care condamnă „tentativele ilegale de anexare” de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie a fost adoptat în Adunarea Generală a Naţiunilor Unite cu 143 de voturi pentru (din totalul de 193), cinci voturi împotrivă şi 35 de abţineri. Rezoluţia reafirmă susţinerea ONU pentru suveranitatea Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional.

Împotriva rezoluţiei au votat Rusia, Siria, Nicaragua, Coreea de Nord şi Belarus. Rusia a blocat prin veto acelaşi text în Consiliul de Securitate ONU. Spre deosebire de rezoluţiile Consiliului de Securitate, care au caracter juridic obligatoriu în privinţa aplicării, deciziile Adunării Generale au rol de recomandări şi o valoare simbolică.

Printre naţiunile care s-au abţinut de la vot figurează China, India, Pakistan şi Africa de Sud, conform cotidianului Le Monde.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe Twitter că este „recunoscător celor 143 de state care au susținut rezoluția istorică #UNGA … încercarea (Rusiei) de anexare nu are nicio valoare”.

La Bruxelles, peste 50 de țări occidentale s-au întâlnit pentru a promite mai mult ajutor militar Ucrainei, în special arme de apărare aeriană, în urma unor lovituri de represalii puternice ordonate săptămâna aceasta de președintele rus Vladimir Putin ca răspuns la o explozie pe un pod din Crimeea.

Printre angajamentele aliaților s-a numărat și un anunț al Franței, care a anunțat că va livra sisteme radar și de apărare aeriană Ucrainei în următoarele săptămâni. Marea Britanie a promis rachete de apărare antiaeriană, iar Canada a declarat că va furniza, printre altele, muniție de artilerie.

La reuniunea Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei de la Bruxelles, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că ultimele atacuri ale Rusiei au scos la iveală „răutatea și cruzimea” acesteia. Cel puțin 26 de persoane au fost ucise începând de luni în urma atacurilor cu rachete rusești pe teritoriul Ucrainei.

De la atacurile de luni, Germania a trimis primul din cele patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T SLM, în timp ce Washingtonul a declarat că va accelera livrarea unui sistem de apărare aeriană NASAMS promis.

UPDATE 10:46 – Poate începe al treilea război mondial? Avertismentul unui oficial rus, în cazul în care Ucraina se alătură NATO

Al treilea război mondial ar putea deveni realitate dacă Ucraina ar fi primită în NATO. Această afirmație șocantă a fost făcută de către secretarul adjunct al Consiliului Securităţii Federaţiei Ruse, Aleksandr Venediktov, într-un interviu difuzat joi de agenţia TASS.

”Kievul ştie foarte bine că un asemenea pas ar însemna o escaladare garantată spre un al treilea război mondial. Pe asta contează, se pare (ucrainenii) – să creeze zgomot informaţional şi să atragă din nou atenţia asupra lor”, a spus Venediktov, relatează Agerpres.

(Citește continuarea AICI)

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Război în Ucraina, ziua 231: Zelenski cere mai multe sancțiuni împotriva Rusiei după ultimele atacuri asupra Ucrainei/Joe Biden spune că Vladimir Putin ”este irațional” și că a calculat greșit invadarea Ucrainei

Război în Ucraina, ziua 230: Vladimir Putin nu ar refuza o întâlnire cu Joe Biden la summitul G20 / Rusia a lansat cel puțin 15 rachete asupra orașului Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 229: Kievul, atacat cu rachete rusești, la o oră de vârf: Opt civili au murit / Volodimir Zelenski: „Încearcă să ne șteargă de pe fața pământului” – FOTO – VIDEO

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Musculițele care zboară în jurul fructelor nu sunt muște de fructe. Cum să scăpăm de...