Mii de oameni au protestat la Berlin împotriva măsurilor de restricție. Aceștia susțin că autoritățile au încălcat drepturile și libertățile cetățenilor

Redactor:
Daniel Matei

Mii de persoane au protestat sâmbătă la Berlin împotriva măsurilor impuse în Germania pentru limitarea numărului de noi cazuri de infectare cu coronavirus.

Participanții la marș au susținut că aceste restricții încalcă drepturile și libertățile cetățenești, informează site-ul agenției de presă Reuters.

La protest au participat aproximativ 17.000 de persoane, potrivit estimărilor Poliției. Printre participanți s-au numărat și activiști antivaccinare, dar și un grup restrâns de simpatizanți ai extremei dreapta, care au venit la protest cu steagul imperial al Germaniei.

Protestatarii au dansat și au scandat „Suntem oameni liberi!”, cu piesa „We Will Rock You” a formației Queen pe fundal. Alții au mărșăluit cu pancarte cu mesaje precum „Facem zgomot pentru că ne furați libertatea!” sau „Gândiți! Nu purtați mască!”.

„Vrem să revenim la democrație. Măștile ne transformă în sclavi, ele trebuie să dispară”, a spus un protestatar.

Protestul a fost organizat în urma unui apel al omului de afaceri Michael Ballweg, care a organizat marșuri similare la Stuttgart. De altfel, Ballweg este unul dintre candidații pentru funcția de primar al orașului Stuttgart.

Poliția a deschis o acțiune împotriva organizatorului pentru că nu s-a asigurat că participanții poartă măști și păstrează distanța. Politicienii i-au criticat pe protestatari, co-președintele social-democrat, Saskia Esken numindu-i pe aceștia „covidioți”.

„Nu doar că ne pun sănătatea în pericol, pun în pericol și succesul nostru în lupta împotriva pandemiei”, a scris Esken pe Twitter.

Numărul de cazuri de COVID-19 a început să crească din nou în Germania

Deși Germania a înregistrat la început rezultate bune în lupta împotriva pandemiei, numărul infecțiilor a început să crească din nou. Peste 200.000 de oameni au fost diagnosticați cu COVID-19 și aproape 1.000 au murit din cauza acestei boli în Germania.

Cei mai mulți dintre germani au respectat măsurile pentru limitarea răspândirii bolii, printre care purtarea măștilor de protecție.

În schimb, o minoritate din ce în ce mai vocală critică aceste restricții.

„Doar câțiva oameni de știință din întreaga lume, care sunt de accord cu Guvernul, sunt ascultați”, a spus protestatarul Peter Konz. Cei care au opinii diferite „sunt reduși la tăcere, cenzurați sau discreditați ca apărători ai teoriilor conspirației”, a adăugat acesta..

Între timp , Guvernul a impus teste obligatorii pentru turiștii care se întorc din zonele cu risc ridicat.

Inchide