MIZE și subiecte cruciale la întâlnirea Putin-Erdogan. Mesajul președintelui rus, despre acordul privind cerealele: „Suntem deschiși la negocieri”

MIZE și subiecte cruciale la întâlnirea Putin-Erdogan. Mesajul președintelui rus, despre acordul privind cerealele: Suntem deschiși la negocieri
RĂZBOI în Ucraina, ziua 755. Erdogan, propunere de pace
Publicat: 04/09/2023, 17:08
Actualizat: 04/09/2023, 17:27

Întâlnirea lui Putin cu Erdogan a început la Soci, iar potrivit unui transcript publicat pe site-ul Kremlinului, în discursul de întâmpinare liderul rus i-a spus omologului turc că problemele legate de criza ucraineană „nu vor fi ignorate”, dar și că este „deschis” la negocieri pe tema acordului referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră.

Reamintim că Turcia, membră NATO, are legături strânse atât cu Moscova, cât şi cu Kievul. S-a opus invaziei Rusiei în Ucraina, dar în acelaşi timp nu a aderat la sancţiunile occidentale împotriva Moscovei şi a avansat în cooperarea sa economică cu Rusia de la invazia de la începutul anului trecut.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a venit la Soci pentru a discuta cu Vladimir Putin în special despre exporturile de cereale pe Marea Neagră, în contextul războiului din Ucraina.

„Turcia a devenit acum membră a clubului internaţional al statelor nucleare în sensul deplin al cuvântului”

Prima parte a discuțiilor dintre Putin și Erdogan a fost „foarte constructivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit acestuia, nu este planificată semnarea niciunui document după discuțiile celor doi lideri la Soci.

Putin a subliniat mai întâi cooperarea economică excelentă dintre cele două ţări – în ciuda sancţiunilor occidentale – şi a pus accent pe sectorul energiei.

La temele de politică externă, oficialul de la Kremlin a menţionat Ucraina, dar şi subiectul Siria şi Libia, unde cele două ţări au uneori interese diferite.

„Avem multe de discutat în ceea ce priveşte asigurarea securităţii în regiune. Bineînţeles, nu vom ignora problemele legate de criza ucraineană. Ştiu că intenţionaţi să ridicaţi întrebări cu privire la acordul privind cerealele. Suntem deschişi la negocieri pe această temă”

Elanul în dezvoltarea relaţiilor dintre Rusia şi Turcia, care a fost obţinut cu participarea dumneavoastră directă, a fost menţinut. Aş dori să atrag atenţia asupra faptului că, anul trecut, cifra noastră de afaceri comercială a crescut cu peste 80 % – 86 %, cred. În prima jumătate a acestui an, tendinţa pozitivă continuă. Nu este la fel de puternică ca anul trecut, dar este totuşi pozitivă.

Iar relaţiile se diversifică: nu este vorba doar de sectoarele tradiţionale ale cooperării noastre, inclusiv agricultura şi energia, ci şi de alte domenii care se dezvoltă, ceea ce mă bucură foarte mult. Am făcut progrese, sper ca în viitorul apropiat să finalizăm negocierile privind crearea unui hub de gaze în Turcia, pentru a face mai stabilă şi mai echilibrată situaţia în sectorul energetic din regiune. Cred că acest lucru va fi benefic.

Construcţia reactoarelor nucleare de la centreala Akkuyu continuă. Turcia a devenit acum membră a clubului internaţional al statelor nucleare în sensul deplin al cuvântului – după livrarea primului lot de combustibil nuclear rusesc la Akkuyu. Anul viitor – totul decurge conform planului – vom lansa prima unitate. Există opţiuni posibile interesante aici pentru continuarea cooperării noastre. În acest moment, un personal calificat foarte numeros – aproximativ 25 000 de persoane – continuă să lucreze la uzină”, a declarat Putin, citat de news.ro.

Putin și Erdogan, ”inamici precauți”

Putin și Erdogan sunt de multă vreme ”inamici precauți”, cu o relație complexă care s-a axat pe foarte multe subiecte, de la drepturile tătarilor din Crimeea până la războiul din Siria.

Inițial, Turcia dorea să se prezinte drept intermediar în războiul din Ucraina, care ar ajuta Rusia să-și mențină liniile comerciale deschise, dar agresiunea lui Vladimir Putin a devenit acum o durere de cap din ce în ce mai mare pentru Ankara.

Erdogan, lăudat de Putin înainte de alegeri: „Un parteneriat între Rusia şi Turcia sunt reciproc avantajoase”

Reamintim că preşedintele rus, Vladimir Putin, și-a declarat susținerea pentru omologul său turc Recep Tayyip Erdogan, cu o lună înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare, salutând un lider cu „obiective ambiţioase.”

Putin s-a exprimat în cadrul unei ceremonii organizate prin videoconferinţă, cu ocazia inaugurării primei centrale nucleare din Turcia, construită de Rusia, salutând un „proiect emblematic” în relaţiile dintre Moscova şi Ankara.

Această centrală „este un exemplu convingător a tot ceea ce dumneavoastră, preşedinte Erdogan, faceţi pentru ţara dumneavoastră, pentru dezvoltarea economiei sale, pentru toţi cetăţenii turci”, preciza președintele rus.

„Această ceremonie arată că guvernul turc şi preşedintele, personal, acordă o mare atenţie dezvoltării relaţiilor ruso-turce în toate domeniile. Susţinem o astfel de atitudine şi suntem convinşi că o cooperare strânsă şi un parteneriat între Rusia şi Turcia sunt reciproc avantajoase”, spunea Putin.

CITEȘTE ȘI:

Ce se alege de Turcia? Cum a sfidat Erdogan previziunile privind DISPARIȚIA sa politică – ANALIZĂ REUTERS

EXCLUSIV | Mărturii emoționante, la aproape trei luni de la infernul care a îngenuncheat Turcia. „Mulți au ales să ia viața de la zero”

EXCLUSIV | Mărturiile tulburătoare ale unei românce din Turcia: „Ne-am strâns toți în brațe și am așteptat să se termine. O prietenă și-a pierdut doi copii, mama, tatăl și nepotul. Familii întregi au fost rase de pe fața pământului”

EXCLUSIV | ”Doar Rusia mai caută dominanță și este în apropierea României”. Cum vede un analist geopolitic transformarea alianțelor strategice globale

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?