Pregătirile militare continuă: Rusia trimite provizii de sânge și materiale medicale la granița cu Ucraina

Pregătirile militare continuă: Rusia trimite provizii de sânge și materiale medicale la granița cu Ucraina
Publicat: 29/01/2022, 09:40

Rusia trimite provizii de sânge și alte materiale medicale ce i-ar permite să trateze posibile victime, la granița cu Ucraina. Acesta este un alt indicator-cheie al pregătirii militare făcută de Moscova, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters.

Actuali și foști oficiali americani spun că astfel de indicatori concreți, cum ar fi rezervele de sânge, sunt esențiali pentru a determina dacă Moscova este pregătită să lanseze o invazie, în cazul în care președintele rus Vladimir Putin ar decide să facă acest lucru.

Dezvăluirea cu privire la proviziile de sânge contribuie la avertismentele tot mai mari ale SUA că Rusia s-ar putea pregăti pentru o invazie a Ucrainei, având în vedere ca a trimis peste 100.000 de soldați în apropierea granițelor sale, scrie Reuters.

De altfel, și președintele Joe Biden a avertizat că ar fi probabil un atac rusesc, iar secretarul de stat american Antony Blinken a afirmat că Rusia ar putea lansa un nou atac asupra Ucrainei în „foarte scurt timp”.

Pentagonul a recunoscut anterior că Rusia a trimis „suport medical” în zonă. Dar dezvăluirea privind rezervele de sânge adaugă un detaliu despre care experții spun că este esențial pentru a determina pregătirea militară a Rusiei.

„Nu garantează că va avea loc un alt atac, dar nu recurgi la un atac dacă nu ai astfel de rezerve”, a spus Ben Hodges, fostul comandant al trupelor SUA în Europa.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns solicitării de a face comentarii pe marginea subiectului.

Cei trei oficiali americani care au vorbit despre proviziile de sânge au refuzat să spună în mod specific când Statele Unite au detectat deplasarea lor către granițele cu Ucraina. Cu toate acestea, doi dintre ei au spus că acest lucru s-a întâmplat în ultimele săptămâni.

Oficialii ruși au negat în mod repetat planul de invadare. Dar Moscova spune că se simte amenințată de legăturile tot mai mari ale Kievului cu Occidentul.

Putin a declarat vineri că Statele Unite și NATO nu au respectat principalele cereri de securitate ale Rusiei în confruntarea cu Ucraina, dar că Moscova este pregătită să continue negocierile.

Biden a spus că nu va trimite trupe americane sau aliate să lupte împotriva Rusiei în Ucraina, dar i-a spus, joi, președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskii, într-un apel telefonic, că Washingtonul și aliații săi sunt gata să răspundă decisiv dacă Rusia invadează fostul stat sovietic, a transmis Casa Albă. .

Statele Unite și aliații săi au spus că Rusia se va confrunta cu sancțiuni economice dure dacă va ataca Ucraina.

Țările occidentale au impus deja sancțiuni economice de când trupele ruse au capturat și anexat peninsula Crimeea, care aparține Ucrainei, în 2014.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult