LIVE | Război în Ucraina, ziua 229: Kievul, atacat cu rachete rusești, la o oră de vârf: Opt civili au murit / Volodimir Zelenski: „Încearcă să ne șteargă de pe fața pământului” – FOTO – VIDEO

LIVE | Război în Ucraina, ziua 229: Kievul, atacat cu rachete rusești, la o oră de vârf: Opt civili au murit / Volodimir Zelenski: „Încearcă să ne șteargă de pe fața pământului” - FOTO - VIDEO
Atac cu rachete rusești asupra Kievului / Sursa foto: Twitter Nexta
Publicat: 10/10/2022, 12:00
Actualizat: 11/10/2022, 11:52

Opt civili au fost uciși și 24 răniți în urma loviturilor cu rachete din această dimineață de la Kiev, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne. Loviturile arată că Rusia „încearcă să ne distrugă și să ne șteargă de pe fața pământului”, afirmă președintele Volodimir Zelenski.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

Cele mai importante evenimente ale zilei

UPDATE ora 19:00 – Vladimir Putin spune că Ucraina a încercat să atace gazoductul Turkish Stream

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Ucraina că ar fi încercat să arunce în aer un segment al gazoductului Turkish Stream.

Declarația a fost făcută în cadrul unui mesaj televizat prin care liderul rus a anunțat și un raid cu rachete asupra unor ținte din Ucraina, ca represalii după explozia de pe podul care leagă Rusia de peninsula Crimeea.

Potrivit acestuia, Ucraina „a desfăşurat o serie de atentate teroriste împotriva instalaţiilor electrice şi de transport de gaz, inclusiv încercarea de a detona un segment din Turkish Stream. Toate acestea sunt probate cu date obiective, inclusiv cu declaraţiile celor arestaţi”, a declarat Vladimir Putin. Citește mai mult…

UPDATE ora 14:30 – „M-au auzit plângând și au început să mă violeze din nou”. Coșmarul prin care a trecut o femeie din Izium care a fost răpită și torturată de ruși

La scurt timp după ce forțele ruse au luat-o prizonieră, Alla, o femeie în vârstă de 52 de ani a luat un cui și și-a sculptat numele pe un zid de cărămidă. Mai jos, ea a zgâriat câte zile a fost ținută în magazia din fața unei clinici medicale din orașul ei natal. Mai sus, ea a scris în cuvinte simple ceea ce îndurase în captivitate: „șocuri electrice”, „dezbrăcată” și „durere”.

Tot ce se gândea era că aceste cuvinte scrise vor servi într-o zi drept indicii pentru fiul ei, pentru că Alla credea că acelea erau ultimele zile ale vieții ei.

(Citește continuarea aici…)

UPDATE ora 14:00 – Consulatul german a fost lovit de o rachetă rusească, în timpul bombardamentului din Kiev

Clădirea în care este sediul consulatului german din Kiev a fost lovită de o rachetă rusească.

Nu este clar dacă cineva a fost ucis sau rănit în urma atacului, a anunțat agenția de știri Reuters, care citează Ministerul de Externe al Germaniei.


UPDATE ora 13:00 – Premierul Nicolae Ciucă a condamnat atacurile rusești asupra Kievului. „Aceste crime aduc multă suferință și încalcă Carta Naţiunilor Unite”

„Condamn ferm atacurile masive ale Rusiei cu rachete asupra infrastructurii civile ucrainene şi oraşelor paşnice. Aceste crime de război și moartea unor civili nevinovaţi aduc multă suferinţă şi încalcă, de asemenea, Carta Naţiunilor Unite”, a scris pe Twitter Nicolae Ciucă.

UPDATE ora 12:00 – Bogdan Aurescu, despre atacul trupelor ruse din Kiev: O rachetă a lovit la doar 850 m de Ambasada României. Personalul e în siguranță

Ministerul de Externe al României, Bogdan Aurescu, condamnă atacul de luni al trupelor ruse asupra capitalei Uncrainei. El spune că o rachetă a lovit la doar 850 de metri de Ambasada României din Kiev. „Personalul e în siguranță”, adaugă sursa citată.

„Condamn cu fermitate atacurile cu rachete ale Rusiei împotriva obiectivelor civile din centrul Kievului și alte orașe din Ucraina, în încălcarea flagrantă a dreptului umanitar internațional, care a dus la pierderea de vieți omenești. Mă bucur că personalul Ambasadei României este în siguranță, chiar dacă unul dintre atacuri a lovit la doar 850 m de sediul său”, scrie pe Twitter Bogdan Aurescu.

I strongly condemn RU missile strikes against civilian objectives in #Kyiv‘s centre &other 🇺🇦cities, in blatant violation of int’l humanitarian law, resulting in loss of human lives. Glad that the personnel of RO🇹🇩 Embassy is safe, even if one strike hit only 850m away of its HQ.

