Rusia invadează Ucraina, ziua 58: Avion de transport prăbușit în Ucraina / Rusia a respins o propunere de armistiţiu pe durata Paştelui ortodox, spune Zelenski/ Forțele ruse au capturat joi 42 de sate din regiunea Donețk/ Expert militar: Rezultatul bătăliei pentru Donbas va decide dacă urmează pacea sau un război de uzură

Rusia invadează Ucraina, ziua 58: Avion de transport prăbușit în Ucraina / Rusia a respins o propunere de armistiţiu pe durata Paştelui ortodox, spune Zelenski/ Forțele ruse au capturat joi 42 de sate din regiunea Donețk/ Expert militar: Rezultatul bătăliei pentru Donbas va decide dacă urmează pacea sau un război de uzură
Rusia a respins o propunere de armistiţiu în perioada Paştelui ortodox din acest weekend, susține președintele Zelenski/ Profimedia
Publicat: 22/04/2022, 01:33
Actualizat: 22/04/2022, 13:08

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o înregistrare video difuzată în noaptea de joi spre vineri că Rusia a respins o propunere de armistiţiu în perioada Paştelui ortodox din acest week-end. Ucraina are nevoie de şapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de război, a mai spus Zelenski la o masă rotundă în cadrul unor reuniuni ale FMI şi Băncii Mondiale, la Washington. Forțele ruse au capturat joi 42 de sate din regiunea Donețk, în contextul în care armata rusă presează pe cucerirea estului Ucrainei, o miză cheie în acest război. De altfel, mai mulți experți și oficiali occidentali citați de Reuters spun că Vladimir Putin ar putea câștiga în continuare în Ucraina, deși nu și-a atins obiectivele de dinainte de război. Expertul militar Justin Cramp a explicat pentru BBC că rezultatul luptelor care se dau în următoarele săptămâni pentru Donbas va decide dacă Ucraina va obține pacea sau un armistițiu ori dacă războiul se va transforma într-unul de uzură.

Citește și Românii pot fi „Alături de Ucraina” în campania pentru refugiați organizată de Asociația Medici pentru România în parteneriat cu grupul de presă Gândul

UPDATE 13:05 – Un avion de transport An-26 s-a prăbușit în Ucraina. O persoană a murit și alte două au fost rănite

Un avion de transport An-26 s-a prăbușit, vineri dimineața, în regiunea Zaporizhzhia din Ucraina. Aeronava aparținea Ucrainei, transmite BBC. Cel puțin o persoană a decedat în accidentul aviatic.

UPDATE 12:34 – General rus: Moscova vrea să deschidă o rută către Transnistria

Un general rus a declarat că Moscova dorește să cucerească Donbas și sudul Ucrainei, pentru a deschide drumul către regiunea Transnistria din Republica Moldova.

UPDATE 12:28 – Ministrul ucrainean de Externe, vizită la București. Dmitro Kuleba a discutat cu premierul Ciucă despre situația de securitate din regiune

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, se află vineri într-o vizită oficială la București, în cadrul căreia a discutat cu premierul Nicolae Ciucă.

UPDATE 11:30 – Unde se află bazele NATO care ar putea respinge rachetele rusești ca Satan II

NATO are un sistem de apărare antirachetă, cunoscut sub numele de „scut antirachetă”, care este conceput pentru a intercepta rachete balistice precum Satan II. Scutul antirachetă al NATO este un sistem de apărare bazat pe o serie de radare și nave cu capacitatea de a identifica și distruge rachete prin lansarea de rachete interceptoare.

UPDATE 11:26 – Eugen Tomac, despre embargoul asupra importurilor energetice din Rusia: ”Trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a opri acest măcel ACUM!”

Europarlamentarul Eugen Tomac consideră că ”mașinăria de război” a lui Vladimir Putin continuă să fie alimentată prin intermediul Uniunii Europene, și asta pentru că statele membre nu s-au pus de acord în ceea ce privește embargoul asupra importurilor energetice din Rusia.

UPDATE 10:15 – Cât de dure vor fi noile sancțiuni UE împotriva Rusiei. Embargoul total al petrolului rusesc, pe masa discuțiilor

Oficialii Uniunii Europene pun la punct o eliminare treptată a importurilor de petrol rusești. Planul ar putea fi prezentate țărilor UE încă de săptămâna viitoare, scrie politico.eu.

UPDATE 09:24 – Pagube de 60 de miliarde de dolari din cauza războiului, în Ucraina, estimează Banca Mondială. Pierderile sunt în continuă creștere

Pagubele fizice ale clădirilor şi infrastructurii din Ucraina din cauza războiului au atins circa 60 de miliarde de dolari, estimează Banca Mondială, scrie BBC.

UPDATE 07:42 – Zelenski: Rusia pregătește un referendum fals în Herson și Zaporojie

Liderul ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia că dorește să organizeze un fals referendum pentru independență în regiunile sudice Herson și Zaporojie, pe care le ocupă.

UPDATE 07:22 – Un video în care președintele rus Vladimir Putin se ține cu mâna de o masă, în timpul unei întâlniri de joi, a stârnit noi controverse privind starea sa de sănătate, care s-ar fi deteriorat după invazia Ucrainei.

Poziția lui Putin în timpul întâlnirii cu ministrul Apărării Serghei Șoigu, în care ține strâns cu mâna colțul biroului, a ridicat noi suspiciuni despre starea sa de sănătate, scrie washingtonexaminer.com.

UPDATE 06:44 – Discuție „foarte naturală” despre un atac nuclear asupra SUA, la televiziunea de stat rusă: „Americanii nu au acest tip de rachetă”

La televiziunea rusă de stat Rossia 1 se discută „foarte natural” despre un atac nuclear asupra SUA. Miercuri, Rusia a testat cu succes racheta balistică intercontinentală „Satan 2”, care poate distruge întreg orașul New York, după cum s-au lăudat rușii la postul public.

UPDATE 06:21 – Uniunea Europeană a sancţionat opt persoane şi patru entităţi care au legătură cu programul de arme nucleare al Coreei de Nord.

Persoanele vizate ocupă funcţii de conducere în instituţii implicate în dezvoltarea programului de rachete, conform unui comunicat emis joi de autoritățile europene.

UPDATE ora 04:33 – Armata ucraineană a anunţat, joi, lichidarea unuia dintre liderii rebelilor din Doneţk, comandantul celei de-a doua subunităţi a batalionului „Sparta”, Serghei Agranovici, cunoscut sub numele de „Vodianoi”, potrivit Korrespondent.

Potrivit militarilor ucraineni, Agranovici a fost ucis în timpul luptelor din Avdiivka, regiunea Donețk, relatează Korrespondent.

UPDATE ora 03:36 – Președintele rus Vladimir Putin ar putea câștiga în continuare în Ucraina, deși nu și-a atins obiectivele de dinainte de război, au declarat joi oficiali occidentali, citați de Reuters.

„Putin a eșuat în mod clar în îndeplinirea obiectivelor sale inițiale de dinainte de război, dar este încă în poziția de a câștiga”, a spus unul dintre oficiali pentru Reuters, sub protecția anonimatului.

El a adăugat că succesul Rusiei ar putea fi legat de consolidarea controlului rus asupra regiunii Donbas și de crearea unui pod terestru către Crimeea, precum și de ceea ce el a numit – ”în cel mai rău caz” – un nou atac asupra Kievului.

La rândul său, expertul militar Justin Cramp a explicat pentru BBC că mersul războiului din Ucraina depinde de ce se întâmplă în Donbas în următoarele două, trei săptămâni.

