Talibanii cuceresc tot mai mult teritoriu în Afganistan. Aceștia au reușit să înconjoare orașul Ghazni

Talibanii cuceresc tot mai mult teritoriu în Afganistan. Aceștia au reușit să înconjoare orașul Ghazni
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12/07/2021, 16:08

Talibanii au înconjurat orașul Ghazni din centrul Afganistanului, în cadrul celei mai recente ofensive după retragerea trupelor occidentale din această țară.

Luptătorii au preluat controlul asupra caselor civililor, cu scopul de a lupta împotriva forțelor afgane de securitate, au declarat luni mai mulți oficiali, informează Digi24, care citează Reuters.

Ofensiva talibanilor în Ghazni este cea mai recentă operațiune de acest tip și arată că aceștia câștigă tot mai mult teren în Afganistan.

Situația din orașul Ghazni este extrem critică. Talibanii folosesc casele civililor pe post de ascunzători și trag focuri de armă din acele locuri asupra forțelor de securitate afgane (ANDSF), situație care îngreunează capacitatea ANDSF de a desfășura operațiuni împotriva talibanilor”, a spus Hassan Rezayi, membru al consiliului provincial din orașul Ghazni.

Violențele sunt în creștere în Afganistan de când președintele Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că trupele americane se retrag definitiv din această țară.

Generalul american care conduce operațiunile SUA din Afganistan, Austin Miller, a anunțat luni că renunță la poziția de șef al trupelor americane și NATO din Afganistan, într-un gest simbolic care va marca sfârșitul retragerii militare din această țară.

Au existat discuțiile de pace între talibani și guvernul afgan, însă oficialii afgani declară că nu s-au înregistrat prea multe progrese. Confruntările dintre cele două părți continuă, de asemenea, în provincia Kandahar din sudul țării, unde talibanii au avut în mod tradițional o prezență puternică, conform localnicilor. Orașul Ghazni se află pe drumul principal dintre capitala Kabul și orașul Kandahar.

Talibanii au preluat controlul asupra a 28 de districte din Afganistan într-o săptămână

Militanţii talibani au preluat controlul asupra a cel puţin 28 de districte din opt provincii din Afganistan în ultima săptămână, relatează agenția germană de presă DPA. Numai în provincia Badahshan, din nord-estul ţării, talibanii au cucerit cel puţin 11 districte, potrivit autorităţilor locale.

Mai multe districte au fost pur şi simplu abandonate de forţele de securitate afgane.

În provincia Badahshan câteva sute de familii au fost nevoite să-şi părăsească căminele din cauza luptelor.

După ce Washingtonul a început, la 1 mai, retragerea militarilor săi din Afganistan după 20 de ani de război, talibanii şi-au intensificat ofensiva împotriva forţelor militare afgane pentru a prelua controlul asupra zonelor rurale din întreaga ţară.

În ultimele săptămâni, ofensiva talibanilor a vizat mai ales nordul Afganistanului.