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) October 10, 2022

UPDATE ora 11:00 – Opt civili au murit în Kiev, după atacul cu rachete

Opt civili au fost uciși și 24 răniți în urma loviturilor cu rachete din această dimineață de la Kiev, a declarat un consilier al ministrului ucrainean de interne. Loviturile arată că Rusia „încearcă să ne distrugă și să ne șteargă de pe fața pământului”, afirmă președintele Volodimir Zelenski, citat de Mediafax.

Șase mașini au luat foc în urma atacului și peste 15 vehicule au fost avariate, a declarat Rostyslav Smyrnov, consilier al ministrului ucrainean de interne, într-o postare pe Facebook. El a adăugat că 30 de lucrători ai serviciilor de urgență și șase unități de intervenție au participat la locul incidentului din districtul Shevchenkivskyy din Kiev.


Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, afirmă că rachetele au lovit „infrastructura critică” din oraș. „Capitala este atacată de teroriștii ruși!” adaugă Klitschko într-o postare pe Telegram.

Într-o postare pe Telegram, președintele Zelenski subliniază exploziile din Kiev, Zaporizhzhia și Dnipro, spunând că „alarma aeriană nu se potolește în toată Ucraina”.

„Din păcate, există morți și răniți”, adaugă el, înainte de a-și îndemna compatrioții să rămână în adăposturi.

UPDATE ora 09:00 –  Kievul, atacat cu rachete rusești, la o oră de vârf

Mai multe victime au fost înregistrate în această dimineață în Kiev, capitala ucraineană, în urma „mai multor explozii”, au anunțat serviciile de urgență din regiune. Alte orașe atacate cu rachete sunt Dnipro, Zaporojie, Lviv și Ternopil.

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a declarat că exploziile au lovit cartierul Shevchenkivskyy din centrul orașului.

Potrivit serviciilor de urgență ucrainene, mai multe persoane au fost ucise și rănite. Nu se știe exact câte persoane au murit sau au fost rănite.

Imaginile și videoclipurile de pe rețelele de socializare arată fumul care se ridică deasupra clădirilor din mai multe părți ale Kievului.

Capitala a fost supusă unor bombardamente grele la începutul războiului, dar în ultimele luni a fost un calm relativ.


UPDATE ora 08:00 – Vladimir Putin va prezida, luni, reuniunea Consiliului de Securitate, după explozia din Crimeea

Vladimir Putin a convocat, luni, Cosiliul de Securitate, după explozia de pe podul Kerci.

„Acesta este un atac terorist care vizează distrugerea infrastructurii civile critice a Federației Ruse”, a declarat liderul de la Kremlin.

El a dat vina pe Kiev pentru deflagrația masivă care a avariat Podul Crimeii.

Între timp, după ce sâmbătă dimineață un bloc de locuinţe a fost lovit în plin de rachete, Zaporojie a fost din nou atacat şi duminică noapte.

Centrala nucleară a orașului a fost reconectată la reţeaua de electricitate, a anunţat AIEA, care a numit conexiunea o „eliberare temporară dintr-o situaţie încă de nesuportat”, notează Observatornews.ro.

UPDATE ora 07:00 – Joe Biden şi Olaf Scholz critică din nou anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene şi ameninţările nucleare

Preşedintele SUA Joe Biden şi cancelarul german Olaf Scholz au condamnat din nou duminică, în cadrul unei convorbiri telefonice, anexarea de către Rusia a patru regiuni ucrainene, relatează dpa, citată de Agerpres.

Cei doi lideri au afirmat de asemenea că ameninţările nucleare recente ale Moscovei sunt „iresponsabile”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit.

Scholz şi Biden au convenit că utilizarea de arme nucleare ar avea „consecinţe extraordinar de grave pentru Rusia”, a spus purtătorul de cuvânt.

Potrivit Casei Albe, cei doi lideri şi-au subliniat angajamentul continuu de a trage Rusia la răspundere pentru „acţiunile sale brutale” şi pentru a oferi securitate şi asistenţă economică Ucrainei.

În cadrul convorbirii telefonice, Scholz şi Biden au discutat în special cu privire la două reuniuni programate ale grupurilor G7 şi G20 ale principalelor ţări industrializate în cadrul cărora invazia rusă a Ucrainei se va afla pe primul loc pe ordinea de zi, conform guvernului german.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre recentul aparent sabotaj al gazoductelor Nord Stream 1şi 2 în Marea Baltică.

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercurea trecută legea care oficializează anexarea a patru regiuni din Ucraina, controlate parţial de forţele ruse. Anexarea vizează regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, ce reprezintă în jur de 18% din teritoriul recunoscut internaţional al Ucrainei.

Rusia a declarat anexările după ce a organizat ceea a numit referendumuri în zonele ocupate în Ucraina

Citește evoluțiile războiului din ultimele zile:

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Hammer time”: O bombă de fabricație franceză lansată de ucraineni distruge o clădire plină de...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Un nou tip de concediu medical. Românii vor primi bani ca să participe la studii...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O nouă fotografie fabuloasă cu Sagittarius A*, gaura neagră supermasivă din inima Căii Lactee