„Următoarea perioadă de timp e critică, decisivă. De luptele care se dau pentru Donbas depinde dacă Ucraina va obține pacea sau un armistițiu ori dacă războiul se va transforma într-unul de uzură”, a declarat el.

Cramp crede că Putin va lua o decizie după ce va vedea cum se descurcă forțele ruse în estul Ucrainei; dacă acestea vor cuceri teritoriul, va căpăta curaj și va trimite din nou armata să cucerească alte orașe, precum Harkovul sau chiar Kievul.

UPDATE ora 02:25  – Statele Unite au salutat suspendarea statutului de observator permanent al Rusiei la Organizația Statelor Americane, a declarat joi secretarul de stat Antoni Blinken.

„Prin adoptarea acestei rezoluții, statele membre ale OSA au demonstrat că nu rămânem pe margine în fața încălcărilor de către guvernul rus a dreptului umanitar internațional și a abuzurilor împotriva drepturilor omului”, a declarat Blinken. „Emisfera noastră este alături de Ucraina”, potrivit CNN.

Au existat 25 de voturi pentru, zero împotrivă, opt abțineri și o absență în ceea ce privește rezoluția intitulată „Suspendarea statutului de observator permanent al Federației Ruse în cadrul Organizației Statelor Americane”.

UPDATE ora 01:52 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi noapte că Rusia a respins o propunere de armistiţiu în perioada Paştelui ortodox din acest weekend, dar a adăugat el încă are speranţe de pace.

Oficialul a făcut aceste declaraţii într-o înregistrare video difuzată în noaptea de joi spre vineri, transmite Reuters.

UPDATE ora 01:30 – Elveţia a cerut Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică să reducă raza de acţiune a directorului său adjunct din Rusia pentru a „garanta independenţa şi credibilitatea” organizaţiei.

Consiliera federală care răspunde de domeniul energiei, Simonetta Sommaruga, a trimis pe 1 aprilie o scrisoare în acest sens directorului general al AIEA, Rafael Grossi, a precizat Biroul federal al energiei, confirmând o informaţie furnizată de ziarul 24 heures. Scrisoarea îi cere lui Rafael Grossi să se asigure că adjunctul său Mihail Ciudakov se recuză în sarcinile legate de Rusia sau de Ucraina şi nu mai primeşte nicio informaţie confidenţială, precizează cotidianul.

„Pentru Elveţia, independenţa şi credibilitatea AIEA, precum şi încrederea în activităţile sale sunt importante”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a ministerului într-un e-mail către AFP citat de Agerpres.

UPDATE ora 00:40 – Ucraina are nevoie de şapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de războiul dus de Rusia, a declarat joi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

”Şi vom avea nevoie de sute de miliarde de dolari pentru reconstrucţie”, a declarat el într-o intervenţie la o masă rotundă consacrată ajutorului acordat Ucrainei în cadrul unor reuniuni ale FMI şi Băncii Mondiale, la Washington.

Cu câteva zile mai devreme, oficialii ucraineni au comunicat Fondului Monetar Internaţional (FMI) că au nevoie de cinci miliarde de dolari pe lună pentru a menţine economia ţării în funcţiune cel puţin pentru următoarele câteva luni, a declarat miercuri directoarea generală a FMI.

UPDATE ora 00:00 – Forțele ruse au capturat joi 42 de sate din regiunea estică Donețk, dar Ucraina ar putea să le ia înapoi, a spus o consilieră a șefului de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski pentru televiziunea națională, relatează Reuters.

Astăzi 42 de sate au fost adăugate pe lista celor care au fost ocupate. Acest lucru se face pe cheltuiala regiunii Donețk”, a spus consiliera, Olena Symonenko. „Acest lucru s-a întâmplat astăzi și s-ar putea ca forțele noastre să le recâștige mâine”.

Expertul militar Justin Cramp a explicat pentru BBC că mersul războiului din Ucraina depinde de ce se întâmplă în Donbas în următoarele două, trei săptămâni.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani