Țările Baltice au impus sancțiuni împotriva lui Aleksandr Lukașenko

Țările Baltice au impus sancțiuni împotriva lui Aleksandr Lukașenko
Țările Baltice au impus sancțiuni împotriva lui Aleksandr Lukașenko. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31/08/2020, 15:52

Lituania, Letonia și Estonia au impus luni interdicții de călătorie împotriva președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, dar și pe numele altor 29 de oficiali bieloruși.

Astfel, Țările Baltice au impus aceste sancțiuni înaintea celorlalte state membre ale UE, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

Cele trei țări au făcut apel în repetate rânduri la acțiuni mai ferme împotriva lui Lukașenko, acuzat de către opoziție si de către statele occidentale de fraudarea alegerilor prezidențiale din 9 august.

Sancțiunile vizează oficialii pe care cele trei țări îi acuză că ar fi fraudat alegerile și că ar fi jucat un rol important în violențele împotriva protestatarilor.

Includerea lui Lukașenko pe această listă trimite un mesaj celorlalte state europene, care au fost sceptice cu privire la adoptarea unor măsuri care să îl vizeze pe președinte direct.

Lukașenko, un aliat al Kremlinului, neagă că alegerile ar fi fost fraudate și susține că protestele împotriva sa sunt finanțate din străinătate.

„Am spus că avem nevoie de un dialog pașnic și un acord între regim și societate, dar vedem că regimul nu este pregătit pentru asta. Vedem, deci, că trebuie să facem un pas înainte, pentru a da un exemplu altor țări”, a declarat președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda.

Uniunea Europeană ar urma să impună sancțiuni similare

Uniunea Europeană lucrează la propria sa listă de indivizi pe care să îi supună unor sancțiuni similare, dar statele occidentale au fost foarte atente să nu ia decizii care ar putea provoca o intervenție a Rusiei.

Cele trei state sunt toate membre ale Uniunii Europene, iar Lituania și Letonia au granițe cu Belarusul.

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, se află în exil în Lituania, unde a fost nevoită să fugă după ce a pierdut scrutinul din 9 august în fața lui Lukașenko.

Tsikhanouskaya va susține vineri un discurs în fața Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, la invitația Estoniei.

Andrei Văcaru
Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul aceleiași facultăți, în 2015. A lucrat, începând din 2013, în cadrul agenției citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase